Hlavní navigace

V obchodech je chléb z cvrččí mouky

13. 5. 2018

Sdílet

Diskontní řetězec Penny Market pro své zákazníky připravil jako první v České republice chléb s desetiprocentním podílem cvrččí mouky. Podívejte se i na další novinky týdne.

Je tu meníčko a novinky týdne z oblasti gastronomie a zdravé výživy:

Chléb z cvrččí mouky

Limitovaná nabídka speciálního chleba je pro vyznavače alternativní výživy a zdravého životního stylu v prodeji od 9. května ve všech prodejnách Penny. Dodavatelem je společnost SENS, jež je součástí startupového inkubátoru UP21. Vita chléb s cvrččí moukou obsahuje okolo 198 cvrčků a oproti tradičnímu pečivu nabízí vyšší obsah vlákniny a bílkovin.

„Cvrčci a hmyz jsou potravinou budoucnosti. Chleba vyrobený s podílem cvrčků je výrazně výživnější a více zasytí. Věříme, že si jej zákazníci oblíbí, a nám se tak bude nadále dařit bořit stigma, že hmyz se přeci jíst nedá,“ říká Radek Hušek, spoluzakladatel SENS. Společnost již nějakou dobu vyrábí i tyčinky rovněž z cvrččí mouky, které se prosazují v posilovnách, sportovních zařízeních a prodejnách se zdravou výživou nebo potravinovými doplňky.

„V Penny Marketu sledujeme aktuální trendy, a proto jsme si pro naše zákazníky připravili exkluzivní nabídku výrobků z cvrččí mouky. Jsme rádi, že právě v Penny můžeme našim zákazníkům nabídnout jako první řetězec v České republice chléb s cvrččí moukou. Chléb Vita je k dostání v limitované nabídce od 9. května ve všech našich prodejnách společně s fitness tyčinkami,“ uvádí Marek Doležal, obchodní ředitel Penny.

SENS Food již rok vyrábí a úspěšně prodává i za hranicemi České republiky fitness a proteinové tyčinky z cvrččí mouky. Pro zajištění dostatku kvalitní cvrččí mouky založili zakladatelé SENS projekt automatizované průmyslové farmy na chov cvrčků v Thajsku. Tato cvrččí farma již spustila testovací výrobu a ke konci roku bude produkovat 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně, čímž se stane největší cvrččí farmou na světě.

Komunitní lednice v ČR

Průměrný Čech vyhodí každoročně do koše kolem 80 kg jídla v hodnotě 20 tisíc korun. Zároveň se ale rozšiřuje skupina lidí, kteří si nemohou dovolit kupovat kvalitní potraviny. Jednou z možností, jak předcházet plýtvání potravinami a zároveň pomoci těm, kteří jich nemají dostatek, je jejich sdílení. Podpořit, to je cílem projektu komunitních chladniček Samsung Bezezbytku. Provoz první z nich v Komunitním centru a zahradě Kotlaska slavnostně zahájil prezident společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak Seung Joo Shin. Následovat budou další.

Samsung Bezezbytku odstartoval projekt komunitních lednic. První byla umístěna v Komunitním centru a zahradě Kotlaska, následovat budou další
Autor: Samsung Bezezbytku

Samsung Bezezbytku odstartoval projekt komunitních lednic. První byla umístěna v Komunitním centru a zahradě Kotlaska, následovat budou další

„Rádi bychom prostřednictvím komunitní lednice propojili lidi v nejbližším okolí. To, co jednomu přebývá, si jednoduše vezme ten, kdo to potřebuje,“ říká Seung Joo Shin. „Nejsme lhostejní k obrovskému množství potravin, které se každoročně vyhodí. Věříme, že tento projekt alespoň v daných lokalitách pomůže,“ dodává.

Projekt Samsung Bezezbytku je založen na principu dárce – místní koordinátor – příjemce. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, či se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby. A kdokoliv další si z lednice zase může vzít, co potřebuje nebo chce.

Potraviny může donést každý, kdo ví, že již nakoupené potraviny nespotřebuje. Typickým příkladem jsou dovolené, kdy by na nás po návratu čekalo v lednici či spižírně nemilé překvapení v podobě shnilých nebo prošlých potravin.

„Protože se jedná o potraviny, které se budou dále konzumovat, existují pravidla, která je třeba dodržovat. Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné. Do lednice se nesmí dávat nahnilé nebo zkažené potraviny. Všechno jídlo musí být před koncem uvedeného data spotřeby. Potraviny musí být v originálním balení. Výjimku tvoří například ovoce a zelenina,“ říká Veronika Doubnerová, manažerka projektu Samsung Bezezbytku.

Orientační seznam vhodných potravin pro komunitní lednice:

  • uzavřené, balené, originálně označené potraviny před datem spotřeby
  • čerstvé ovoce
  • čerstvá zelenina
  • čerstvé pečivo
  • neotevřené pasterizované mléko
  • jogurty
  • sýry
  • neotevřené ovocné šťávy, džusy
  • čerstvá vejce (viz datum spotřeby)
  • konzervované a neotevřené potraviny

Seznam vybraných nevhodných potravin pro komunitní lednice:

  • vařené jídlo z domova nebo z jiného necertifikovaného zdroje
  • nepasterizované mléko
  • maso
  • ryby (vyjma konzervovaných ryb)
  • alkohol (či potraviny, které jej obsahují)

V ČR již existuje několik obdobných projektů, které umisťují lednice do veřejného prostoru; informujeme o nich v článku Zbylo vám jídlo? Dejte ho do veřejné lednice.

Limonáda Divoženka vznikla jako diplomka

Limonáda Divoženka se zrodila v laboratořích České zemědělské univerzity jako diplomová práce Anny Skořepové, která zkoumala, jak konzervovat limonády přírodní cestou a nižším obsahem cukru. Podařilo se to prostřednictvím citronové trávy, jejíž osvěžující chuť se spojila s chutí čerstvých bezinkových květů.

Limonáda Divoženka se zrodila v laboratořích České zemědělské univerzity jako diplomová práce Anny Skořepové, která zkoumala, jak konzervovat limonády přírodní cestou a nižším obsahem cukru

Limonáda Divoženka se zrodila v laboratořích České zemědělské univerzity jako diplomová práce Anny Skořepové, která zkoumala, jak konzervovat limonády přírodní cestou a nižším obsahem cukru

V návaznosti na svůj výzkum začala Anna Skořepová limonády i vyrábět a tu první pojmenovala příznačně – Diplomka. Je z čerstvě utržených květů bezu z oblasti Slánska a vody z artéské studně. Další rok se k Diplomce přidala dýňová příchuť s názvem Indiánské léto. Čerstvá dýně přináší překvapivě ovocité a letní dojmy, které připomínají to nejhezčí období v roce – babí léto.

Specifikem těchto limonád je, že vznikají pouze z lokálních českých čerstvých surovin, a i proto se vyrábí jen jednou v roce. Díky unikátní metodě konzervování si je ale můžete dopřát po celý rok. Limonády Divoženka si můžete objednat na e-shopu Košík.cz.

Mapa grilovacích míst ve městě

V českých městech se už několik let uplatňuje celosvětový trend, kdy se klade důraz na vznik či úpravu odpočinkových „zelených“ zón. S tím souvisí i rostoucí počet venkovních grilovacích míst, která umožňují obyvatelům měst zažít pravou grilovací párty, i když nemají chatu, zahradu nebo dostatečně velkou terasu.

Mapu grilovacích míst ve městě najdete na nové webové stránce spolu s dalšími tipy na grilování
Autor: Grilujemevemeste.cz

Mapu grilovacích míst ve městě najdete na nové webové stránce spolu s dalšími tipy na grilování

Obyvatelé měst si postupně zvykají, že si v blízkosti svého bydliště mohou užít grilování v městských lesích a parcích, kde přibývají venkovní griloviště. V městské zeleni v Česku funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba nosit si vlastní gril nebo pracně budovat ohniště.

Nevíte, kde taková griloviště najít, nebo naopak máte tipy na skvělá místa pro ostatní? Společnost Vitana, která vyrábí mimo jiné řadu produktů pro grilování, představila stránku grilujemevemeste.cz. Na ní najdete seznam grilovacích míst, můžete přidat své tipy na veřejná grilovací místa a také vyhrát přenosné grily, zástěry nebo kořenicí směsi od Vitany, která rozvoj venkovních grilovišť začala podporovat.

Kuchařka pro teenagery

Nakladatelství Smart Press vydává kuchařskou knihu určenou mladým lidem. Kuchařka #klidneuvarim je výzvou šestnáctileté Julie Kučerovské jejím vrstevníkům – i když třeba jídlo vypadá složitě, jeho příprava může být úplně jednoduchá a zvládne ji každý. A ani začínající kuchařky a kuchaři by se neměli bát popadnout do ruky měchačky, hrnce a pekáče a pustit se do díla. Vaření je zábava, zvlášť když jídlo chystáte pro rodinu či přátele, či dokonce s nimi.

Vychází Kuchařka pro teenagery #klidneuvarim
Autor: Smart Press

Vychází Kuchařka pro teenagery #klidneuvarim

Kniha je rozdělena do sedmi tematických kapitol, kam autorka zařadila recepty pro nejrůznější každodenní i slavnostní příležitosti – čtenářům přináší tipy na zdobnou a chutnou víkendovou snídani, menu na nedělní oběd, vánoční pohoštění, zábavný piknik v parku nebo občerstvení na párty, ale i na zdravé a syté svačiny nebo rychlou vegetariánskou večeři. Jednoduché a rychlé recepty přesvědčí mladé čtenáře, že není třeba mít strach, protože když všechny s přehledem zvládne stejně stará Julie, proč by nemohli oni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).