Hlavní navigace

Pasty z ořechů a semen: Už jste ochutnali oříškový krém?

Sdílet

 Autor: Lenka Formánková / 1000chuti.cz
Arašídová pasta, mandlový krém, tahini, slunečnicový, dýňový… Ořechové a semínkové pasty a krémy mají pestré použití, jen je zatím moc neznáme. V receptech lze využít jejich vlivu na zdraví, a to na slano i na sladko, kupované i domácí.

Určitě už jste se setkali s nějakým oříškovým či semínkovým krémem. Ano, je to taková ta dobrota, co ji jednou ochutnáte a už ji musíte pořád ujídat. Co jsou to vlastně ořechové krémy? Jaké druhy můžeme na trhu najít a jak je využít v kuchyni?

Na kvalitě záleží

Všechny krémy či pasty z ořechů a semen vzniknou pomletím do konzistence máslovité hmoty. Je-li krém složený opravdu jen z daných jednodruhových ořechů bez ostatních přísad, jako je cukr, barvivo či konzervanty, jde o kvalitní produkt.

Vyplatí se přečíst si složení výrobku a posoudit, zda chcete zakoupit výrobek s již přidaným cukrem, nebo si raději pastu dochutíte domácím medem. Inspirovat se můžete v článku 13 tipů, jak nahradit cukr.

Využití ořechových krémů v kuchyni

Kde se dají krémy v kuchyni použít a jak z nich vykouzlíte úžasné pokrmy na váš stůl? Využijete je zejména na báječné dipy a salátové zálivky.

Zkuste krém z kešu ořechů rozmíchat s troškou vody. Poté přidejte například citron, sůl, čerstvý zázvor, chilli nebo jiné koření. Vše rozmíchejte do jemné konsistence a výborný dip nebo salátová zálivka je na světě. Nebojte se experimentovat. Zkuste i sladko-kyselé kombinace jako citron a med. Taková zálivka přidá jakémukoliv jarnímu salátů tu správnou chuť a říz. Kreativita má zde rozhodně zelenou.  

Ořechové krémy a pasty jsou výborné i na sladko. Stačí přidat med nebo sirup, například javorový či agávový. Zkuste přidat melasu, které se lidově říká černé zlato. Je plná minerálů a v kombinaci s ořechovým krémem tvoří zdravou sladkou pochoutku, pro tělo velmi prospěšnou.

Šikovné kuchařky dokáží ořechové krémy zakomponovat do moučníků a dezertů, kde nahrazují různé mléčné krémy a máslo. Většinou jde o takzvané raw dezerty, které není třeba péct. V neposlední řadě jsou krémy oblíbené na lívance a palačinky.

Pozor na množství

Jediná slabá stránka ořechových krémů je, že je doporučováno sníst pouze omezené množství. A s tím může být někdy potíž, zejména připravíte-li si neodolatelnou sladkou verzi. Ořechy mohou pro citlivé jedince představovat alergen, rizikové jsou zejména arašídy a para ořechy.

Máte-li nastavenou redukční dietu, zkuste množství snědeného krému regulovat nebo ho jíst v dopoledních hodinách, aby se všechny proteiny z ořechů během dne využily a neukládaly se. Váháte-li ale mezi zmrzlinou a sladkou dobrotou z oříškového krému, chmury zažeňte raději tou druhou variantou. Ořechové krémy jsou nabité zdravými tuky a jinými prvky, které prospívají našemu organismu.

Domácí ořechové krémy

Všechny ořechové a semínkové krémy je možné vyrobit i doma. Ořechy či semínka opražte, nechte vychladnout a poté rozmixujte. Je třeba výkonný mixér nebo food procesor. Dle chuti přidejte med či sirup a špetku soli.

Nejznámější ořechové či semínkové krémy

Tahini

Tahini je krém tekutější konzistence vyrobený ze sezamových semínek. Na trhu zakoupíte tahini se solí i bez přidané soli, narazíte na tahini z pražených či nepražených semínek nebo z loupaných či neloupaných semínek. Tahini z pražených neloupaných semínek má výraznou chuť a je často používané na tradiční cizrnový pokrm hummus. Chcete-li výborné mlsání, zkuste tahini smíchat s medem nebo melasou. Někdy se stane, že se vám v zakoupené sklenici časem oddělí sezamový olej od hmoty. To není na závadu. Naopak, je to známka kvality. Před použitím stačí tahini lžící odspodu promíchat.

Arašídový krém

V prodejnách můžete objevit verzi hladkou nebo hrubší s kousky ořechů. Ve většině případů je v arašídovém krému již přidaná sůl. Variantu bez soli zakoupíte spíše ve specializovaných prodejnách. Zkuste se určitě vyhnout cukru ve složení. Arašídový krém je velmi oblíbený v Americe a také odtud k nám jeho sláva doputovala. Nejoblíbenější použití je na lívance, na chléb nebo jako přísada do sladkých sušenek, které tak získají typickou arašídovou chuť.

Mandlový krém

Mandlový krém opět existuje ve variantě z loupaných nebo neloupaných mandlí. Můžete ho smíchat s medem či sirupem a použít na lívance, palačinky nebo do ranní kaše.

Z dalších ořechových krému se můžete setkat například s kešu, slunečnicovým nebo dýňovým krémem. Všechny jsou výborné na slano i na sladko, a tak se nebojte je zařadit na seznam nákupů. Rodina si jejich chuť velmi brzy oblíbí a vaše kuchyně se už bez nich nikdy neobejde.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Foodblogerka, věnuje se především sestavení souboru receptů, po kterých je lehce, zvládne je každý, a přesto jsou výborné a dostupné. Autorka blogu 1000chuti.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).