Hlavní navigace

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

15. 9. 2017

Sdílet

 Autor: www.bioverich.cz
Dýně jsou už pár let hit. Pokud vůbec známe jejich příbuzné – patizony, pak většinou především bílé, případně oranžové odrůdy. Česko teď začínají dobývat zelené patizony.

Nestává se zase tak často, že by v nějaké domácí potravinářské soutěži zvítězil výrobek ze suroviny, která nepatří zrovna k těm běžně konzumovaným. V letošním, v pořadí již 16. ročníku „Biopotraviny roku 2017“ k tomu ale došlo – nejvíce bodů od členů hodnotící komise získaly Sterilované bio patizony odrůdy Green Disc v kořeněném sladkokyselém nálevu od Jana Vericha z Turnova.

Výhoda zelených patizonů

Většina lidí přitom zná především patizony bílé, případně oranžové. Zelené patizony mají ale řadu pozitiv, mimo jiné to, že je lze v jakékoli velikosti (samozřejmě pokud nejsou přezrálé) konzumovat syrové a není třeba je loupat.

Kromě toho jsou díky pestrému žíhanému povrchu na pohled atraktivnější a mají o něco výraznější chuť, kterou by bylo možné charakterizovat jako „něco mezi okurkou a hráškem“.

V případě vítězného výrobku je navíc estetický dojem umocněn do hvězdiček a kytiček vykrajované součásti nálevu z koleček mrkve. Výrobek mimochodem nebyl oceněn „jen“ Biopotravinou roku 2017 – je také nositelem ocenění Potravina Libereckého kraje nebo Regionální potravina.

Vysoká kvalita, absence chemie, rukodělná výroba a tradice jsou ostatně pro oceněné patizony charakteristické – jen rodinný recept na nálev je starý čtyři generace. I proto patří výrobek z hlediska ceny k těm dražším. Kdo jej ale jednou ochutná, vrací se k němu opakovaně, což může potvrdit i autor tohoto textu.

Kde seženete nakládané patizonky

Koupit si tuto biopotravinu roku bude ale letos o něco složitější než v minulosti. Stejně jako v případě jiných druhů ovoce a zeleniny, nevyhnuly se negativní dopady letošního počasí ani Green Disc patizonům. Množství suroviny na výrobu je tak zhruba poloviční oproti předcházejícím rokům.

Zásoby pro tuzemský trh tak možná ani „nepřežijí“ letošní Vánoce, zatímco v produkčně dobrém roce lze bio patizony od Vericha sehnat až do konce jara.

Sterilizované Bio patizony nenajdete ani na farmářských trzích, koupit si je tak můžete buď přímo u pěstitele, nebo v některých prodejnách zeleniny, jako je zelenina Hajn v Turnově či prodejna Lokálka v Semilech, v Praze pak v ulici Milady Horákové na Letné. Další možností jsou restaurace, například U Dělové koule 1866 v Jičíně.

Restaurace jsou ostatně významnými odběrateli tohoto produktu. Na talíři jako příloha nebo v salátech vypadají totiž se svými ingrediencemi mnohem atraktivněji než okurky. Právě pro restaurace je určeno gastro balení o hmotnosti 3400 gramů v ceně 315 korun za balení, spotřebitelské balení za 115 korun v klasických skleněných obalech (720 ml sklenice) má hmotnost 650 gramů. Kdo si výrobek koupí a najednou jej nespotřebuje (což je trochu oříšek, jsou tak dobré, že je lze i samotné zkonzumovat samotné a „na posezení“), může s ním dál nakládat jako s okurkami – v lednici vydrží zhruba stejně tak dlouho.

Při nemoci i dietě, syrové, pečené, vařené…

Patizony jsou příbuzní dýní, mají ale mnohem příjemnější chuť. Na rozdíl od dýní nebo některých luštěnin nedochází po jejich konzumaci k nadýmání. A na rozdíl od ovoce mají patizony nízký obsah sacharidů, takže jsou vhodné jak pro diabetiky, tak pro spotřebitele držící diety. Stejně jako u dalších rostlinných produktů obsahují vlákninu podporující trávení a stopové prvky jako železo a draslík. V patizonech je ale naopak málo sodíku, což je pozitivní zpráva pro osoby s cévními chorobami a nemocemi ledvin.

Jak už bylo řečeno, patizony Green Disc se dají konzumovat syrové, v případě Jana Vericha klidně přímo na poli, které není zatíženo chemickými přípravky. Velikost zralých plodů se pohybuje kolem pěti centimetrů, v oceněném výrobku najdeme ale větší i menší „zelené disky“, které lze univerzálně gastronomicky využít.

Kromě přímé konzumace je lze použít do omáček nebo gulášů, je však třeba vědět, že patizony jsou poměrně měkké, takže je třeba je přidat do takových pokrmů až na poslední chvíli. Patizony lze ale také samostatně nebo s masovou či sýrovou náplní grilovat, péci, smažit a vařit, a platí tak pro ně modifikace známého sloganu ve variantě „patizony stokrát jinak“. I kdyby to ale nebylo jinak, určitě je z nutričního, zdravotního i senzorického pohledu žádoucí, aby se v našich jídelníčcích objevovaly častěji, než je tomu dosud.

Galerie: Dýně – desítky druhů do kuchyně, pro zdraví i na okrasu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).