Hlavní navigace

Pátou dětskou nemoc nepřeskočíte

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vyrážka, velká horečka a týden doma, tolik obvykle pro rodiče znamená pátá a šestá dětská nemoc, jíž se prakticky nelze vyhnout. Někdy se ovšem nemocí mohou nakazit i dospělí.

Jsou věci, které rodiče pořádně vyděsí. Pátá nemoc a šestá dětská nemoc k nim patří. Jeden den má dítě skoro devětatřicet stupňů horečky, pak je samý pupínek, a třetí den den se v podstatě nic neděje, jen dítě kašle nebo ho třeba bolí ucho.

„Pro nemoc už nezbylo pojmenování, vezměte si, že ty zásadní nemoci se jmenují záškrt, spalničky a spála, pak už holt není název, takže se této nemoci říká pátá a pak také šestá dětská nemoc,“ vysvětluje dětský lékař Tomáš Karhan.


Autor: Dreamstime

Pátou či šestou dětskou nemoc děti obvykle prodělají ve věku dvou až tří let

Pátá a šestá dětská nemoc probíhá poměrně stejně: nejdřív začne velkou horečkou, klidně devětatřicet stupňů, která neklesá, a moc se nedá srazit ani léky. Den bezmoci, pojmenovali to lékaři. Řada rodičů nevydrží a vyrazí na pohotovost, kde se toho ovšem příliš nedozví: nemoc se dá v počátcích velmi špatně rozpoznat od jiných vážnějších chorob. Není však náhoda, že choroba nejčastěji vypukne nenápadně, zničehonic, bez varování v podobě kašle, rýmy či teploty předem, a to ve věku, kdy ještě není dokončeno preventivní očkování dětí. A tudíž kdy také děti nemají vytvořenu pořádnou imunitu.

Ve věku dvou až tří let, kdy tuto nemoc obvykle děti chytí, je navíc devětatřicet stupňů poměrně obvyklá teplota pro začátek jakékoliv choroby. Pak dítě ovšem dostane nepříjemnou červenou vyrážku. Ta za další dva tři dny zmizí, stejně jako vysoká teplota, a jediné, co zůstane, je nevrlost dítěte. A týden pokašlávání a smrkání. V tuto dobu už dítě není infekční a teoreticky může znovu do kolektivu. 

„Léky v podstatě neexistují, na to se nedá nic doporučit, jen nemoc překonat. Možná je dobré zkusit homeopatikum Bella Donnu,“ říká Tomáš Karhan.

Nakazit se mohou i dospělí

S pátou a šestou dětskou nemocí se nedá nic moc dělat, jen je vyležet. A zůstat s nimi doma. Chytí je obvykle všechny děti, nemoc je totiž navíc vysoce nakažlivá, málokomu se v dětském věku do pěti let obě nemoci vyhnou. Začátek je stejný: vysoká horečka, která rychle zmizí a zůstane jen nechuť k jídlu a zhruba třídenní vyrážka. Děti, které se opupínkují, rozhodně nepatří do dětského kolektivu, takže nepočítejte s tím, že byste mohli dítě odvést do jeslí či do školky dříve než po deseti dnech.

Jak už bylo zmíněno, léčba prakticky neexistuje. „Jde o podávání tekutin, jídla, vitaminů, zábalů, nebo o homeopatické léky, ale žádná antibiotika rozhodně nečekejte,“ říká Tomáš Karhan. Příčina páté a šesté dětské nemoci, kromě virového původu, není příliš jasná. Lékaři dokonce spekulují, že jediným důvodem je posílení dětského organismu díky prodělání infekce.

Nemocí se od dítěte mohou nakazit i dospělí. Pro ně pak choroba připomíná víc chřipku a trvá déle, než se jí zbaví. „Pro dospělé je to o to nepříjemnější, že mají pocit, jako by dostali spavou nemoc. Příznakem choroby je totiž velká únava, kdy tělu nestačí běžný sedmi či osmihodinový spánek v noci, ale s teplotou prospí třeba tři dny v kuse. Dospělí se mohou, ale nemusí osypat vyrážkou podobně jako jejich dítě, ale nemoc také může proběhnout zcela bezpříznakově,“ říká praktická lékařka Alena Dostalová. Ani u dospělých léčba neexistuje: jediná rada je nemoc vyležet a dospat, co je nutné. A posílit organismus vitamíny, což neublíží v žádném věku a v žádném stavu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).