Hlavní navigace

Pamlsková vyhláška se mění. Návrat pečiva a šunky do školních bufetů

24. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ministři Plaga a Vojtěch zmírňují „pamlskovou vyhlášku“. Podívejte se, co se opět bude moci prodávat, a to zřejmě již od nového školního roku.

Ministerstva školství a zdravotnictví připravila návrh na zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky. Školní bufety a automaty tak budou moci rozšířit svou nabídku potravin pro školáky. O tomto záměru jsme na serveru Vitalia.cz informovali již nedávno v článku Pamlsková vyhláška bude sladší i tučnější. Krok kupředu, nebo zpět? Nyní přinášíme konkrétní záměr.

Ministerstvo školství už při přípravě vyhlášky počítalo s tím, že po dvou letech vyhodnotí její účinnost a v případě potřeby změn přistoupí k určitým úpravám. Její zmírnění inicioval však o rok dříve po svém nástupu do funkce ministr Robert Plaga. Podle něj i podle představitelů potravinářů je vyhláška postavena příliš represivně a málokteré potraviny splňují její požadavky. Pamlskové vyhlášce nevyhovuje dokonce ani pečivo ani šunka pro děti.

Nová vyhláška má umožnit širší sortiment

Navrhovaná právní úprava počítá s úpravou limitů na obsah tuku, cukrů a soli v jednotlivých výrobcích tak, aby bylo ve školách možné nabízet a prodávat širší sortiment potravin.

Do budoucna bude možné ve školním bufetu nebo automatu vzhledem ke zvýšeným nutričním limitům nakoupit například kvalitní masné výrobky, zejména šunku nejvyšší jakosti, ochucené tvarohy nebo sýry. Dále půjde o běžné pečivo s významným podílem cereálií nebo olejnatých semen, typicky se jedná o šestizrnné, vícezrnné nebo rustikální pečivo, kostky s dýňovými nebo slunečnicovými semínky nebo jemné pečivo s vysokým podílem ovoce.

Galerie: 10 příkladů, jak z nezdravé svačiny udělat zdravou

Díky úpravě limitů budou bufety moci zařadit do nabídky a prodeje širší sortiment obložených pekařských výrobků například ve složení pečivo + máslo + šunka a/nebo sýr + zelenina nebo výrobky z ryb za předpokladu minimálního obsahu 50 gramů masa ve 100 gramech hotového výrobku.

I upravené limity podle zainteresovaných ministerstev stále respektují aktuální platná výživová doporučení.

V současnosti posílá ministerstvo vyhlášku do vnějšího připomínkového řízení, poté připomínky vyhodnotí a zapracuje. Účinnost vyhlášky předpokládá již od začátku nového školního roku.

Co se mění u pamlskové vyhlášky

Vyhláška (v původní i nové podobě) stanovuje nutriční limity v jednotlivých kategoriích potravin. Neupravuje však nabízení a prodej konkrétních potravinářských výrobků konkrétních producentů potravin. Zařazení konkrétních výrobků konkrétních producentů potravin do prodeje je v kompetenci provozovatelů školních bufetů a automatů.

Na otázku typu „co se bude moci opět prodávat“ odpovídá ministerstvo školství níže přiloženým výčtem. V obecné rovině lze shrnout, že v jednotlivých kategoriích potravin dojde díky navržené úpravě nutričních limitů (tedy úpravě nejvyšších přípustných hodnot obsahu soli, tuků a cukrů na 100 g nebo 100 ml výrobku) k rozšíření sortimentu nabízených výrobků.

Rozšíření nabídky v jednotlivých kategoriích by dle ministerstev mohlo vypadat zhruba následovně:

1. Masné výrobky a výrobky z vajec

Nesmažené a negrilované masné výrobky nebo výrobky z vajec za předpokladu minimálního obsahu 10 % hmot. čisté svalové bílkoviny v hotovém masném výrobku nebo 50 g vajec ve 100 g hotového výrobku z vajec.

Šunky – žákům je vhodné nabízet pouze kvalitní masné výrobky, zejména šunky, a to nejvyšší jakosti. Stávajícímu limitu pro obsah soli aktuálně žádná ze šunek nejvyšší jakosti na trhu nevyhovuje. Navýšení nejvyšší přípustné hodnoty pro obsah soli na 100 g výrobku umožní nabízení a prodej šunky nejvyšší jakosti, respektive dojde k rozšíření sortimentu těchto výrobků.

2. Ochucené a neochucené mléčné výrobky

Tvarohy – díky úpravě nejvyšší přípustné hodnoty pro obsah tuku na 100 g nebo 100 ml výrobku lze rozšířit sortiment těchto potravinářských výrobků.

Sýry – díky úpravě nejvyšší přípustné hodnoty pro obsah soli na 100 g nebo 100 ml výrobku lze rozšířit sortiment těchto potravinářských výrobků.

3. Pekařské výrobky

Jemné pečivo – díky navýšení nejvyšší přípustné hodnoty pro obsah tuku a cukru na 100 g výrobku lze rozšířit sortiment těchto potravinářských výrobků (například zařazení výrobků s vysokým podílem ovoce, které samo o sobě obsahuje určité množství cukru).

Chléb všechny druhy, běžné pečivo – u běžného pečiva či různých speciálních chlebů významně roste hodnota pro tuk, jsou-li přidány cereálie nebo olejnatá semena. Navýšení nejvyšší přípustné hodnoty pro obsah soli a tuku na 100 g výrobku umožní zařazení potravinářských výrobků s významným podílem cereálií nebo olejnatých semen, typicky se jedná o šestizrnné, vícezrnné nebo rustikální pečivo, kostky s dýňovými nebo slunečnicovými semínky atd.

TIP: Jakub Přibyl o katastrofální výživě dětí: Bílé pečivo považuji za hračku

4. Balené i nebalené obložené pekařské výrobky 

Jedná se o výrobky složené z jednotlivých výše uvedených komponent/surovin (například pečivo + máslo + šunka a/nebo sýr + zelenina atd.), stanovené nejvyšší přípustné hodnoty musí výrobek splnit jako celek. Z hlediska stávajících limitů je t. č. velmi problematické nabízet a prodávat tyto výrobky (celkový limit pro obložené pekařské výrobky je t. č. paradoxně a nelogicky nižší než limit stanovený pro jednotlivé suroviny použité k jeho výrobě). Díky úpravě limitů budou bufety moci zařadit do nabídky a prodeje širší sortiment obložených pekařských výrobků.

5. Ryby

Výrobky z produktů rybolovu a akvakultury za předpokladu minimálního obsahu 50 g masa z nich ve 100 g hotového výrobku.

V této kategorii bylo přistoupeno k navýšení nejvyšší přípustné hodnoty pro obsah soli na 100 g výrobku, aby bylo možno rozšířit sortiment nabízených a prodávaných výrobků a podpořit tak konzumaci nutričně hodnotných potravin zejména z hlediska obsahu omega-3 mastných kyselin (např. kyseliny dokosahexaenové – DHA).

Galerie: Reálné svačiny českých školáků

Co se ve školách nabízet nesmí

Ve školních bufetech a automatech je možné nabízet a prodávat pouze potraviny, které splňují požadavky stanovené vyhláškou a které neobsahují sladidla vyjma žvýkaček bez cukru. Nesmí obsahovat také kofein, nejde-li o čaj a nealkoholické nápoje s čajovým extraktem. Další podmínkou je, že neobsahují transmastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků ani nejsou energetickým nebo povzbuzujícím nápojem či potravinou určenou pro sportovce nebo pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).