Hlavní navigace

Píská vám v uších? Tinitu vás zbaví fyzioterapeut

23. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pískání a hučení v uších je překvapivě dost častý problém. Odborný název zní tinitus a obvykle ho nevyřeší na ORL, ale v ambulanci fyzioterapeuta.

Tinnitus auris: za tímhle exotickým názvem se skrývá nepříjemné onemocnění, které často souvisí s krční páteří. Představte si úporného komára, kterého v letní noci ne a ne vyhnat z pokoje. A že s ním žijete třeba dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu? I několik let. Při občasném pískotu v uších proto jednejte co nejrychleji.

Koho postihuje a proč?

Tinitus si nevybírá – jestli máte přetíženou krční páteř, jste v ohrožení. Každému druhému s tímhle problémem totiž občas píská v uchu:

„Pískání v uších postihuje muže, ženy i děti,“ shrnuje fyzioterapeut Michal Joshua Frána. „Často se s ním setkají ti, kdo mají sedavé zaměstnání nebo pracují například v továrně u pásu. Rizikové jsou i jednostranné sporty jako golf, tenis nebo squash.“

A jestli jezdíte na silničním kole v předklonu, můžete se svého „komára“ dočkat také brzy. Nezdravý předklon a „vysunutí krku“ se ostatně týká i dětí, které třeba špatně vidí nebo slyší ve škole. Dlouhé sezení během zákroku u zubaře nebo ofouknutí v tramvaji – i to může být důvodem následného pískotu v uších.

„Pískáte?“ Nepodceňujte to

Zrádné je tohle onemocnění v mnoha ohledech: aspoň jednou v životě jsme to určitě zažili všichni. A pokud je problém spíš občasný, hned vás k lékaři nevyžene. Navíc vás ani nemusí bolest za krkem. Podrážděnost a únava se ale určitě dříve či později dostaví. Blokády v páteři totiž mezitím úspěšně narůstají a mnozí z nás vydrží trpět dost dlouho, než se někam odhodlají.

„Ve své praxi mám pacientku, která trpěla tinitem tři roky celé dny i noci,“ konstatuje M. J. Frána. „Čím dřív se ale problém začne řešit, tím rychleji se dá dosáhnout úspěchu.“

Nejdříve zamiřte k praktikovi

I když je pískot v uších nejčastěji záležitostí krční páteře, váš praktický lékař vás pravděpodobně pošle na ORL. Tady vás čeká základní vyšetření, kontrola ušních bubínků a vyloučení ORL příčiny potíží. Pravděpodobně budete putovat s žádankou na rentgen krční páteře. Ten zjistí vertebrogenní příčinu, přetížení krční páteře. A pak už klepete na dveře ambulance fyzioterapeuta.

Další příčiny tinitu:

  • tinitus může být příznakem nitroušní nedoslýchavosti
  • na vině mohou být i cévní nemoci – například hypertenze
  • vzácnou příčinou pískání v uších jsou mozkové nádory

„Mnozí pacienti se tomu mohou i divit, protože si sami připadají plně hybní a bez bolesti, jen jim píská v uších,“ říká M. J. Frána. Už při běžné prohlídce ale fyzioterapeut třeba vidí, že pacient na jednu stranu neotočí krk tolik jako na druhou, přitom si to sám neuvědomuje.

Jak pomůže fyzioterapeut

Nejdřív vyšetří celý pohybový aparát. Projdete se, ohnete se, předvedete stoj. Tím se zhodnotí takzvané pohybové schéma a možné patologie pohybu.

Budete třeba pást koníčky jako tříměsíční miminko, polezete po čtyřech a porůznu se vrátíte do prvního roku svého života. Během cvičení najde fyzioterapeut blokády ve vašem těle:

„Blokády pak rozlišujeme na němé a aktivní,“ dodává M. J. Frána. „O prvně jmenovaných nemocný ani neví, u druhých obvykle sykne, když jen lehce zapružíme během vyšetření.“

„Křupnout“ a bude líp?

Aktivní blokády se vyřeší na místě – fyzioterapeut je zmobilizuje (neboli vám někde odborně „křupne“), opraví měkké tkáně a podle druhu problému použije třeba i tejpy, ultrazvuk nebo laser. Tím se svalový aparát udrží v měkkém stavu. Aktivní blokáda může být i příčinou tinitu a vám se rovnou uleví, nebo se pískot v uších výrazně zmírní.

„Němé blokády mají v těle nějaký význam, a proto je necháme být,“ popisuje dále fyzioterapeut. „Mohou totiž třeba stabilizovat funkčně trup a nebo jen dva obratle vůči sobě.“

Po první návštěvě odborníka ale nečekejte zázraky, nejhlubší svaly kolem páteře se totiž nedají uvolnit lehce a manuálně. Možná se vám uleví, ale do příští prohlídky se musíte aktivně zapojit.

Cvičení na doma

„Doma je pak vhodné třeba cvičit pasení hříbátek, aby se stabilizovala krční páteř,“ radí M. J. Frána. „I další cviky poradí fyzioterapeut – všechny vedou ke stabilní krční páteři bez blokád a s dobrým svalovým aparátem.“ 

Galerie: Cvičte jako mimina

Další tipy na cviky doma:

  • Upažte, jeden palec otočte nahoru a jeden dolů, otočte obličej k ruce, kde je palec dolů. Postupně přetáčejte ruce palcem dolů a nahoru a k tomu rotujte krkem.
  • Sedněte si na paty a položte hlavu na podložku, opřete se o čelo těsně nad obočím, napřimte páteř, nadechněte se až do zad – prodlužte celou páteř a s výdechem povolte a posaďte se.

Cviky fungují jako prevence tinitu a vyplatí se věnovat jim chvilku denně. „Rozjeté“ potíže se totiž řeší i několik měsíců, obvykle tři i více. I tady ale platí – čím dříve přijdete, tím dříve se může dát tělo dohromady.

„Nedá se paušalizovat, kolik procent případů tinitu je léčitelných, ale dalo by se říci, že jakýkoli vertebrogenní příznak je léčitelný, v prvních fázích i nekrvavou cestou,“ uzavírá fyzioterapeut. „Za svoji kariéru mám pouze jeden tinitus, který zatím odolává plánu terapie.“

Odborná spolupráce:

Mgr. Michal Joshua Frána

Fyzioterapeut a podiatr. Soustředí se především na komplexní přístup, lety ověřené metody doplňuje prvky z moderní fyzioterapie. Majitel a zakladatel fyzioterapeutického centra Josh Fyzio, působí i jako fyzioterapeut reprezentace ČSFu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).