Hlavní navigace

Pijete mléko z mlékomatů? Dodržujte některé zásady

3. 3. 2011

Sdílet

Jak bezpečně a chutně konzumovat syrové mléko z automatů? Spotřebitelé často chybují. Mléko z prodejních automatů se během loňského roku stalo mezi zákazníky značně populární. Odborníci z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno), kteří se zabývají jeho kvalitou, připravili informační leták pro spotřebitele.

Jak bezpečně a chutně konzumovat syrové mléko z automatů? Spotřebitelé často chybují.

Mléko z prodejních automatů se během loňského roku stalo mezi zákazníky značně populární. Odborníci z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno), kteří se zabývají jeho kvalitou, připravili informační leták pro spotřebitele.

Informační leták Syrové mléko – chutně a bezpečně (v PDF formátu ho najdete zde) si klade za cíl informovat jak o prospěšnosti konzumace syrového mléka, tak o zásadách, které je při tom nutné dodržovat. Autoři na letáku připomínají, že mléko pomáhá předcházet onemocněním jako je obezita, osteoporóza, hypertenze, karcinom tlustého střeva či zubní kaz.

Mléko v automatech pochází ze zdravých, veterinárním dozorem kontrolovaných chovů, je ale třeba mít na paměti, že původci některých onemocnění jsou běžně přítomni v našem okolí, a proto je potřeba syrové mléko tepelně ošetřovat a dodržovat další zásady. Obsah vitaminů se tepleným ošetřením sníží jen asi o deset až dvacet procent, nutriční hodnota a obsah některých bioaktivních látek se jím ani nezmění.

Syrové mléko vyžaduje jiné zacházení než to z krabice

Jak s nakoupeným syrovým mlékem z mlékomatů zacházet?

  1. Udržovat ve vhodné teplotě během cesty domů
    Mlékomaty udržují mléko při teplotě do 4 °C a tato teplota by se při transportu do domácnosti neměla zvýšit víc než na dvojnásobek, platí to zejména, pokud doba transportu je delší než jedna hodina.
  2. Mléko převařit
    Doma mléko co nejdříve převařte, např. ve speciálním dvouplášťovém hrnci na mléko.
  3. Uchovávat v chladu
    Po převaření mléko vychlaďte a opět umístěte do chladničky (jen takto ošetřené mléko můžete použít k výrobě např. domácího jogurtu).
  4. Včas zkonzumovat
    Převařené mléko a výrobky z něj zkonzumujte nejpozději do 48 hodin od nákupu.

V rámci výzkumu bylo dotazníkovým šetřením zjištěno, že mnoho spotřebitelů se neřídí pokyny na automatech – mléko tepelně neupravují (činí tak jen 47 procent dotázaných), nedodržují doporučenou dobu pro konzumaci (nedodržuje 30 procent) a po stočení ho přepravují ve vyšších než doporučených teplotách (to uvedli všichni dotázaní).

Češi si zvykli na mléko v krabici nebo láhvi a často se mylně domnívají, že čerstvé mléko snese stejné zacházení. „Pokud si koupíte mléko v automatu, naložíte ho do auta, zajdete na velký nákup a po pár hodinách láhev s mlékem otevřete, rozhodně pro sebe neděláte nic prospěšného. Naopak ohrožujete své zdraví,“ varuje Ing. Petr Roubal, CSc., z Výzkumného ústavu mlékárenského­. Více:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).