Hlavní navigace

Penilní implantát zvládne erekci raz dva

Sdílet

 Autor: ISCARE
Erektilní dysfunkce může mužům, ale i jejich partnerkám silně narušit vzájemné soužití. Neschopnost dosáhnout pevné erekce má ale řešení. Prášky, injekce nebo implantát s tlačítkem.

Pakliže muž trpí erektilní dysfunkcí, nejde o nemoc, která by ho přímo ohrožovala na životě; to je dobrá zpráva, na druhou stranu, tato dysfunkce ho může výrazně omezovat v jeho osobním životě a vést až k rozpadu i jinak pevného manželského svazku. A to zcela zbytečně. Dnes už se s erektilní dysfunkcí dá leccos dělat, i když to nestojí málo a není to operace, kterou by se muži chlubili v hospodě (a doma).

Dvě cigarety denně a erektilní dysfunkce se vám ohlásí

Erektilní dysfunkce je definována jako přetrvávající neschopnost dosáhnout dostatečně pevné erekce, jež umožňuje pohlavní styk, nebo neschopnost erekci udržet po dostatečně dlouhou dobu. Pokud se teď usmíváte a říkáte si, že vás, muže ve středním věku, se tohle vůbec netýká, že je to spíše doména seniorů, jste na omylu. Nějaký stupeň poruchy erekce se vyskytuje u více než poloviny mužů ve věku třicet pět až šedesát pět let. Nad sedmdesát pět let už erektilní dysfunkcí trpí polovina všech mužů.

Mezi vůbec nejčastější příčiny erektilní dysfunkce patří cukrovka, kardiovaskulární obtíže, léčba rakoviny prostaty, pobírání léků na krevní tlak a antidepresiva, ale i poranění míchy či hormonální obtíže. Nejrizikovějším faktorem, který nejčastěji vede k narušení „manželských povinností“, je však kouření. Už pouhé dvě cigarety denně mají na svědomí nedostatečné prokrvení mužských pohlavních orgánů a tím i zhoršenou erekci.

Řešením jsou i léky vpichované jehlou do penisu

Dobrou zprávou ale je, že erektilní dysfunkce není konečný stav, se kterým se muži a jejich partnerky musí smířit. Možností léčby je hned několik. Jde o léky, které v kombinaci se stimulací penisu mohou vyvolat erekci, nebo pumpy, v nichž vzniká podtlak, čímž se zvýší průtok krve v penisu. Ne příliš známé a z mnoha zjevných důvodů nejméně využívané jsou aplikace léků přímo do močové trubice či injekční stříknutí léku do těla penisu. Na tohle jednoduše musíte mít žaludek.

Relativně nově si pánové s touto poruchou mohou nechat do penisu voperovat tzv. penilní implantát, který spustí erekci po několikerém zmáčknutí voperovaného balonku. V České republice tento zákrok za čtvrt milionu můžete podstoupit v jediném zařízení.

Polotuhý, nebo nafukovací implantát?

Implantáty se vyrábějí ve dvou základních typech:

  • Nenafukovací (polotuhé) implantáty: Mají velmi jednoduché použití – pouhým ohybem penisu se nastaví poloha vhodná pro uskutečnění pohlavního styku. Je to dobrá volba pro muže s omezenou zručností, například při postižení prstů či jiných poruchách pohyblivosti. Implantace nenafukovací protézy je jednodušší zákrok vhodný pro závažně nemocné pacienty, pro které by byl delší výkon neúměrnou zátěží. Je také výrazně levnější než nafukovací varianta. Nevýhodou je trvalá erekce, která může být pro některé muže obtěžující, a častější pooperační bolesti, než si penis na tento stav zvykne.
    Cena:
    cca 100 000 Kč
  • Nafukovací implantáty: „Tyto (dvou- nebo trojdílné) implantáty jsou to nejlepší, co dokážeme pacientům nabídnout,“ říká o implantátu za čtvrt milionu Lukáš Bittner, lékař klinického centra ISCARE, které tyto operace provádí. Řez má asi jen pět centimetrů, je veden mezi šourkem a penisem a dle lékařů se v tomto místě velmi dobře hojí. „Většina našich pacientů o této operaci ani doma neřekla, maskují ji například operací prostaty. Měli jsme i takové, kteří navštěvují vykřičené domy, a ani profesionálky nepoznaly, že je něco jinak. Jen asi musely být překvapené, když i po třetí ejakulaci měl muž pevnou erekci,“ popisuje Lukáš Bittner nevšední příhody, se kterými se v klinickém centru setkávají.
    Cena:
    cca 250 000 Kč

Operace je nevratná a není pro každého

Nafukovací implantát se skládá z rezervoáru, cylindrů a pumpičky schované v šourku. Ve chvíli, kdy je implantát vypuštěný, je penis malý a ochablý, nafouknutý je ale během několika vteřin. A jak penis po operaci funguje? Vlastně na knoflík. Muž jednoduše několika zmáčknutími šourku naplní cylindry implantátu tekutinou, která je v rezervoáru umístěném v samotné protéze či jinde v těle, a tím dojde k erekci, která trvá do té doby, než je implantát vypuštěn. „To je výhoda pro pacienty, kteří trpí předčasnou ejakulací. Po skončení aktu pacient zmáčkne knoflík na implantátu a dojde k zpětnému přepuštění tekutiny do rezervoáru. Penis je opět malý a klidný,“ upřesňuje fungování „nového“ penisu Lukáš Bittner. Už měsíc po operaci lze mít pohlavní styk.

Vhodný pacient je ten, který má realistická očekávání. Operace má vliv pouze na erekci, nemá vliv na libido ani na prožívání orgasmu. Je třeba zdůraznit, že jde o operaci nevratnou. „Jakmile jednou uděláme v topořivých tělesech prostor na implantát, tak i tu jejich zbytkovou funkci zničíme. Pokud by se tedy implantát musel vyjmout, je možné mít erekci znovu jen tehdy, když implantát vložíme znovu,“ upřesňuje lékař. Stejně tak nemůže pacient počítat s tím, že erektilní dysfunkci vyřeší právě operací. Záleží na tom, jak moc zdráv je, jak velký má penis a šourek, zda neprodělal závažné operace pánve, či nemá závažné obtíže s prostatou (nádor, zvětšená prostata). „Přihlédnout je třeba také k manuální zručnosti pacienta a jeho finančním možnostem – vzhledem k tomu, že zákrok není hrazen zdravotní pojišťovnou,“ upozorňuje Lukáš Bittner.

Léčba pomocí penilního implantátu je určena všem pacientům, kteří trpí poruchou erekce s tzv. organickou příčinou a na které konvenční terapie pomocí tablet nebo injekcí do topořivých těles nezabírá.

Odborná spolupráce:

MUDr. Lukáš Bittner, FEBU, FECSM

Urolog, sexuolog, lékař klinického centra ISCARE. Zástupce přednosty pro výuku na Urologické klinice 3. LF UK ve FN Královské Vinohrady, konzultant pro mužskou neplodnost v IVF centrech. Věnuje se andrologii, vědě, která se zabývá chorobami mužských pohlavních orgánů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).