Hlavní navigace

Pedikér má umět ošetřit kuří oko i poznat kožní nemoc

20. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Takzvaná medicinální pedikúra je známá i pod názvem „suchá“, případně „přístrojová“, a je čím dál oblíbenější alternativou ke klasické mokré pedikúře. Co všechno nabízí kvalitní pedikér?

Jsou schované v botách a je nám tak často jedno, jak vypadají. Nohy si ale zaslouží minimálně stejnou péči, jakou věnujeme vlasům nebo nehtům na rukou. Podle medicinálního pedikéra Petra Kumpošta se o sebe v tomto směru ale nestaráme.

Nohy v žalostném stavu

Kadeřník, masáž, fitcentrum, u žen běžně gelové nehty – tyhle služby třeba lidé kolem třicítky využívají pravidelně. Pro péči o nohy to ale neplatí. „Zřejmě proto, že nohy nejsou na první pohled vidět,“ říká pedikér. „Obvykle je ale nemáme v dobrém stavu, nosíme nekvalitní boty i ponožky. Zajímavé je, že pravidelně na pedikúru chodí třeba dámy ve věku nad šedesát let. Mladší generace ne.“


Autor: Archív Petra Kumpošta

Přitom základem jakékoliv péče je prevence. Mykotické onemocnění kůže i nehtů se totiž právě na pedikúře dají odhalit téměř okamžitě a jejich léčba nemusí být zdlouhavá, což jinak často bývá, protože nemoci kůže recidivují.

Medicinální pedikúra? Elegantní řešení

Takzvaná medicinální pedikúra je jinak známá pod názvem „suchá“ a je čím dál oblíbenější alternativou ke klasické mokré pedikúře. Používají se u ní různé nástroje s brusnými kotouči a nástavci. „Z mého pohledu je to elegantní varianta, u které odpadá čas jinak nutný k namáčení nohou,“ popisuje její výhody Petr Kumpošt. „Klient přijde, sundá si boty a ponožky, nohy jen odezinfikujeme a může se začít se samotnou pedikúrou.“

Během ní se především odstraňuje ztvrdlá kůže na nohou. Tu má podle pedikéra až devadesát procent z nás. Dá se jí jen částečně předcházet pravidelným mazáním nohou. „Do hry ale vstupuje více faktorů – někomu vadí tvrdost vody, někomu se nohy více potí. V teplých měsících, když jsou nohy odhalené, se také zatvrdlá kůže vytváří více,“ uvádí medicinální pedikér.

Zarostlé nehty

Jde o velmi bolestivý problém, který byste neměli řešit doma sami, jak varuje odborník: „Především proto, že na pedikúře by měla být zajištěna sterilita všech používaných nástrojů, a zabráníme tak zanesení infekce,“ říká Petr Kumpošt. 

Máte-li k zarůstání nehtů dispozice, měli byste se tím spíše svěřovat pravidelně do rukou pedikéra. Čeká vás vteřina mnohdy velmi nepříjemné bolesti v momentě, kdy nástroj doslova zajede pod kůži. Následuje ale okamžitá úleva. Pokud budete se zarostlým nehtem trpět déle, riskujete už nutnost zásahu chirurga.

„Zarostlým nehtům se dá částečně předcházet správným stříháním do roviny, které vás také naučí pedikér,“ dodává Petr Kumpošt. Problému se dá také pomoci kineziotapingem. Pomocí pružné pásky odtahujeme val kůže směrem dolů, aby došlo k uvolnění. V akutních případech to odlehčí od bolesti.“ Zarostlé nehty moderní pedikúra a podologie řeší také pomocí speciálních nehtových rovnátek.

Galerie: Jak lze léčit zarostlý nehet

Kuří oka

S nepříjemnými otlaky je to jako s opary – někomu se udělají občas, někdo má to štěstí a nepozná, co to je, a někdo na ně trpí. Vytvářejí se na místech, kde to bolí – ploskách nohou, polštářcích prstů a často také na malíčku, kde nás tlačí boty. Pokud saháte po pomoci v podobě speciálních náplastí, ty řeší podle pedikéra spíš bolest, ale ne (doslova) jádro problému.

„Kuří oka se v medicinální pedikúře řeší použitím speciálního nástroje, u mokré varianty pak skalpelem,“ nabízí řešení Petr Kumpošt. „Jde o to, aby se kuří oko odstranilo i s kořínkem, což může být momentálně trochu bolestivé, ale úleva nastává okamžitě po zákroku. Vzniku kuřích ok se ale úplně předcházet nedá.“

Pedikér dále ošetří kůžičku na nehtech, kterou byste (stejně jako na rukou) v žádném případě ani doma neměli stříhat, jen zatlačovat. 

Pedikér, nebo dermatolog?

Nenavštěvujete pedikúru pravidelně a „něco se vám nezdá“ na stavu kůže vašich nohou nebo nehtů? Dermatologové mívají dlouhé objednací lhůty a zatím váš problém není nijak závažný. Pedikér vám může poradit, o co se jedná. Ale pozor – máte-li kožní onemocnění (nejčastěji mykózy nebo bradavice), neměl by vás ošetřovat, jen se správnou radou odeslat do lékárny nebo k lékaři. Především proto, že chrání další pacienty. I když jsou (měly by být, viz níže) nástroje sterilní, viry a bakterie jsou vysoce nakažlivé a „něco chytit“ právě na pedikúře se tak dokonce v praxi může přihodit.


Autor: Archív Petra Kumpošta

„Posouzení je ale individuální záležitost,“ vysvětluje Petr Kumpošt. „Pokud je někdo třeba velký sportovec – fotbalista, horolezec atd., má většinou nehty nevzhledné, až třeba ukopané. Ale ne nemocné, i když vypadají až děsivě. Posoudit to musíme na místě. Každopádně nemoci patří k lékaři, ne na pedikúru.“

Navštěvujete-li ji pravidelně (ideálně jednou za měsíc), máte ale velkou šanci, že se veškeré nepříjemné kožní nemoci odhalí v zárodku, a tím pádem se i snáz a rychleji řeší.

Pomoc pro nehty na nohou

  • Jakousi vyšší školou pedikúry je tzv. nehtová protetika, zahrnuje obnovení, opravu, náhradu nebo doplnění nehtu.
  • Z různých důvodů (nemoci, úrazy) se může stát, že přijdete o vlastní nehet a neroste, ten se pak dá dotvořit ze speciálního gelu.
  • Noha pak znovu hezky vypadá a zbavíte se možných komplexů.
  • Využít se dají i nehtová rovnátka, která úspěšně řeší zarůstající nehty – ty pak rostou rovně a nedráždí kůži.
  • Rovnátka nejsou ani vidět, ale počítejte s častým docházením k odborníkovi (cca každé tři týdny) po dobu měsíců.

Jak si vybrat provozovnu

„Odlakujte a ostříhejte si nehty a pak přijďte.“ I s tím se můžete setkat, protože není pedikúra jako pedikúra. Petr Kumpošt potvrzuje, že v praxi skutečně můžete dostat takové pokyny a celý proces ošetření nohou se pak omezí na řešení ztvrdlé kůže. Leckde si neporadí třeba ani s kuřími oky. A je tu ještě další problém.

„Nechci nijak hanit provozovny třeba v obchodních centrech, ale často právě tam vůbec neřeší, zda má klient nějakou kožní nemoc. A cesta k nákaze zdravých lidí tu bývá otevřená,“ říká pedikér a radí dát předem na svůj pocit z místa, kam jste se objednali. Anebo se ptát. „Ideální stav je, když pedikér přímo před zákazníkem vyndá nástroje ze sterilního prostředí a ukáže, co se k čemu používá, popíše, co a proč je sterilní,“ dodává. „Klient pak nemusí mít obavy, že se jedny nástroje používají na každého.“

Nezdráhejte se na sterilitu prostředí zeptat a při nejmenších pochybnostech raději odejít jinam.

Prevence péče o nohy

Pedikúra by se měla stát běžnou službou, kterou nohám dopřáváme preventivně. V každodenní péči by pak mělo být samozřejmostí mazání nohou, o němž Petr Kumpošt s nadsázkou říká, že všichni tvrdí, že to dělají, ale málokdo říká pravdu. Čím nohy mažete, na tom až tak nezáleží, pokud ovšem nemáte větší sklony třeba k potivosti a následným plísňovým infekcím. Pak je vhodné investovat do pečlivého hledání přípravků, které vám budou vyhovovat.

„V poslední době se mi v praxi osvědčují speciální pěny, které vyrábí více firem,“ dává tip Petr Kumpošt. „Je jich k dispozici více druhů a právě i na specifické problémy, jako jsou sklony k plísním. Navíc pěna není mastná, rychle zaschne, a můžete tak v klidu obout boty ihned po její aplikaci.“

Odborná spolupráce:


Petr Kumpošt

Medicinální pedikér. Působí v Josh Fyzio, Poliklinice fyzioterapie, podiatrie a lymfoterapie, kde se věnuje komplexnímu ošetření nohou suchou cestou včetně ošetření diabetiků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).