Hlavní navigace

Názor k článku Pekelná česká kuchyně: hlavně že je toho hodně, rychle a levně od Karin - Šetřit na jídle - proč ne, ale musíte...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 11. 2011 10:36

    Karin

    Šetřit na jídle - proč ne, ale musíte šetřit správně. Zvlášť pokud živíte malé děti. Poctivé vaření je ideálním způsobem, jak ušetřit. Není to samozřejmě tak jednoduché, jako když si řeknete, že místo šunky budete kupovat gothaj. Znamená to naučit se správně pracovat se surovinami, víc přemýšlet o tom, co se bude vařit, co a kde se na to musí nakoupit, probrat spíž a vyházet náhražky a syntetická dochucovadla, naučit se vařit nejjednodušší jídla z poctivých surovin (já třeba miluju mrkev dušenou na másle, s bramborem a kouskem hovězího, naprosto primitivní jídlo ze tří základních surovin, které zvládne uvařit snad i cvičená opice, nemusí stát dvě hodiny u plotny a za porci dá pár korun)... Ale taky to chce přeškolit chuťové buňky. Lidi odvykli přirozené chuti potravin, zvykli si na extrémně výrazné chutě jídel, která obsahují spousty dochucovadel (např. oblíbený E621), jsou přesolená, přehnaně kořeněná, utopená v tatarce nebo kečupu, případně zasypaná horou strouhaného "ajdamu", takže pokud jim předložíte potraviny s nepříliš pozměněnou chutí, tak budou ohrnovat nos... Ale to už si pak holt každý musí srovnat sám, jestli skutečně chce vařit/stravovat se zdravě a poctivě, nebo jestli prostě nic měnit nehodlá... A skutečně se na tom dá ušetřit, nemusíte přece kupovat žádné drahé suroviny, nemusíte hned dělat lososa, pomazánku z bio avokáda... Vařte prostě, vezměte pár surovin a lehce je upravte :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).