Hlavní navigace

Amalgám pro socky a bílá pro honoraci? Paradigma obyčejné amalgámové výplně

19. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Košilatý a notně vousatý vtip praví, že inteligentní žena je jako Yetti: všichni o ní mluví, ale nikdo ji neviděl. Podobným fantomem ústních dutin příslušníků českého národa je „obyčejná amalgámová výplň“.

Není mi známo, kde se tato mediální zkratka vzala. „Amalgám na pojišťovnu“ se stal univerzální ucpávkou všech děr v zubech, na kterou má každý pojištěnec nárok, přičemž je lhostejno, zda domnění na tento nárok pramení z Ústavy, zákona o zdravotním pojištění, nebo pouze dojmu majitele zkaženého zubu.

O omezeném využití amalgámu jsem pojednával již dříve (viz Krematorní amalgámové blues). Položme si však otázku, co dělá z amalgámové výplně obyčejné standardní ošetření?

Přečtěte si: Roman Šmucler: O jedovatosti amalgámových výplní nejsou důkazy

Honorace snídá na plastu?

Vzato čistě z pohledu anorganického chemika, amalgámy jsou definované jako studené slitiny rtuti. V zubním lékařství využívaný amalgám je slitina rtuti a stříbra.

Nevím, kdo z vás, vážení čtenáři, doma obědvá obyčejnými stříbrnými příbory nebo jen tak z dlouhé chvíle hraje na plácku za domem kuličky s toxickou rtutí. Tepané stříbrné tácy jsou zřejmě součástí kuchyní většiny panelákových domácností, přičemž měřítkem obyčejnosti dostupné širokým masám je průnik takového zboží do regálů IKEA.

Naopak fotokompozitní výplně z plastu, pohledem chemika, jsou označovány za feudální rozmařilost, nebo přinejmenším buržoazní rozežranost vyšší střední třídy.

Černá a bílá. Amalgám a – bílá

Dělení „plomb“ na obyčejné a neobyčejné pramení z celonárodního ignorantství televizních reportérek, kteréžto vidí rozdíl jen v černé a bílé. Mezi bílou plombou pro horních deset tisíc a obyčejným černým amalgámem pro obyčejné lidi tak dnes nevede hranice indikační daná lékařskou vědou, ale nesmyslná hranice domnělého třídního boje.

TIP: Černá díra v úsměvu nesouvisí se sociálním postavením, říká majitel dentální kliniky

Svět zubního lékařství ale není černo-bílý a vyrobit trvanlivou kvalitní amalgámovou výplň je někdy neřešitelný oříšek. Ono totiž platí nejen to, že když dva dělají totéž, není to totéž, ale taky to, že když jeden dělá pokaždé něco jiného, nelze oba procesy zaměňovat.

Pěkná, dobrá, amalgámová

Stručně řečeno záleží na tom, jak díra v zubu vypadá, až podle toho lékař volí vhodné ošetření včetně materiálu. Dobří zubaři se ale nechtějí smířit s diktátem revizních lékařek, které revidují, protože se samy neumějí posadit ke křeslu, a proto trpělivě pacientům vysvětlují v pár větách rozdíly mezi amalgámy a kompozity.

Není pravda, že trocha toho zubního stříbra se rtutí bude vždycky sockárna, kterou lze zaplácnouti jakýkoliv kráter na stoličce. Pěkná dobrá amalgámová výplň je poklad vyvážitelný nikoliv stříbrem, ale zlatem.

Výhody amalgámových výplní:

  • Jsou odolné i při ne zcela kvalitním zhotovení,
  • jsou tolerantnější ke špatné zubné hygieně pacienta,
  • jejich zhotovení je jednodušší,
  • jsou levnější.

A jejich nevýhody:

  • Jsou neestetické,
  • rtuť představuje hlavně ekologický problém, proto se již v některých státech nesmějí amalgámové výplně používat,
  • při jejich zhotovení musí často kvůli retenci (držení výplně v zubu) zubní lékař odstranit i zdravou zubní tkáň,
  • způsobují praskliny zubů, které mohou být takového rozsahu, že je nutné někdy zub kvůli prasklině extrahovat (vytáhnout).

Výhody bílých výplní:

  • Jsou estetické a při kvalitním provedení je pacient ani nevidí,
  • jejich vlastnosti zubnímu lékaři umožňují odstranit pouze zubní tkáň zasaženou kazem a jsou tedy k zubům maximálně šetrné,
  • při správném zhotovení nezpůsobují praskliny zubů.

A jejich nevýhody:

  • Jsou náročné na pečlivost zubního lékaře,
  • zhotovení je časově náročnější,
  • vyžadují perfektní dentální hygienu pacienta,
  • při špatné zubní hygieně pacientovi krvácejí dásně a krvácení znemožňuje kvalitní zhotovení bílé výplně,
  • dále se při špatné hygieně u bílé výplně poměrně rychle vytvoří spára, kde se hromadí bakterie a může zde vzniknout kaz,
  • jsou dražší.

Více v článku Jakou zvolit plombu: bílou, nebo amalgám?

Galerie: Nová móda: Bělí si zuby aktivním uhlím

Psáno pro blog Dentální kliniky Jan Stuchlík, kde autor působí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Adam Šíma, zubní lékař

Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík. Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na konzervační a endodontickou terapii, parodontologii a úrazy zubů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).