Hlavní navigace

Pivní břicha – jsou opravdu z piva?

20. 4. 2010

Sdílet

 Autor: Photl.com
Stačí se rozhlédnout kolem sebe – většině mužů nepřibývají jen roky, ale také centimetry kolem pasu. Panděro, pupek, cejcha, „pivní“ mozol … Kde je jejich příčina?

Řada mužů „v jistém věku“ připomíná matku těsně před porodem. Navzdory tomu, že někteří z nich sportují, nepřejídají se a na pivo zajdou jen sem tam s kamarády. Právě pivo přitom bývá s pupky často spojováno. Je skutečně hlavním viníkem „mužných postav“, nebo má jen tak špatnou pověst? Musíme to ale vzít postupně…

břicho

Lidé obecně kynou a přibývající kilogramy přinášejí nejen vzhled panáčka Michelina a snížené sebevědomí, ale také zdravotní problémy. Za posledních pět let vzrostla průměrná hmotnost u dospělé populace o 1,4 kg, obvod pasu je větší o 2 cm a BMI o 0,5 bodu. Schválně najděte metr a přeměřte se v pase. Vysoké zdravotní riziko vzniká u žen při obvodu pasu nad 87 cm, u mužů nad 101 cm! Tak kolik?

Proč tloustneme? Obezita obecně je podmíněna kombinací dědičnosti a prostředí:

  • ze 70 % je podmíněna geneticky
  • velkou roli hraje snadno přístupná chutná strava s vysokým obsahem tuků a nízká pohybová aktivita
  • s věkem se u obou pohlaví zpomaluje spalování tuků

Katalog nemocí: Otylost neboli obezita

Víte, jak se vypočítává tzv. Body Mass Index (BMI)?

Jablko nebo hruška?

Už podle Věstonické Venuše víme, jak vypadá kyprá žena. Pradávná matrona krásně ilustruje obezitu ženského typu, tzv. „hruškovitého“. Silná stehna, zadek, boky, prsa. I když ženy bývají silnější než muži, z hlediska zdravotních rizik mají štěstí – z důvodu rozložení tuku je ženská obezita méně riziková než mužská, alespoň do přechodu.

Pánský model by se dal nazvat chaloupkou na kuřích nožkách. Obezita mužského typu, čili „jablko“,  je charakteristická hubenými dolními končetinami a velkým vystupujícím břichem. Ovšem pozor – zatímco „hrušky“ se mezi muži prakticky nevyskytují, ženy někdy mají obezitu typu „jablko“. Hrozí jim pak stejné zdravotní problémy jako mužům, u žen se stupňují v období přechodu a v menopauze.

Není tuk jako tuk

venuše

Stejně jako není jen jedna obezita, platí, že není tuk jako tuk. V těle máme tři různé lokality tuku: tuk v krvi, podkožní tuk, který vytváří ty ozdobné záležitosti jako faldy na břiše a třesoucí se zadek, a tzv. viscerální tuk. Číslo tři je pro naše zdraví nejhorší, není sice vidět, proto nás nechává obvykle v klidu, zato řádí uvnitř našeho těla. Způsobuje např. ztučnění jater, slinivky břišní a ledvin, v ohrožení je také srdce.

To je důvod, proč žena může vážit více než muž, ale když má tuk uložený na bocích a stehnech, nehrozí jí zdaleka tak vysoká zdravotní rizika. Přitom působí tlustě, kdežto muž má „jen“ pivní břicho a při pohledu zezadu by mu obezitu nikdo nehádal. Když to převedeme na typ postavy, tak mnohem více zdravotních rizik hrozí lidem s mužským typem postavy, tedy bez ohledu na pohlaví jsou na tom „jablka“ hůře než „hrušky“.

Čtěte téma: Pijeme opravdu na zdraví?

Obvyklý přípitek může být pravdivý, mírné pití alkoholu nám skutečně prospívá…

Tloustne se tedy po pivu?

Takže tu máme muže – chaloupku – jablko, co si nese to své potenciálně nebezpečné a v každém případě nehezké a nepohodlné břicho, kterému se tak často říká pivní. Ve skutečnosti bude třeba příčiny hledat jinde.

Pivo obsahuje hořké chmelové látky, které mají zklidňující účinky a příznivě ovlivňují trávení. Piják piva má tedy předpoklady být klidný a spokojený a jídlo tedy dobře vychutná a stráví. Pivo také povzbuzuje chuť k jídlu, což má za následek vyšší příjem potravin, který vede ke zvýšení tělesné hmotnosti. Po pivu samotném se tedy netloustne, ale po nadměrném požívání ostatních potravin v důsledku jeho konzumace ano. Skutečnou příčinou „pivního“ břicha jsou tedy vysoce kalorická tučná jídla a mužská predispozice vzhledem k typu ukládání tuků.

Podle výzkumů je ovšem riziko nadváhy u mírných pijáků piva nižší, než u abstinentů nebo silných pijáků. Pivo obsahuje 400 až 500 kalorií v 1 litru a je tak kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko nebo cola, a navíc obsahuje 92 % vody. Mírnou konzumací se rozumí pití jednoho až dvou piv denně (0,5 – 1l) u mužů, u žen je to jedna třetinka piva na den. Někdy bývá toto množství i doporučováno ze zdravotních důvodů.

Látky v pivu obsažené totiž působí kladně na lidský organismus. Snižují např. podíl tuků v těle, příznivě působí na výměnu tuků a cukrů v krevním řečišti, regulují krevní tlak, snižují obsah cholesterolu podporujícího arteriosklerózu, naopak zvyšují podíl ochranného cholesterolu HDL v krvi, snižují hladinu cukru v krvi a omezují nadměrnou tvorbu inzulínu. Pivo podporuje vylučování moči. Taktéž obsahuje antioxidanty, látky, které snižují riziko rakoviny a zvyšují tělesnou odolnost.

Nejškodlivější ze složek piva je alkohol, který je ovšem zastoupen ve velmi nízké koncentraci. Je to většinou od 0,5 do 5,1 % obsahu alkoholu. Nadměrné pití piva může poškozovat játra, ledviny a způsobovat nadměrné odumírání mozkových buněk. Z alkoholických nápojů je ale riziko těchto problémů nejnižší.

Čtěte téma: Chcete zhubnout? Začněte u výběru potravin

Je jedno, zda to děláte ze zdravotních, osobních či estetických důvodů …

Co s panděrem?

Mužům, kteří si bez obav o figuru i o zdraví chtějí vychutnat svůj oblíbený pěnivý mok, zbývá jen jediné: zvolit vhodnou frekvenci, dávky a pestrost stravy. A začít už ráno – tedy ne s pivem, ale se snídaní! Doporučuje se snídat do hodiny po probuzení, každé jídlo během dne začít zeleninou (obsahuje vlákninu, díky níž pak sníme méně). Dopoledne můžeme sacharidy, ale odpoledne raději lehkou, netučnou stravu, zeleninu. Každý člověk by jí měl denně sníst 400 gramů a pozor – brambory se nepočítají! Večer se, pánové, nepřejídat, jíst byste měli naposledy 2 – 3 hodiny před spaním. Pauza mezi posledním večerním a prvním ranním jídlem by neměla být kratší než osm hodin, ale  ne delší než dvanáct hodin. 

Hladovění a odbývání jídla nepomůže, naopak – způsobuje klasický jo–jo efekt! Mnoho mužů také příliš solí, doporučená dávka světové organizace WHO je 6 g soli denně.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na sport, cvičení brání tzv. adaptaci na snížený příjem potravy, zabraňuje spalování svalů. Nejlépe je pustit se do spotřebování energie 3 až 6 hodin po jídle.

Čtěte téma: Už nechci mít panděro!

Jak se zbavit obtížného pupku? Přečtěte si praktické rady odborníka.

Ilustrační foto: Isifa.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Anesteziologická sestra a výživová poradkyně, píše o problematice zdraví a výživy. V současné době studuje na Univerzitě Palackého.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).