Hlavní navigace

Rázová vlna urychlí léčbu a zamezí jizvám

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Unikátní léčba planární rázovou vlnou přináší skvělé výsledky. A je jedno, jestli jste se řízli, spálili, máte bércové vředy, nebo zlomená žebra. Jak tato novinka v rukách českých fyzioterapeutů funguje?

Ve středu měl pan K. vážnou nehodu na motorce. Tržná rána na bradě, zašité rány na rukách, tři zlomená žebra na pravé straně, jedno žebro vlevo, modročerné modřiny po rukách i boku, sedřený obličej. Po čtyřech dnech na JIP ho propustili a zamířil na pražskou Fyziokliniku. Právě tam jsme se s ním po osmi dnech od úrazu setkali ve chvíli, kdy podstupoval čtvrtou léčbu planární rázovou vlnou. „Byl jsem prakticky ležící. Člověk musí skousnout nějakou tu bolest, ale pomáhá to. Po třech aplikacích je tržná rána úplně v pohodě, i se zlámanými žebry se už teď normálně nadechnu,“ říká pacient, který zcela normálně mluvil, přišel po svých a po celou dobu léčby seděl. Přičemž při první návštěvě mluvil slabým hlasem, špatně dýchal a nemohl ani sedět, ani stát.

Co je to ta planární rázová vlna, která rychle vrací lidi do života? Jak to, že díky ní se popáleniny i léta otevřené rány hojí jako zázrakem po pár hodinách a dnech? A co je důležité, proč o malém velkém zázraku lidé tak málo vědí?

Co je rázová vlna

Rázová vlna je energie vznikající za předpokladu, že zdroj zvukových vln se pohybuje rychleji než vlastní zvuk. Při překročení zvukové bariéry vzniká třesk a tlaková vlna, ve které je ukryto velké množství energie.

V moderní medicíně dokáží využívat tohoto fyzikálního jevu tak, že pomocí generátorů směřují a regulují průnik této energie do tkáně. Vzniká tak rázová vlna radiální, fokusovaná a planární.

Různé vlny pro různé druhy ran a bolestí

Ve Fyzioklinice ošetří rázovou vlnou desítky pacientů denně, nejčastěji s kalcifikáty (zvápenatěním) ve šlaše svalu, bolestí šlach (entezopatie) a svalů a natržením svalových vláken. Vedle chronických ran a svalových bolestí se v létě hojně přidávají také akutní sportovní úrazy. Pro každou diagnózu je pak vhodný jiný typ rázové vlny.

Jeden pomáhá při bolestech zad, urychluje léčbu zánětů měkkých tkání, jiný účinně hojí řezné a mokvající rány, zlomeniny nebo pomáhá i při některých neurologických diagnózách. „Naší unikátní metodou je kombinace rázových vln a manuální fyzioterapie, což přináší vyšší a rychlejší efekt léčby. Nespoléháme pouze na jedno nebo druhé, propojení fyzioterapie a technologie rázových vln nám umožnilo změnit dosavadní přístup k pooperační rehabilitaci a minimalizovat dobu rekonvalescence po úrazu nebo operaci,“ říká ředitel Fyziokliniky Zdeněk Bílek.

Rázové vlny a jejich užití

Existují tři typy vysokoenergetických rázových vln, které se liší intenzitou průniku energie rázu do tkáně. Každý typ je vhodný pro aplikaci na jiná zranění:

  • radiální rázová vlna – akutní blokády páteře a žeber
  • fokusovaná rázová vlna – bolesti kloubů, vazů, záněty šlach, patní ostruha, zamrzlé rameno atd.
  • planární rázová vlna – nehojící se rány jako bércové vředy, dekubity; popáleniny; léčba erekce atd.

První terapii radiální rázovou vlnou v České republice představila Fyzioklinika v roce 2011. O rok později se přidala také technologie fokusované rázové vlny.

S planární rázovou vlnou pracují zdejší fyzioterapeuti od roku 2017. Jde o unikátní způsob, jak rychle zhojit bércové vředy, diabetické gangrény, erektilní dysfunkci, řezné rány nebo poúrazové stavy. A protože jde o novinku, o níž se jen málo ví, představíme si ji.

Léčba není bezbolestná

Přístroj, který vás bude léčit, si dobře můžete představit jako ultrazvuk. Pokud je léčena uzavřená rána, např. lékařem šitá, aplikuje se planární rázová vlna přes gel nanesený na poraněném místě. „V případě, že jde o léčbu otevřených bércových vředů, nanášíme přes ránu sterilní krytí, abychom měli zajištěno, že do rány nezaneseme žádné bakterie,“ říká Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky.

Planární rázová vlna při práci ťuká, člověk při jejím působení cítí bodavé píchání, avšak záleží na intenzitě energie, kterou mu lékař po dohodě nastaví. „Protože umíme energii velmi dobře řídit, tak nastavujeme na přístroji bolestivost na stupnici od jedné do deseti. Snesitelná bolestivost je na úrovni šest, někdo zvládne i osm, kdybychom šli dále, šlo by o bolest nesnesitelnou a tou my neléčíme. Léčíme na bolestivosti, kterou člověk dobře snáší,“ říká Zdeněk Bílek. Protože s každou další návštěvou rána bolí méně, dá se intenzita energie v planární rázové vlně zvyšovat, protože platí, že čím větší intenzita energie, tím rychlejší hojení.

Jak funguje planární rázová vlna

Jedná se o fyzikální terapii pracující s mechanickými rázy. Vysokoenergetické tlakové vlny se při aplikaci soustředí na postižené místo a pronikají hluboko do tkáně. V místě dopadu rázové vlny dochází k významnému zrychlení biochemických procesů, a tím i opravě porušené tkáně. Využití planární rázové vlny, která je variantou fokusované rázové vlny s elektromagnetickým generátorem rázu, zkracuje dobu hojení ran a kožních vředů a zvyšuje šanci na jejich úplné zhojení.

Bolest snášejí lépe profesionální sportovci a lidé s otevřenými bércovými vředy, kteří mají v kůži poškozená nervová zakončení, mohou tak být léčeni vyšší intenzitou energie.

Po ráně ani jizvička

Jestliže se pacient řízne nebo má po operaci čerstvě sešitou ránu, může se svým poraněním ihned přijít na Fyziokliniku, kde započne léčba. Čím čerstvější rána, tím rychleji probíhá hojení.

Postačí jedna až dvě aplikace planární rázovou vlnou a po ráně nebude ani památky. Díky planární rázové vlně se totiž vynechají určitá stadia hojení, která stojí za tvorbou jizev. „Skrz jizvy neprorůstají cévy, a pokud máte jizvu velkého rozsahu, tak vám navždy může vzniknout otok. Pokud však na čerstvou ránu aplikujeme planární rázovou vlnu, cévy znovu prorostou a funkce zůstane zachována. Cesta není zacpaná,“ vysvětluje Iva Bílková. (V ostatních případech běžte nejprve lékaři, až jako druhou cestu volte léčbu planární rázovou vlnou.)

Léčba není na pojišťovnu a není levná

Tyto technologie pojišťovna nehradí. Pro představu, jedna aplikace rázovou vlnou při říznutí o malé velikosti, bez sterilního krytí, vyjde na zhruba patnáct set korun. Nutnost opakování záleží na velikosti i typu poranění. U chronických ran se aplikuje jedna rázová vlna za sedm až deset dní, přičemž od jedné aplikace do druhé jsou tkáně aktivní. U akutních ran je aplikována planární rázová vlna každý den.

Protože mám z rodiny poměrně čerstvou zkušenost s hlubokou popáleninou, která byla standardně léčena mokrým krytím, jež vyústilo v ošklivou jizvu s nárůstkem, zajímalo mě, proč se o možnosti takto převratné léčby lékař vůbec nezmínil. Podle ředitele Fyziokliniky se o planární rázové vlně u lékaře nedozvíte z několika důvodů.

Buď o této možnosti lékaři neví, nebo je pro jejich pracoviště příliš nákladná. „Náklady na tento přístroj se pohybují v řádu několika milionů, my například jednou za kvartál kupujeme téměř celý nový vnitřní systém celého přístroje,“ uvedl Zdeněk Bílek. Nespoléhejte tedy jen na rady a doporučení lékařů, nemuseli byste se vždy dočkat. A přestože rázová vlna umí změkčovat i jizvy staršího data, vůbec nejlepších výsledků je dosahováno co nejdříve po úrazu.

Odborná spolupráce:

Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT

Vedoucí fyzioterapeut Fyzioliniky v Praze


Ing. Zdeněk Bílek, MBA

Ředitel pražské Fyziokliniky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).