Hlavní navigace

Piškoty a hořká čokoláda: častý dietní omyl při průjmu

17. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tradovaní pomocníci při průjmu, jako jsou piškoty, suchary či hořká čokoláda, nám vůbec pomoct nemusí, naopak. Jaká dieta je při střevních potížích nejúčinnější?

Trápí vás průjem a nemůžete se ho za žádnou cenu zbavit? V takovém případě je rozhodně dobré navštívit svého praktického lékaře, který vám určitě doporučí i dietu. Jak by taková dieta měla vypadat a čeho se naopak vyvarovat? A jsou nějaké potraviny, které jsou v obecném povědomí jako dobrý prostředek pro zažehnání průjmu, ale ve skutečnosti nefungují? Poradí nám výživový specialista Michal Richter.

Při průjmu nezatěžujme tělo jídlem

Nejprve si řekněme, co bychom měli jíst, pokud nás trápí střevní potíže. Michal Richter pro server Vitalia.cz podotýká, že pokud se bavíme o infekčním původci průjmu, tak v té nejakutnější fázi je jakékoliv zatěžování trávicího traktu jídlem spíše kontraproduktivní.

Tělo se totiž snaží co nejrychleji infekce zbavit. „Dietologové tedy v prvních čtyřiadvaceti hodinách doporučují zcela vyřadit příjem jídla a soustředit se hlavně na doplnění ztracených tekutin a iontů; tedy popíjet například hypotonické minerální vody, popřípadě čaje slazené čistou glukózou. U velmi prudkého nástupu onemocnění a výrazných ztrát tekutin bych se nebál sáhnout po speciálních rehydratačních přípravcích, které pořídíme v lékárně,“ vysvětluje oslovený odborník.


Autor: Depositphotos.com

V nejakutnější fázi průjmu je jakékoliv zatěžování trávicího traktu jídlem spíše kontraproduktivní. Tělo se totiž snaží co nejrychleji infekce zbavit

A jaká dieta je nejlepší? „Jakmile odezní ta nejhorší fáze, tak pokud se budeme bavit o speciální dietě jako takové, doporučuje se šetřící dieta s bezezbytkovým charakterem a výrazným omezením tuků. Z hlediska technologie tepelného zpracování dáváme přednost vaření či úpravě v páře, nevolíme smažení, pečení a grilování,“ podotýká výživový specialista.

Čeho bychom se měli vyvarovat

Jak vidíme z výše popsaného, dieta je tedy velmi důležitá. Jaké potraviny bychom do ní rozhodně zahrnout neměli? Podle odborníka bychom měli určitě vyřadit tučné potraviny, mléko, zrající sýry a nekysané mléčné výrobky. Dále se musíme vyvarovat čerstvého pečiva, celozrnných obilovin, luštěnin, ale i syrové (nadýmavé) zeleniny, ovoci se slupkou a semínky.

Dieta při průjmu

  • Jezte častěji malé porce jídla (ideálně jídlo konzumujte každé dvě až tři hodiny).
  • Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, především pak kapustě, květáku, okurce a luštěninám.
  • Zeleninu je vhodné konzumovat vařenou nebo dušenou.
  • Ovoci se spíše vyhýbejte, především tomu nadýmavému a nezralému. Zařadit můžete nastrouhané jablko s banánem.
  • Doporučuje se konzumovat bílé pečivo (někomu však může vadit), ale nikoli čerstvé. Celozrnnému pečivu se vyhýbejte.
  • Vyřaďte z jídelníčku mléko a mléčné výrobky.
  • Doporučují se potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev.
  • Vyhněte se smaženému a ostrému jídlu.
  • Důležitý je dostatek tekutin.

Více v článku Dieta při průjmu.

Pro dobré trávení se nedoporučují ani houby a jádra skořápkových plodů. Vhodné není samozřejmě ani dráždivé koření, jako je například pepř, chilli či maggi. Konzumovat bychom při problémech s trávením neměli ani kávu, perlivé vody a alkohol.

Pozor na hořkou čokoládu, suchary a piškoty

Teď už tedy víme, co můžeme a nesmíme konzumovat. Existují ale i potraviny, které jsou obecně považované za dobrý prostředek pro zažehnání průjmu, ale realita je taková, že vlastně nefungují? Znovu nám poradí odborník. „To bude ryze individuální záležitost, ale například taková hořká čokoláda, o které se říká, že takzvaně ‚staví‘, může u někoho naopak průjem zhoršit kvůli vysokému obsahu kakaové hmoty, respektive tuku. Také se často doporučují suchary a piškoty, nicméně obojí je vyráběné hlavně z pšeničné mouky, která obsahuje fruktany (mimochodem ty obsahuje i žito). Ty mohou u citlivých jedinců způsobit zhoršení stavu,“ varuje Michal Richter.

Rovněž často doporučované, alespoň den staré pečivo, nemusí být pro někoho ideální volbou. Pomyslným šlápnutím vedle může být také přezrálé ovoce, protože při zrání se v něm zvyšuje obsah alkoholických cukrů (například sorbitolu), které mohou dráždit střevní stěnu.

Zkuste natto, kimchi či šťávu z kysaného zelí

Jsou nějaké potraviny, které jsou pro dietu vhodné, ale přitom nejsou tak známé? Jelikož je při infekčním typu průjmu často narušena rovnováha střevního mikrobiomu, je dobré ji podpořit fermentovanými potravinami a produkty s vyšším obsahem probiotik.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách

„Vedle běžných zakysaných mléčných výrobků může být zajímavou volbou například natto (jako sójová alternativa k běžným sýrům), nebo trocha miso pasty přidané do hotové polévky připravené z vhodných surovin. V pozdější fázi onemocnění, kdy se snažíme o návrat do běžného režimu, je možné vyzkoušet i potraviny bohaté na prebiotika, což může být například kimchi či šťáva z kysaného zelí. S množstvím bych byl ale velice opatrný a sledoval reakci trávicího traktu. V tomto případě platí dvojnásob, že méně je více,“ uzavírá Michal Richter.

Odborná spolupráce:

Michal Richter

Výživový specialista v oboru klinické a sportovní výživy, Přednáší pro budoucí trenéry II. stupně a I. stupně. Specializuje se také na vývoj doplňků stravy. Spolupracuje se sportovci a s běžnou populací s cílem optimalizovat jejich stravovací návyky na základě aktuálních vědeckých poznatků a personalizovaného přístupu, www.ronnie.cz/michal-richter.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).