Hlavní navigace

Výhody a nevýhody plastové sádry

1. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zlomená ruka nebo noha a léto před námi. Možná se vyplatí pořídit si odlehčenou sádru. Jaká má omezení, můžeme se s ní například koupat? A kolik za ni zaplatíme?

Ať jde o běžnou sádru, nebo o plastovou, obě mají stejný účel: zafixovat zlomeninu a umožnit tak její co nejlepší zhojení. „Doba léčby jak plastovou fixací, tak klasickou sádrou, se neliší. Vychází z hojení poranění, pro které je fixace přiložena,“ říká Ladislav Novák, vedoucí lékař chirurgie z Polikliniky Budějovická.

„Lehká sádra byla původně vyvinuta pro hráče amerického fotbalu, ale výhody, které má, jí uvolnily cestu do běžné medicíny. Lehkou sádru tvoří tkanina a pryskyřice, jež reaguje s vodou a tkaninu vytvrdí. Výsledkem je stabilnější a pevnější fixace než u klasické sádry,“ jak uvádí na svých stránkách společnost 3M, výrobce plastové fixace.

Galerie: Sádra jako umělecké dílo

Názory na plastovou fixaci se různí lékař od lékaře. „Na jednu stranu jde o podstatně lehčí a z hlediska pacienta estetičtější náhradu klasické sádrové fixace, na druhou stranu jsou zde některá omezení a také vedlejší nepříjemné dopady,“ upozorňuje Ladislav Novák.

Výhody plastové sádry

K výhodám plastové sádry patří:

  • Je lehká.
  • Je tenčí: v případě zlomené nohy se dokonce můžete obout.
  • Rychleji tvrdne. Obvykle do půl hodiny. Běžná sádra vysychá i dva dny.
  • Nerozmočí se.
  • Lehké sádry jsou barevné, což ocení zejména malé děti.

K jejím největším výhodám bezpochyby patří doba tvrdnutí. Dále tolik nevadí, když se namočí, a hlavně jsou lehké, což je také užívané označení – lehká sádra. Umožňují tedy více pohybu, což se ale zároveň může změnit v jistou nevýhodu.

Svody lehké sádry: sport a koupání

Lehká sádra může lákat ke sportování a tím vést k narušení léčebného účelu: „Fixace je vždy přiložena kvůli imobilizaci končetiny a sportování se zlomeninou není vůbec dobrý nápad. Když už pominu fakt, že zlomeniny ke svému hojení vyžadují klid, dochází při sportu k pocení, což vyvolá zvlhnutí končetiny ve fixaci a tím možnou tvorbu plísní a kožních nemocí. Případným sejmutím fixace okamžitě zrušíte její léčebný účel, nehledě k tomu, že mnozí lékaři to považují za porušení léčebného režimu,“ upozorňuje Ladislav Novák.

Můžeme se s plastovou sádrou koupat? Zvláště v letních měsících zlomeniny nejvíce obtěžují. S běžnou sádrou nemůžeme do vody, protože by se rozpustila. Plastová sádra se sice nerozpustí, může se namočit, ale koupání rozhodně hojení nepomůže. Navíc může dojít ke vzniku již zmíněných plísní. „Teoreticky se dá s touto sádrou koupat. Netečnost plastu vůči vodě je dána jejími fyzikálními vlastnostmi, ale já bych to nedoporučil. Krom plastu je totiž podložena speciální vatou, která se v případě koupání namočí a působí jako vlhký obklad, kde se může vytvářet plíseň,“ varuje chirurg a opět zdůrazňuje, že zlomenina potřebuje klid. „Plavání se zlomenou končetinou tedy rozhodně není dobrý nápad.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Ladislav Novák

Vedoucí lékař chirurgie

Poliklinika Budějovická

www.poliklinika-budejovicka.cz

Můžeme si vždy vybrat plastovou sádru?

Přestože jde o zcela jinou techniku sádrování, pro zdravotníka je stejně pracné, přikládá-li klasickou sádrovou, nebo plastovou fixaci. Přesto tu plastovou nenabízejí všechna zdravotnická zařízení a rozhodně se nehodí pro každou zlomeninu.

Kdy není vhodná lehká sádra:

  • Nehodí se na čerstvou zlomeninu s otokem.
  • K fixaci zlomeniny po repozici (tj. navrácení kosti do původní polohy).

Cena za plastovou sádru

Cena je variabilní a pohybuje se v průměru od sta do tisíce korun. Záleží na použitém množství.

Některé zdravotní pojišťovny nabízejí částečné (nebo úplné) proplacení plastové sádry ve svých benefitech pro pojištěnce:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).