Hlavní navigace

Pijete denně minerálku? Koledujete si o problémy

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Dennodenním pitím minerálek si můžete zničit zdraví. Minerální vody jsou totiž ve své podstatě „lék“, ne něco, co je určeno k pravidelné spotřebě, a to ještě v objemu 1,5 litru denně.

Ne náhodou je na obrázku u textu právě minerálka Poděbradka. Protože ta patří spolu s Hanáckou kyselkou mezi dvě minerálky s největším obsahem sodíku u nás. V litru a půl Poděbradky se například skrývá stonásobek sodíku ve srovnání s takovou Magnesií. Podle etikety má totiž Magnesie jen 5 miligramů sodíku na litr vody, zatímco Poděbradka 500. A poměrně dost sodíku má i Ondrášovka. Jednou dvoulitrovou lahví Poděbradky tak vyčerpáte polovinu doporučené denní dávky sodíku.  


Autor: Isifa.cz

Minerálky s vysokým obsahem sodíku nejsou vhodné mimo jiné pro těhotné ženy, naopak ideální jsou při sportu

I proto je podle lékařky Aleny Dostálové paradoxem, že se do lázní Poděbrad odjakživa jezdí léčit srdce a srdeční problémy. Lázně mají dokonce srdce ve znaku a v heslu: „Na srdce jsou Poděbrady“.

„Jenomže sodík váže tekutiny, zatahuje je do oběhu, což je velká zátěž pro nemocné ale i zdravé srdce. Oslabené srdce, což jsou zřejmě ve velké většině právě nemoci, s nimiž lidé jezdí do Poděbrad, nakonec neutáhne zátěž a není schopné zajistit normální tok krve. A dojde k tomu, že tekutiny se z těla stáhnou do plic a nastává takzvané městnavé selhání srdce. Proto říkám paradox, jet se léčit se srdcem do Poděbrad a pít tamní prameny,“ vysvětluje lékařka.

Děti by minerálky se sodíkem neměly vůbec pít

Z toho plyne, že lidé s nemocným srdcem by Poděbradku neměli pít vůbec. „Pochopitelně: pohárek vody nikomu neublíží. Ale množství jedné standardní PET lahve o objemu 1,5 litru denně už může, i když samozřejmě vše je individuální,“ říká lékařka.

Češi mají navíc podle některých studií už tak nadbytek sodíku v těle kvůli oblibě slaných potravin. Jsme nabití sodíkem v dávce až desetkrát vyšší, než by bylo pro zdraví dobré. A další příjem sodíku z tekutin situaci jen zhoršuje. A nejde jen o dospělé. Byť se sodík vylučuje z velké části močí, dětský organismus se zbavuje sodíku hůře, proto jsou slané potraviny a minerálky s bohatým obsahem sodíku pro děti naprosto nevhodné. A vadí i lidem s vysokým tlakem, protože nadbytek sodíku tlak ještě zvyšuje.

Balená přírodní minerální voda

  • slabě mineralizovaná
  • z podzemního zdroje, který musí být schválen a pravidelně prověřován ministerstvem zdravotnictví
  • do místa plnění do lahví se smí přepravovat pouze potrubím
  • nesmí být upravována žádným způsobem, který by změnil charakteristické složení
  • může být sycena oxidem uhličitým, buď přímo ze zdroje, nebo z jiného než přírodního zdroje

Povinné údaje:

  • název zdroje, ze kterého je voda čerpána, a lokalita, v níž se pramen nachází
  • označení celkové mineralizace, aby na první pohled bylo jasné, zda jde o slabě, středně či silně mineralizovanou vodu, což je důležité pro případná omezení konzumace (více: Pořádek ve vodách)

Ochucené minerálky

  • tvoří zcela odlišnou skupinu, která patří mezi nealkoholické ná­poje
  • lze do nich přidávat sladidla, aromata, konzervační látky, také různé potravní doplňky včetně vitaminů

S použitím: Bezpečnost potravin: A-Z slovník pro spotřebitele

Držíte dietu a nehubnete? Příčinou může být to, co pijete

U lidí, kteří drží dietu, jsou minerální vody s nadbytkem sodíku také zakázané. Tedy pokud alespoň chtějí, aby hubnutí zdárně pokračovalo. „Sodík zadržuje vodu v těle, takže jen pitím minerálek s jeho vysokým obsahem si držíte v těle zbytečnou zásobu jednoho a půl či dvou litrů vody. Nehledě na to, že nadbytek sodíku v těle způsobuje nehezké otoky,“ říká výživová poradkyně Julie Kramerová.

Pro koho jsou tabu minerálky s vysokým obsahem sodíku?

  • pro lidi s nemocným srdcem
  • vysokým tlakem
  • ty co se snaží hubnout
  • pro těhotné ženy
  • pro malé děti

Jsou i jiné parametry, na co si dát pozor

Není to však rozhodně tak, že by jedna minerálka byla víc škodlivá než jiná. Bohatá na vápník je například Ondrášovka, potíž je, že ani to není dobré pro některé skupiny lidí. Může způsobovat například ukládání ledvinových kamenů nebo u lidí, kteří k tomu mají dispozice, také kornatění tepen.

Všechno je zkrátka o rovnováze a rozumu. A denní pití litru a půl minerálky rozumné není. Sklenička denně a časté střídání minerálních vod však v pořádku rozhodně je. Například ona Hanácká kyselka má zase jód, jehož nadbytkem česká populace zrovna netrpí a měla by ho mít ve stravě více.

A pozor: abychom ani sodík nezatratili úplně: minerálky s jeho vysokým obsahem jsou podle Julie Kramerové ideální, když vyrážíte za sportem. „Jedete-li tedy například sto kiláků na kole, za slunného dne, jsou právě tyto minerálky ideální pro doplnění tekutin – udrží v těle vodu, zabrání tak dehydrataci a doplní pocením ztracené minerály. Navíc jeho spotřeba v těle stoupá vždy se zvýšením tělesné aktivity,“ vysvětluje výživová poradkyně.

Přehled denní potřeby, příznaků nedostatku a nadbytku u hlavních minerálních látek:

Minerální látka

Denní potřeba

Příznaky nedostatku

Příznaky nadbytku

Sodík

3–5 g

slabost, nízký krevní tlak,

nejistota, ztráta pocitu žízně

otoky, vysoký krevní

tlak, žízeň, křeče

Draslík

2–3 g

křeče ve svalech, zpomalení pohybu

střev, poruchy srdečního rytmu

svalová ztuhlost

Vápník

800 mg

křeče ve svalech, poruchy srdečního

rytmu, závratě, migrény, poruchy krevní srážlivosti

nechutenství, zácpa,

psychické změny, horečka

Hořčík

80–120 mg

křeče, brnění, mravenčení, zhoršení

anginy pectoris, poruchy rytmu srdce

Fosfor

15–20 mg

svalová slabost, postižení srdeční, nervové,

zmatenost, slabost dechového svalstva

nervové poruchy, obrny,

nechutenství, pocit na zvracení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).