Hlavní navigace

Pečivo jako příloha? Trvanlivá bageta je odstrašující příklad

12. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
I pečivo může být dobrá složka oběda nebo večeře. Ale záleží na tom, o jakém pečivu se bavíme a co si k němu dáme.

Dalším tématem, kterému se v našem seriálu o nejlepších a nejhorších přílohách nelze vyhnout, je pečivo. Pečivo lze také využít jako přílohu, ale důležité je myslet na jeho správný výběr a nezapomínat, že alespoň jedno teplé jídlo denně má ve zdravé výživě své opodstatnění.

Pečivo je extrémně široký pojem a lze si pod ním představit vše od čokorolky přes pizzu až po kváskový žitný chléb. Obědvat pečivo může znamenat ukrojit si krajíc celozrnného chleba k misce zeleninového salátu s čerstvým sýrem, ale i koupit si na pumpě trvanlivou obloženou bagetu plnou majonézy a levných uzenin. A mezi takovými jídly budou obrovské rozdíly.

Kdy je pečivo vhodná příloha?

V jakém případě tedy jde o vhodnou přílohu? Pečivo by nemělo být zbytečným zdrojem cukru ani soli. Nejlépe na tom tedy bude celozrnné či žitné pečivo a může jít o bagetu, chléb nebo pitu. Celozrnná mouka používaná pro výrobu pečiva má vysoký obsah vlákniny a zachovává si velké množství vitaminů a minerálních látek obsažených v obalových vrstvách obilovin. Žitná mouka se zase zpracovává takovým způsobem, při kterém se vrstvy zrna bohaté na zdraví prospěšné živiny neodstraňují, a proto se i žitné pečivo vyrovná obsahem vlákniny, vitaminů a minerálních látek tomu celozrnnému.

Galerie: Test – Kde koupíte skutečně celozrnné a kvalitní pečivo

Pečivo by v žádném případě nemělo být slazené, s tím se setkáte třeba u hamburgerových bulek nebo u ostatního typicky amerického pečiva. Také pečivo posypané solí není vhodné, protože je pak možné, že obyčejným rohlíkem se slaným posypem byste spotřebovali i polovinu denní doporučené dávky soli.

Samotné pečivo rozhodně nestačí

Také je důležité myslet na to, aby jídlo bylo pestré. Není tedy vhodné se na oběd odbýt dvěma krajíci chleba s máslem a salámem, ale stejně jako u ostatních jídel byste měli zachovat strukturu oběda či večeře tak, aby nechybělo dostatečné množství bílkovin, použili jste kvalitní tuk a doplnili zeleninu.

Proto i pokud si připravujete sendvič s sebou na celodenní výlet, namažte ho třeba čerstvým sýrem, tvarohovou pomazánkou nebo humusem či pomazánkou z tofu, abyste doplnili bílkoviny, které u sendvičů často chybí, a následně ještě obložte pečivo šunkou, sýrem, tofu či vejcem. Do pečiva přidejte listy salátu nebo nakrájené rajče, ale pokud chcete, aby vám pečivo od zeleniny nenavlhlo, stačí, když si k němu vezmete třeba papriku nebo kus okurky a sníte je zvlášť.

Galerie: Tipy, jak z nezdravé svačiny udělat zdravou

Salát či polévka s pečivem? Fajn

Ideálním způsobem, jak na hlavní jídlo zařadit pečivo, je salát nebo zeleninová či luštěninová polévka. Tím zajistíte, že základ jídla bude tvořit zelenina nebo luštěnina, tedy významný zdroj vitaminů, minerálních látek i vlákniny. A pokud v salátu či polévce není dost obilovin bohatých na komplexní sacharidy, mohlo by se stát, že by vás po takovém jídle trápily chutě na sladké či vlčí hlad. Doplňte proto polévku nebo salát kouskem kvalitního pečiva. A pokud v jídle nejsou obsaženy v dostatečném množství bílkoviny, pečivo navíc namažte tvarohovou pomazánkou nebo ho obložte libovou šunkou či sýrem. Obědvat tak můžete například rajčatovou polévku s krajícem žitného chleba a vajíčkovou pomazánkou nebo šopský salát s balkánským sýrem a celozrnnou houskou.

U zeleninových a luštěninových jídel navíc nebude tak vadit, pokud zrovna neseženete celozrnné nebo žitné pečivo, protože samotné jídlo již obsahuje dostatek vlákniny a světlé pečivo zkonzumované v rámci takového jídla se bude trávit a vstřebávat pomaleji, než kdybyste si ho dali samotné.

Toto je potřeba zmínit hlavně z toho důvodu, že pokud budete jíst v restauraci nebo bistru a k polévce či salátu vám bude nabídnuto pouze světlé pečivo, nemusíte ho ze zásady odmítat. Určitě bude v takovém případě lepší se najíst pestrého jídla s pečivem než přílohu raději vynechat. To by vás pak akorát mohl dohnat hlad později a je rozhodně lepší sníst světlý chléb k jídlu bohatému na vlákninu než později pro nedostatek energie a komplexních sacharidů v jídelníčku vybílit spíž.

Odstrašující příklady

Případů, kdy je nevhodné obědvat nebo večeřet pečivo, by se dalo vymyslet spoustu. Třeba již zmíněné trvanlivé bagety mohou být odstrašujícím případem nezdravého stravování, a to jak pro svůj vysoký obsah tuků, tak nedostatek zeleniny a použití světlé mouky.

Nevhodné jsou také různé pizza rohlíky či sýrové bulky, které někteří konzumují místo hlavního jídla. Takové pečivo obsahuje pouze nepatrné množství bílkovin a vlákniny, takže rozhodně nedodá tělu to, co by si zasloužilo.

A pokud by někoho napadlo nahrazovat oběd či večeři sladkým pečivem, pak už vůbec nelze mluvit o zdravém jídelníčku.

Raději se najezte pestře, zařaďte dostatek zeleniny, nezapomeňte na bílkoviny, sacharidy ani tuky a sladký koláček si dejte jako malý dezert.

Galerie: Které řetězce mají i navečer měkké pečivo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).