Hlavní navigace

Parodontitida – proč si jí nikdy nevšimneme včas

24. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Paradentóza zuby zabíjí tiše. Nebolí a dlouho je nenápadná. Příznaky parodontitidy se projeví až v pokročilé fázi, posledním varováním je zánět dásní. Nejlepší „léčbou“ je prevence.

Paradentóza – správně nazývaná parodontitida – je zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu. Spolu se zubním kazem je to nejčastější příčina ztráty zubů. Tak jako se cukrovce přezdívá tichý zabiják, mohli bychom parodontitidě přezdívat tichý zabiják zubů.

Příznaky parodontitidy se projeví až v pokročilé fázi

Mimo svá akutní zhoršení – parodontální absces – je parodontitida onemocnění nebolestivé a pro pacienta celkem nenápadné. Pacienti tak mohou příznaky onemocnění sami pozorovat obvykle až při pokročilém stavu.

Jaké příznaky to jsou? Krvácení dásní, viklavost, vyputování zubů – například zvětšení mezírek mezi horními řezáky, někdy obnažení kořenů. Pokud pacient přichází s takovými problémy, může být již záchrana zubů nejistá. (Lze říci, že když se zub kývá, je už pozdě.)

Význam preventivních kontrol

Proto je důležité docházet pravidelně na preventivní prohlídky k zubnímu lékaři, který vyšetří dásně a stav závěsného aparátu zubu jednoduchým screeningovým testem – tedy provede sondáž v dásňovém žlábku kolem zubu.

Dále zhotovuje v určitých intervalech rentgenové snímky, na kterých vidí stav čelistní kosti – v případě onemocnění parodontitidou bude pozorovat úbytek kosti, ve které zuby drží.

Galerie: „Mučicí nástroje“ zubaře – k čemu co slouží?

Parodontitidě vždy předchází zánět dásní

Co je to tedy přesně parodontitida a jak vzniká? Vzniku parodontitidy vždy předchází zánět dásní. (Z každého zánětu dásní ale parodontitida vzniknout nemusí.)

Zubní povlak je tvořen mikroorganismy, pokud není ze zubu dokonale odstraněn, může způsobit zubní kaz a vždy způsobí zánět dásní – ten se projevuje zarudnutím, zduřením a krvácením dásní. Někdy to může být celkem nenápadné. Pokud si přestaneme čistit zuby, přibližně za týden až deset dní budeme mít všichni zánět dásní. Většina lidí si zuby čistí, problém je, že některá místa opakovaně vynechává, nebo nedokonalou technikou nevyčistí dásňový žlábek, na těchto místech pak zánět dásní vzniká. U některých osob se časem zánět může z dásní posunout hlouběji a rozpouštět kost, a tak vzniká parodontitida.

Léčba parodontitidy někdy vyžaduje i antibiotika

Vzniku onemocnění se účastní mikroorganismy – parodontální patogeny, kvůli kterým je někdy potřeba doplnit léčbu i o užívání antibiotik.

Základem léčby je ale odstranění zubního kamene a nastolení perfektní hygieny ze strany pacienta. S tím pomůže nejlépe dentální hygienistka. Čistění klasickým zubním kartáčkem je nutno vždy doplnit o mezizubní kartáčky, případně další pomůcky individuálně vybrané. Po této hygienické fázi přistupujeme k hloubkovému čištění pod dásněmi, někdy nazývanému také kyretáž nebo deep scaling. Výkon probíhá v lokální anestezii. Podle potřeby může být dále provedena chirurgická léčba, kdy hloubkové čistění provedeme po odklopení dásně. U dobře spolupracujících pacientů může být v některých případech provedeno také doplnění kosti – tzv. augmentace.

Nejlepší je prevence! Tedy důsledné každodenní pečlivé odstranění zubního povlaku vhodnou technikou. Techniku čištění neumíme sami od sebe a většinou nás ji ani nenaučili rodiče. Proto jsou tu dentální hygienistky. Ty také pomáhají s výběrem mezizubních pomůcek a s nácvikem jejich správného používání.

Galerie: Nová móda – bělí si zuby černým uhlím

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Kamila Cmíralová

Stomatolog, působí na zubní klinice Dental Office H33, kde se specializuje na parodontologii a záchovnou stomatologii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).