Hlavní navigace

Pertuse: Takhle se kašle u dávivého kašle

8. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dávivý, chcete-li černý, kašel není v Česku vymýcen. Jen v Moravskoslezském kraji jím loni onemocnělo na padesát lidí. Jak černý kašel poznat? Máme zvukový záznam.

Do října loňského roku bylo na Krajskou hygienickou stanici Moravskoslezského kraje hlášeno čtyřicet sedm onemocnění dávivým kašlem (známým též jako černý kašel), přičemž jedenáct případů se týkalo dětí mladších patnácti let. A to navzdory tomu, že proti černému kašli jsou děti povinně očkovány. Více v článku lékaře Jana Vavrečky Proč si černý kašel cestu zpátky našel.

Nejvíce případů bylo hlášeno z okresů Opava (16) a Ostrava (15), což je dvojnásobný počet případů oproti minulému roku, kdy bylo za celý rok 2017 hlášeno dvacet tři onemocnění.

Kašlání ustane až po dvou měsících léčby

Dávivý kašel přitom není žádná lehká nemoc, jde o akutní respirační bakteriální onemocnění, které obvykle trvá šest až osm týdnů.

Typická forma dávivého kašle má tři stadia:

  1. Zpočátku probíhá jako běžné nachlazení – katarální stadium (rýma, slzení, mírný suchý dráždivý kašel se subfebriliemi), toto období trvá jeden až dva týdny, kašel se v průběhu nemoci zhoršuje a přechází v záchvatovitý kašel.
  2. Záchvatovitý kašel se projevuje sérií po sobě jdoucích zakašlání a zajíkavým nádechem, obvykle končí vykašláním hlenu a zvracením – příznaky trvají jeden až dva měsíce i déle.
  3. Rekonvalescentní stadium se vyznačuje snížením počtu záchvatů a zmírněním kašle, trvá několik týdnů.

Dávivý kašel je nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzdušnou cestou při blízkém styku s nemocným, především v počátečním stadiu onemocnění. Nejzávažnější průběh onemocnění bývá u dětí mladších jednoho roku, u dětí do patnácti let a dospělých se dávivý kašel obvykle vyskytuje v lehčí formě. Probíhá jako suchý dráždivý kašel trvající dva a více týdnů.

Zvukový záznam kašle dítěte s dávivým kašlem.

Kašel se léčí antibiotiky, jako preventivní opatření je hygieniky doporučováno očkování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).