Hlavní navigace

Uděláme si dítě. Zítra v 10.40! Plánování početí je zátěž na psychiku

23. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
„První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak automobil, zde se stávám zástupcem ředitele, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě…“ hláška z filmových „Básníků“ vyznívá vtipně, v praxi o takovou legraci nejde. Problém s početím u nás řeší stále více párů a ulpívání na dodržení plánu situaci ještě komplikuje.

Početí dítěte coby úkol – například jako novoroční předsevzetí – je pořádná zátěž na psychiku, upozorňuje gynekolog. Stres z případného nesplnění úkolu často vede k neúspěchu.

Podle statistik se s neplodností potýká až dvacet procent partnerů, u jiných početí znamená velkou psychickou zátěž a obvykle trvá delší dobu, než se konečně podaří. Jak zvýšit šance na otěhotnění?

Za problémy s plánovaným početím stojí psychická zátěž

Zda cílené plánování těhotenství ovlivňuje psychiku a zda způsobuje problémy s otěhotněním, je velmi individuální záležitost. Lze však s určitostí tvrdit, že psychika je faktorem, který se významně podílí na téměř všech případech problémů s početím. Samozřejmě mohou existovat i jiné objektivní příčiny, které jsou následovány pochybnostmi, zda se početí podaří. Zvláště pokud hned první pokus o otěhotnění nepřinese úspěch a proces početí trvá déle, význam psychiky jako spolupůsobícího faktoru se zesiluje.

Pro někoho může být plánované početí opravdu stresujícím faktorem. Na rozdíl od běžných předsevzetí, jako je snížení tělesné hmotnosti nebo skončení s kouřením, by takto vážné rozhodnutí nemělo být součástí novoročních plánů. Kvůli toužebnému upnutí se na jeho splnění, a případně ještě v přesně stanoveném termínu, na sebe pár vyvíjí velký psychický tlak a veškeré snahy mohou být spíše cestou k neúspěchu. Není ani výjimkou, že muži, mají-li mít sex na povel a v přesně určený den, ačkoliv jindy fungují naprosto bez problémů, selžou a styku nejsou schopni.

Nejnáchylnější jsou úzkostlivé ženy ve vyšším věku

K psychické zátěži jsou v tomto směru většinou náchylnější ženy, které jsou pracovně extrémně vytížené a permanentně ve stresu. Dále ženy úzkostnější a samozřejmě ty ve věku kolem pětatřiceti let a více, kterým pomyslné tikání biologických hodin na klidu v duši nepřidá. Proto by početí neměly do vyššího věku odkládat. Nejoptimálnější je vše řešit do třiceti, eventuálně do dvaatřiceti let.

Přečtěte si: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Jestliže je úzkostlivější partner, je na ženě, aby ho vědomě nevystavovala stresu z nutnosti počít, a raději jej neinformovala o svých plodných dnech. Měla by v něm naopak vzbudit pocit, že se jedná o běžný partnerský sex a nejde o něco tak důležitého, jako je početí potomka. Úzkostnější typy by si proto takové předsevzetí raději neměly dávat. První neúspěšný pokus o početí totiž snadno může prohloubit psychickou zátěž. Otěhotnění by naopak mělo být krásným okamžikem, kterému předchází přirozená cesta. Úzkostliví lidé by měli raději zvolit jiné novoroční předsevzetí, které nevyvolává duševní nepohodu.

Kromě ovulace hraje roli kvalita a množství spermií

Takovým předsevzetím může být například změna dosavadního životního stylu a zvýšená péče o zdraví. Jestliže totiž pár uvažuje o početí dítěte, je důležité být po zdravotní stránce zcela v pořádku. Tělesným zdravím se zvyšují šance na otěhotnění. Většinou se v páru pozornost zaměřuje nejdříve na ženu, zda je zdravá a má ovulaci. Mnohem větším problémem, a hlavně časově náročnějším na řešení ale bývá špatná tvorba a kvalita spermií partnera. Pokud žena neovuluje, podané léky v mnoha případech pomohou zajistit kýžený výsledek již v průběhu jednoho menstruačního cyklu. Pokud jsou ale nedostatečné hodnoty spermiogramu, náprava trvá mnohem déle.

Spermiím totiž trvá až sedmdesát dva dní, než dozrají. Proto je vhodné proces početí zahájit vyšetřením spermiogramu a začít podporou tvorby spermií. To znamená například omezit saunování, kouření a alkohol, a naopak podporovat aktivní pohyb či případně užívat doplňky stravy s antioxidanty a jinými vitamíny a stopovými prvky, například typu Fertilan, který udržuje tvorbu spermií a plodnost u mužů. Důležité je také nenechat se oklamat zdáním, že pokud je muž zdravý a sportuje, vše musí být v normě. Spermie totiž tvoří pouze malý zlomek objemu ejakulátu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).