Hlavní navigace

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Aby se máslo do receptu dalo využít, má být povolené. Jak toho ale máme docílit, když z lednice je tuk obvykle velmi tuhý? Ano, můžete ho nechat na lince a počkat, až změkne, my ale známe rychlejší triky.

„Kostku změklého másla propracujte s cukrem, přidejte vejce…,“ čtu v receptu. Ono se to řekne, použijte změklé máslo, ale jak změklé, kde změklé? Je dobré vkládat ho do mikrovlnky nebo na topení? Poradíme vám, jak mnohdy velmi tuhé máslo připravit pro vláčné vánoční pečení i zdobení.

Změklé máslo není tuhé ani tekuté

Jsou recepty, které se na tuhost másla neptají, ale prakticky nikdy (vyjma croissantů) se nám nehodí máslo, kterým by se dala okna vysklívat. Do bábovky, do krémů, lineckého cukroví, ba i do vanilkových rohlíčků, silvestrovských pomazánek a slaných tyčinek k vínu, všude tam se hodí máslo tzv. povolené, jinde označované jako máslo změklé.

Jde o máslo, do kterého byste bez vynaložení velkého tlaku vmáčkli ukazovák. Jenže mít takové máslo, to znamená myslet na přípravu minimálně půl hodiny (spíše více) předem, pokud ho necháte povolit při pokojové teplotě. Nebo to jde i jinak?

Máme pro vás různé tipy na „změkčování“ másla. Některé proces urychlí o deset minut, jiné z másla tuhého udělají změklé do pár minut. A obešli jsme se bez kamen a mikrovlnky.

Galerie: Test másel – které je měkké a které tvrdé?

5 triků pro rychlé změknutí másla

1. Kupte si zahraniční máslo

Kupte si máslo od zahraničních výrobců, kteří používají k výrobě moderní technologie NIZO (bez přídavku jakékoliv vylepšující látky). Dokážou s její pomocí vyrobit máslo, které je už povolené, i když ho právě vyndáváte z chladničky. Jde zejména o másla z Belgie a Polska. Čeští výrobci tuto metodu nepoužívají, proto je jejich máslo prakticky vždy tuhé.

2. Přiklopte ho nahřátým talířem

Do kovové nebo keramické mísy nalijte horkou vodu. Nechte mísu nahřát a vodu vylijte. Následně jí přiklopte máslo zbavené obalu a položené na talíři. Máslo povolí do deseti minut.

3. Vezměte na něj váleček

Nastříhejte si z pergamenového nebo pečicího papíru (případně alobalu) dva obdélníky, mezi ně vložte máslo a větším tlakem začněte máslo rozvalovat, půjde to ztuha, ale pokud budete střídat tlak válečku s tlakem teplých dlaní oblečených do gumových rukavic, během pár minut bude máslo připravené třeba na krém.

4. Udělejte z něj kostičky

Máslo z lednice nakrájejte ostrým kuchyňským nožem, který jste si předtím nahřáli v horké vodě. Co dvoucentimetrový plátek, to jedno namočení v horké vodě. Malé kostičky másla, navíc krájené teplým nožem, velmi rychle změknou, do deseti minut můžete začít chystat zbytek surovin pro vánoční pečení.

5. Nastrouhejte ho

Za vůbec nejlepší se považuje nastrouhání másla na hrubé straně struhadla, případně i na tenké plátky. Takto připravené máslo můžete okamžitě zpracovat v těsto. Pokud se bojíte, že budete po tomto kroku máslo půl hodiny ze struhadla omývat, nebudete. Vložte ho pod tekoucí horkou vodu z vodovodu a pak běžně umyjte prostředkem na nádobí. Tuk se horkou vodou ze struhadla velmi rychle odplaví.

Příliš měkké máslo zkazí cukroví

Tipy, kdy máslo vložíte do mikrovlnky, do lehce vyhřáté trouby nebo ho dáte v misce na topení, nepatří k těm nejpraktičtějším. Máslo se vlastně skoro vždy rozteče více, než zrovna potřebujete, a to vám následně může hodně zkomplikovat práci a prakticky i zničit veškeré cukroví.

Když se máslo příliš rozteče, mohla by u těsta na cukroví nastat tzv. chyba těsta – spaření. „Jde o situaci, kdy máslo více povolí a mouka příliš nasákne tukem, těsto přestane být pružné, protože moučná bílkovina – lepek nemůže bobtnat a těsto přestane být elastické,“ varuje před takto povoleným máslem viceprezidentka Svazu pekařů a cukrářů Pavlína Berzsiová.

I změklé máslo se tedy v těstě má zpracovávat rychle, aby se příliš nerozteklo a nedošlo k příliš velkému nasáknutí mouky tukem. Možná namítnete, že například do kynutého těsta se dává máslo povolené, resp. v tekuté podobě, ale to je jiná situace. Zatímco u cukroví je vcelku jedno, kdy máslo do těsta přidáte, do kynutého těsta se dává máslo vždy jako poslední složka. „V kynutém těstě je vždy tekutina, ať už mléko, nebo voda, která se vpije do micely (částeček), které se nacházejí v mouce. Když pak na konci přidáme máslo, vnikne sice také do částeček mouky, ale protože už je v nich přítomna voda, lepek to tak neohrozí a může bobtnat,“ upřesňuje odbornice.

I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).