Hlavní navigace

Píská vám v uchu? Zásadní je nemyslet na to

4. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Šumí to, píská, hučí, praská? Podobné zvuky v uchu nebo v hlavě bez zvukového zdroje ze zevního prostředí mají odborný název – tinnitus. Kde se bere a co s ním?

Toto onemocnění zhoršuje kvalitu pacientova života, a proto není radno jej podceňovat. Postižení mohou trpět depresemi, poruchou spánku, bolestmi hlavy a podobně.

Jedná se o onemocnění, kterým trpí dle některých údajů 10 až 15 % populace, v České republice je zhruba 800 000 pacientů s diagnostikovaným tinnitem. Tímto onemocněním si prošel přechodně každý třetí člověk alespoň jednou v životě. Pokud však tinnitus přeroste do chronické choroby, je těžko farmakologicky léčitelný a pacientům se tak výrazně zhorší kvalita života.

Ušní šelesty a závrať

Tinnitus a vertigo, neboli ušní šelesty a závrať, jsou specifickou medicínskou problematikou na pomezí neurologie a ORL (ušní, krční, nosní). V některých případech si však problémy pacienta vyžádají i pomoc psychologa – psychické rozpoložení jedince často alespoň nepřímo nemoc ovlivňuje. Tato onemocnění se mohou vyskytovat současně (v tomto případě mají většinou často stejnou příčinu), stejně tak i zcela nezávisle na sobě.

Ucho nikdy nespí

Příčiny vzniku tinnitu nejsou zcela známy. V současné době se však řada odborníků přiklání k tomu, že vyšší výskyt nemoci je způsoben narůstajícím stresovým a hlučným prostředím, ve kterém žijeme.

Je potřeba si uvědomit, že sluchové orgány zatěžujeme 24 hodin denně. Oproti tomu jiné orgány, například zrak, během spánku nepracují. Tinnitus se zřídka vyskytuje jako samostatná nemoc. Velice často bývá spojen s dalšími zdravotními problémy (například cévního či svalového původu) a šelest se projevuje jako jejich následek.

Předpokládané příčiny ušního šelestu:

  • stresové a hlučné prostředí,
  • ušní a středoušní záněty,
  • nadměrné zatížení zvukem, třesk,
  • nádorová onemocnění,
  • poškození krční páteře a čelistního kloubu,
  • potíže s prokrvováním ucha,
  • ototoxické působení některých antibiotik,
  • otřes vnitřního ucha,
  • roztroušená skleróza,
  • srdeční onemocnění aj.

Hučení v uších vede k depresi

Následky tohoto onemocnění nelze podceňovat. V některých případech sice dokáží pacienti s chronickým tinnitem projevy své nemoci přestat vnímat, nebo je alespoň částečně utlumí.

V horších případech vede chronický šelest k silnému psychickému tlaku, nespavosti, pocitům strachu a depresím, které mohou vést až k pracovní neschopnosti. Ve zcela ojedinělých případech se objevují i sebevražedné sklony nebo sklony k sebepoškozování.

Pozor na hlasitou hudbu

Akutní tinnitus někdy spojený se závratěmi často způsobuje návštěva hard-rockových koncertů. Právě ty jsou příčinou onemocnění u tří z deseti pacientů.

Nečekejte, až půjde o chronický problém

I u tohoto onemocnění platí pravidlo „čím dříve, tím lépe“, především pak u akutního tinnitu. Šance na vyléčení pacienta jsou při brzkém zachycení nemoci poměrně vysoké a včasnou diagnózou se dá předejít přechodu z akutní fáze šelestu do chronické.

Při léčbě tinnitu existují různé druhy terapie, základní rozlišujeme na:

1. Infúzní terapie

Při akutním tinnitu se předpokládá také nedostatečné prokrvování vnitřního ucha. Standardem při akutním tinnitu se stala na většině pracovišť infúzní terapie – především pomocí kortikoidů s/nebo léky s vasodilatačními účinky (rozšiřující cévy). Zpravidla pacient obdrží jednou denně kombinaci dávky léků, které mají prokrvující a protizánětlivé účinky.

2. Terapie HBO

Hyperbarická terapie kyslíkem je v některých případech účinná metoda především u akutního tinnitu a provádí se v několika sezeních v tzv. přetlakové komoře, kdy pacient pod dozorem lékaře inhaluje 100% kyslík, který se tak lépe dostane až do tělových buněk a tím se zajistí i lepší prokrvení ucha.

3. Fyzioterapeutická terapie/masáže

Vadné postavení krční páteře nebo její zranění, které jsou příčinou nepříjemných ušních zvuků, mohou být také jednou z příčin šelestu. Fyzioterapie je jednou z účinných terapií při těchto potížích.

4. Terapie při chronickém tinnitu

Cílem terapie při chronickém tinnitu je, aby se pacient s neustávajícími potížemi vyrovnal a vyvaroval se faktorů, které symptomy tohoto onemocnění ještě zvyšují. Technik, které pacientovi mohou ulevit, je mnoho (relaxační, terapie zvukem, autogenní trénink, akupunktura, laser, transkraniální magnetoterapie…).

Zabavte se

Pro pacienty s chronickým šelestem je pro zlepšení psychiky zcela zásadní, aby si našli činnost, která je zabaví a pomůže jim přestat na nepříjemné zvuky myslet.

Přečtěte si: Jak si správně čistit uši? Nijak

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

As. MUDr. Zdeněk Čada, Ph.D., odborný asistent na Klinice ORL a chirurgie hlavy a krku FN Motol. V současné době působí také na klinice Zámeček Malvazinky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).