Hlavní navigace

Padělky léků se „vaří“ i v Česku. Luxusní výdělek za nebezpečný fake

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Léky vyrobené z cihlového prášku a vosku na podlahy. Padělky po tisících mířící také do České republiky. Ba co víc, ilegální léky se u nás i na koleni vyrábějí.

Kdybychom měli vybarvit mapu světa modrou barvou v oblastech, kde se nelegálně „vaří“ léky, měli bychom před sebou opravdu hodně modrou planetu. S výjimkou středozemních afrických států se totiž varny na tabletky rozmnožily všude. Velkým překvapením je, že  modrou barvu by získala i Česká republika.

Padělání léků není jen problémem Ameriky nebo Číny. Lítáme v tom také. Za vším jsou totiž peníze. Neskutečné peníze. Farmaceutický průmysl přišel jen v Česku v posledních sedmi letech o 33 miliónů korun, pouze proto, že jsme si kupovali padělané léky. Během ledna se u nás odchytilo 6310 kusů nelegálních léčiv. Jejich prodejem by farmaceutický průmysl přišel o 2 813 370 Kč. Celosvětově se pak jedná o částku, která nás usadí hluboko do křesla a donutí počítat alej nul.

Ale samozřejmě nejde jen o to, že tratí výrobci léků, to nám ve finále může být celkem jedno. Podstatný je hazard se zdravím, který hrajeme, pokud léky nakupujeme kdekoliv, kde jsou k mání.

Za jakých podmínek, a z čeho se vyrábí padělky, prozradil David Shore, bývalý člen elitního týmu anglického Scotland Yardu, který se dvacet let specializoval na odhalování padělatelů léčiv. V současné době působí jako ředitel globální bezpečnosti největší farmaceutické firmy na světě Pfizer, takže pro vás máme informace z první ruky. O tom, jaká panuje situace s padělky léků v České republice, s námi hovořil i Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Definice padělků léčiv

Přípravek, jehož identita a/nebo původ jsou úmyslně a podvodně špatně označeny. Padělky mohou obsahovat správnou nebo nesprávnou účinnou látku anebo ji neobsahovat vůbec, případně neobsahovat její deklarované množství. Padělkem je také originální přípravek, jehož obal je falešnou napodobeninou.

Zdroj: World Health Organisation (WHO)

Léky z namletých cihel vám nepomohou

Neznám ve svém okolí jediného člověka, který by pokoutným způsobem nakupoval léčiva přes inzerát nebo v prodejně, která není oštemplovaná jako lékárna s velkým L. Moji známí totiž mají štěstí, že nepatří mezi ty, jimž lékař předepsal léky, které tzv. stojí ve frontě. Jednoduše došly a čeká se na další várku. Zoufalství některých pacientů pak může dojít tak daleko, že začnou pomoc hledat na scestí. Aniž by si uvědomovali, že koupí léku ne zcela „čistou“ cestou mohou riskovat vlastní život. Jakub Dvořáček varuje: „Obezřetnost při nákupu léků je zcela na místě. Lidé by léky měli nakupovat pouze v oficiálních lékárnách, ať již kamenných nebo internetových. Naopak zcela vyhnout by se měli podezřele levné nabídce léků na internetu nebo nabídce léků na předpis mimo oficiální lékárny.“ 

Jak prozradil David Shore, léky se vaří tzv. na koleni v podmínkách, které nevypadají ani jako špinavá garáž nebo skladiště odpadků. „Onehdy jsme přišli na stopu padělatelů léků, kteří pilulky vyráběli z mouky, rozemletých cihel a celé to spojili voskem na podlahy. Výsledný produkt byl laickým okem nerozeznatelný od originálu, včetně samotné krabičky. Tento ´lék´ se dostal mezi tisíce lidí, kteří ho v dobré víře požili. Nebýt toho, že se prášek v těle nerozpustil a ve stejné formě vyšel z těla, lidé by po této směsi látek zemřeli,“ šokuje David Shore. 

Čtěte také: Chcete se stát pokusným králíkem a testovat léky?

34 milionů padělků pro EU

Další z velkých přepadovek se uskutečnila před pěti lety. Byla zaměřena na nelegální léčivé přípravky mířící do Evropské unie, včetně České republiky. Akce s názvem Medi-fake trvala dva měsíce, během kterých byly zajištěny padělky léků proti rakovině, na zvýšený cholesterol a na zlepšení erekce.

Celkem bylo nalezeno 34 milionů padělků léčivých přípravků. „Kolik jich ale mohlo proklouznout mezi lidi?“ ptá se David Shore, který jako varování dále uvádí: „Vzhledem k tomu, že se jistě nenašly všechny padělky, pro reálnou představu o padělatelském trhu je třeba toto číslo vynásobit 2× a dále znásobit počtem zemí světa.“ Na to moje počítadlo nestačí, snad ani není třeba, jako vztyčený ukazovák a tučný červený vykřičník stačí i oněch 34 milionů nelegálně vyrobených léčiv. 

Padělky v oficiálních lékárnách nejsou. Alespoň prozatím

Opravdu neexistuje skulinka kterou by ilegální léky mohly proniknout do oficiálních lékáren? Na to jsme zeptali Jakuba Dvořáčka, který nás moc neuklidnil: „V České republice jsme se prozatím s padělkem léčiva v kamenné lékárně nesetkali. Padělky léků se však již objevily například v oficiální lékové distribuční síti ve Velké Británii. Vzhledem k volnému pohybu zboží v rámci Evropské unie se nabízí nepříjemné otázky: Čím je způsobeno to, že se u nás padělky zatím neobjevily? Opravdu zde nejsou? Nebo ´jen´ nebyly odhaleny?“ Věřme, že varianta a) bude platit minimálně do doby, kdy se spustí systém European Stakeholder.

Jde o model, kterým Evropská federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA) a další zainteresované strany dobrovolně reagují na přijetí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/62/EU o zabránění vstupu padělaných léčivých přípravku na trh. Stakeholder by se tak mohl stát celoevropským nástrojem pro ověřování pravosti léčiv. Jedná se vlastně o formu QR kódu, který najdete jak v muzeu, tak na potravinách. Jakub Dvořák jeho význam dále přibližuje: „2D Matrix kód umístěný na všech lékových krabičkách umožní při výdeji léku pacientovi velmi snadno zjistit, jestli je přípravek pravý, zda je určený pro český trh, není prošlý a řadu dalších důležitých informací.“

Dále čtěte: Jaké léky vás uspí za volantem?

V Česku se nejvíc padělají léky na erekci

Mezi nejčastěji padělané léky, které ve většině případů pouze imitují originální obal, nikoli složení, patří přípravky k léčbě erektilní dysfunkce a anabolika. „Výjimkou však nejsou ani léčiva, která se používají k léčbě obezity, tzv. anorektika, psychických onemocnění, např. antiepileptika, nebo astmatu – antiastmatika,“ specifikuje záběr padělatelů ředitel AIFP.

Údaje agentury STEM/MARK hovoří o pouhých dvou procentech lidí, kteří přiznali zkušenost s padělanými léky. Relevantnost těchto údajů však není příliš valná, protože kdo by se veřejně přiznal ke koupi nelegálního přípravku… S touto domněnkou souhlasí i Jakub Dvořáček: „Důvod, proč o případech zdravotních následků v ČR nevíme, vidím především v tom, že se lidé často stydí za nákup podezřelého léčiva a svému ošetřujícímu lékaři se s případnými negativními účinky požití léčiva nesvěří. Důvodem může být i to, že lidé nepřičítají vedlejší účinky užívání padělku.“

K tématu: Viagra z internetu – poslední sex v životě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).