Hlavní navigace

Panika, kojenec má rýmu

27. 1. 2011

Sdílet

Pokud se dítě rovnou neudusí, hrozí mu minimálně podvýživa. Podobných výkřiků je plný internet. Má vaše dítě také rýmu? Nepanikařte – a raději pořádně vyvětrejte.

Rýma, banální onemocnění, pravděpodobně zprvu nevykolejí ani čerstvé rodiče. Jejich dítě čas od času kýchne, trochu mu chrčí v nose, ale ani v porodnici z toho vědu nedělali. „Několikrát denně mu vytírejte nosánek navlhčenou vatičkou,“ radí novopečené mamince pediatrička při propouštění z porodnice a dodává: „Dítě bude trochu hůř spát, ale ono se to spraví.“


Autor: Isifa.cz


Jenže ono se to nespravilo. Když rýma neustoupila ani po několika dnech, rodičům to nedalo a zadali do Googlu slovní spojení „rýma+novorozenec“. Vzápětí vyskočily odkazy typu: „Nepodceňujte rýmu u novorozenců a kojenců!“, „Tento naprosto běžný zdravotní problém může stát vaše miminko život!“ Podobných hysterických výkřiků jsou plné stránky vyhledávače.

Rozšířené zornice hltají slovo za slovem, řádku za řádkou a rodiče se dozvídají, že kromě hrozící přechodné nedoslýchavosti a zánětu středního ucha (někdy s chronickými následky), špatnému spánku a přijímání potravy, hrozí dítěti i zadušení. Malé děti totiž mají přední a zadní části nosu oproti dospělým jedincům zúžené, což značně zhoršuje průchodnost nosu. Navíc ještě neumějí dýchat pusou, takže když se nos ucpe… není cesty pro nádech.

Přečtěte si: Mami, bolí mě ouško

O co více se v médiích před rýmou u malého dítěte varuje, o to více jsou pak pediatři vlažní a s předepisováním léků na tak „závažné onemocnění“ otálejí. „Podávat léky kvůli rýmě takhle malým dětem není rozhodně vhodné,“ vysvětlila nám magistra v lékárně na Vinohradské ulici a doporučila několikrát denně vytírat miminku nos fyziologickým roztokem – tedy vlastně vodou se solí, která zklidňuje zduřelou sliznici a pomáhá odstranit z nosu hlen.  

Tip: Podle babské rady není proti rýmě nic lepšího, než vykapat kojenci nos mateřským mlékem.

Odsávačka ano, či ne?

Zoufalé rodiče, kterým doma sotva dýchá nešťastný kojenec, těžko uchlácholí babská rada nebo voda se solí. Miminko nespí, pláče a chrčí. V noci pak nevyspalý rodič utíká do nonstop lékárny pro spornou odsávačku hlenů, přestože mu ji pediatr nedoporučil. Názory dětských lékařů na odsávačky se ovšem liší. Jedni na ni nedají dopustit a rodičům radí „odsávat, odsávat a odsávat“, jiní odsávání zásadně nedoporučují, a když, tak opravdu jen v krajní nouzi.

Odsávání sice poměrně rychle vyřeší akutní problém a rodiče mohou být na chvilku klidnější, protože jejich ratolest tuto noc pravděpodobně přečká. Odsávání ovšem dítě rýmy nezbaví. Ba naopak – čím víc odsáváte, tím víc se hleny tvoří. „Nosní sliznice totiž reaguje na mechanické podněty zduřením a tvorbou hlenu. Často nešetrné, zbytečné a opakované odsávání nosní odsávačkou nebo nešetrné vytírání nosu nastartuje kolotoč – čím více se čistí a odsává, tím jsou potíže horší,“ varuje praktická lékařka pro děti a dorost v Brně na portálu Babyonline.cz.

Z rozdílných názorů pediatrů jsou rodiče pochopitelně dost zmateni: „Tak naše doktorka také říkala neodsávat a mám 2 děti – 3,5 a 1,5 a ještě nikdy jsem neodsávala (…) Teď chodíme k jiné MUDr., a ta zase říká odsávat,“ píše anonymní rodič příspěvek do diskusního fóra na serveru Emimino.cz. Fóra na internetu jsou vůbec plná pozitivních i negativních zkušeností s odsávačkou, a to i v případě nejčastější komplikace provázející rýmu – zánětu středního ucha: „Já vám nevím  u starší holčičky jsme nikdy neodsávali a ve 14 měsících měla zánět středního ucha. Teď u té mladší na radu naší ORL odsávám jak zběsilá, ale taky už měla zánět, a hned dvakrát (v roce a teď v 17 měsících).“ Kdo se v tom má pak vyznat?

Tip: Pokud jste se rozhodli pro odsávání hlenů, vyvarujte se špatnému používání odsávačky. Podívejte se nejprve na instruktážní video „Jak správně odsávat hleny“:

Lék na rýmu? Větrání a zvlhčování vzduchu

Nechme tedy odsávačky stranou a zkusme rýmu raději skutečně vyléčit, a to pravidelným větráním místností – i teď v zimě, a „zavlažováním“ bytu. „Náš syn měl rýmu už v prvních týdnech života. Na radu kamarádky jsme hned při prvních příznacích začali pořádně větrat – byl sice únor a venku mrzlo, ale studený vzduch byl nakonec lepší než vysušený od radiátorů,“ říká matka dnes tříletého chlapečka Tereza Maisnerová, a dodává, že u nich každý rok v zimním období jede zvlhčovač vzduchu na plné obrátky.

Dostatečné vlhkosti vzduchu v bytě ovšem docílíte i sušením prádla v místnosti, kde dítě spí, nebo pravidelným pokládáním vlhkých ručníků, případně misky s vodou na topení. Voda se odpařuje a tím se vzduch zvlhčuje, což nosní sliznice ocení víc než sebelepší odsávačku.

Tip: Máte nad postýlkou nebesa? Pravidelně je namáčejte a nechávejte sušit spícímu dítěti nad hlavou.


Autor: SXC


Samozřejmě nejlepší je prevence. Novorozenec rozhodně nepatří na rušná místa, kde se to viry a bacily jen hemží. Také by neměl prochladnout. Proto mu vždy oblékejte slabou čepičku. Rovněž udržujte nohy v teple – i přes dupačky mu navlékejte ponožky.

Na druhé straně k prevenci patří i otužování – pochopitelně u kojenců ne v obvyklém slova smyslu, spíš dbáme na přiměřené oblékání a na pravidelné procházky i v nevlídném počasí. Lékaři doporučují zůstat doma až při teplotě pod minus pět stupňů Celsia, nebo pokud je venku mlha. V jiných případech neváhejte a alespoň na chvilku dítě vyvětrejte.  

Přečtěte si: Rýmička a kašílek

Jak na rýmu?

● Podložte nohy postýlky tak, že vytvoříte šikmou plochu, aby mělo dítě hlavu na vyvýšeném místě. Použít můžete cokoliv, např. staré knihy, pevné bedýnky apod.
● Pravidelně větrejte místnost, ve které dítě spí. Nejlépe ovšem ve chvíli, kdy je dítě jinde, aby nenastydlo.
● Oblékejte miminku slabou přízovou nebo bavlněnou čepičku a ponožky, aby bylo stále v teple.
● Zvlhčujte vzduch.
● Ošetřujte nosní sliznici fyziologickým roztokem. Ale opatrně, abyste ji při samotném ošetřování mechanicky nepoškozovali.
● Pravidelně utírejte prach a luxujte.
● Dbejte na prevenci.
● Informujte o nemoci dětského lékaře.

Jak s rýmou u malých dětí bojujete vy? Nebo se i u kojenců držíte hesla "léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).