Hlavní navigace

„Potkali“ jste plané neštovice? Inkubační doba je 10 až 21 dní

24. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zejména ve školách a školkách se můžeme v poslední době setkat s mnoha případy nakažlivé varicelly neboli planých neštovic. Děti jsou častými pacienty, první příznaky se u nich objeví ještě dříve než typická vyrážka. Jaký je průběh nemoci a kdy a kdo se může nakazit?

V dubnu letošního roku evidoval Státní zdravotní ústav (SZÚ) v ČR více než 8000 případů planých neštovic. Přestože je to nejvíce v posledních letech, podle odborníků se nic mimořádného neděje a není důvod k obavám. Laiky může zmást také podobnost v názvu s jinou nemocí, které je nyní věnována značná pozornost – jsou jí tzv. opičí neštovice, které pronikly až do Evropy. Kromě názvu a projevů na kůži nemají tyto choroby prakticky nic společného.

Co se dozvíte v článku
  1. Varicella neboli plané neštovice: výskyt v ČR je standardní
  2. Inkubační doba u planých neštovic
  3. Příznaky a průběh planých neštovic
  4. Kdy je člověk nakažlivý
  5. Riziko komplikací hrozí v těhotenství
  6. Očkování proti planým neštovicím

Varicella neboli plané neštovice: výskyt v ČR je standardní

Celosvětově rozšířené infekční onemocnění je vysoce nakažlivé. K infekci virem varicella-zoster dochází většinou v dětství, nejčastěji onemocní děti od 3 do 10 let věku.

Plané neštovice se nejčastěji vyskytují v zimě a brzy na jaře. To je podle odborníků také důvod aktuálních čísel. „Vyšší výskyt onemocnění je pozorován ve dvou- až čtyřletých cyklech, kdy doroste nová generace vnímavých dětí, což ilustruje i přiložená tabulka,“ vysvětluje Radomíra Limberková, vedoucí Oddělení respiračních, střevních a exantematických virových nákaz SZÚ.

Výskyt planých neštovic (BO1) během jarních měsíců v posledních deseti letech

Autor: SZÚ, Vitalia.cz

Celkový počet se v posledním desetiletí běžně pohyboval mezi cca 30 až 51 000 hlášených případů za rok, s výjimkou roku 2020 a 2021, kdy významně poklesl:

Počet hlášených případů planých neštovic

Autor: SZÚ, Vitalia.cz

„Nižší výskyt planých neštovic v loňském a předloňském roce pravděpodobně souvisí jednak s vyšším výskytem v roce 2019 a rovněž se zavedenými protiepidemickými opatřeními kvůli onemocnění covid-19. Nicméně lze říci, že současná situace koresponduje s výskytem planých neštovic v předcovidové době a není nijak výjimečná,“ komentuje lékařka.

Inkubační doba u planých neštovic

Zdrojem nákazy je obvykle nemocný člověk. „Onemocnění se přenáší přímým stykem s nemocnou osobou, výjimečně i s osobou očkovanou, virus je obsažen ve vezikulární tekutině a v sekretu z horních cest dýchacích,“ uvádí SZÚ. Možný je i nepřímý přenos prostřednictvím předmětů kontaminovaných sekrety dýchacího traktu nebo obsahem kožních lézí. Nákaza je přenosná také z matky na plod během těhotenství i během porodu.

Inkubační doba, tedy období od momentu nákazy po první projevy klinických příznaků či symptomů nemoci, trvá u planých neštovic zpravidla 10 až 21 dní.

Příznaky a průběh planých neštovic

Typickým příznakem onemocnění je vyrážka. Avšak již den až dva dny před výsevem této vyrážky se může objevit horečka, únava, ztráta chuti k jídlu a bolest hlavy.

Vyrážka se vysévá ve vlnách, a to po dobu 2 až 6 dnů. K výsevu dochází nejprve v oblasti hlavy (obličej, vlasy, víčka), později na hrudníku a zádech, poté se rozšiřuje po celém těle, včetně sliznice úst, víček nebo oblasti genitálií.

Vyrážka svědí a postupně se mění v puchýřky a stroupky.

Kdy je člověk nakažlivý

Období nakažlivosti začíná u planých neštovic zhruba 2 dny před výsevem vyrážky a trvá obvykle 7 dní od začátku výsevu. Nakažlivost končí, pokud jsou již všechny boláčky ve stadiu strupů.

U osob se sníženou obranyschopností je období nakažlivosti delší.

Plané neštovice mohou mít závažný průběh u dospělých, těhotných žen a pacientů s poruchou imunity.

Po prodělání onemocnění planými neštovicemi přetrvává virus v organismu. Ve většině případů vzniká doživotní imunita, ale vzácně se mohou vyskytnout i opakovaná onemocnění. Při poklesu imunity může dojít k reaktivaci viru, která se klinicky projeví jako pásový opar.

Riziko komplikací hrozí v těhotenství

„Komplikace onemocnění, zejména zánět mozečku, mozku a míchy, nebo sekundární bakteriální zánět plic, nebo bakteriální superinfekce kůže a měkkých tkání a krvácivé stavy, hrozí zejména u dětí do 1 roku života, u dospělých osob nad 20 let, u gravidních žen a osob se sníženou obranyschopností, kde navíc hrozí systémové onemocnění,“ uvádí SZÚ.

Při onemocnění u těhotných žen narůstá se stupněm těhotenství výskyt komplikací, nejzávažnější je primární varicelový zápal plic. Při onemocnění v prvních 20 týdnech těhotenství dochází také častěji k potratu nebo předčasnému porodu.

„Pokud gravidní žena onemocní varicelou v prvních 4 měsících gravidity, může se asi u 2 % plodů vyvinout vrozený varicelový syndrom. U dítěte se projeví například vrozenými vadami oka a dalších orgánů, mikrocefalií, deformitami končetin, poruchou psychomotorického vývoje atd.,“ upozorňuj odborníci. U novorozenců, u jejichž matek došlo k výsevu planých neštovic v období 5 dní před porodem a až 2 dny po porodu, může mít onemocnění i velmi vážný až fatální průběh (perinatální varicella). 

Očkování proti planým neštovicím

Vakcíny jsou dostupné, ale nejedná se o povinné očkování. „Pro prevenci planých neštovic jsou dvě dávky vakcíny proti planým neštovicím ve více než 90 % účinné. Očkování tedy nemusí očkovaného vždy ochránit před onemocněním, ale ve srovnání s neočkovanými jedinci probíhá infekce mírně s menším počtem kožních lézí a s nižší horečkou,“ uvádí SZÚ.

Očkovat proti varicelle lze od věku 9 měsíců, není vhodné pro těhotné ženy. Očkuje se podáním dvou dávek vakcíny, druhá dávka je podána s odstupem nejméně 6 týdnů po první dávce.

Více o nemoci a léčbě v katalogu nemocí: Plané neštovice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).