Hlavní navigace

Páchnou vám nohy? Řešení existuje

Sdílet

 Autor: SXC
Je to delikátní záležitost. A vážná. Když někomu smrdí nohy, je to problém pro něj i pro jeho okolí. A páchnoucí nohy může mít špindíra, atraktivní žena i elegantní manažer. Co s tím?

Je to cosi, o čem chce málokdo mluvit, ale co může člověku udělat ze života peklo. Páchnoucí nohy. Boj s nimi je obvykle celoživotní a tak trochu marný, protože i dodržování všech pravidel čistoty a hygieny a používání deodorantů pomůže jen na chvíli.

Pach nohou zhoršují uzavřené nekožené boty a nevhodné umělé ponožky.
Autor: SXC

Pach nohou zhoršují uzavřené nekožené boty a nevhodné umělé ponožky

Páchnoucí nohy jsou však normální lékařskou diagnózou, která má své jméno: bromhidrosis. A z toho plyne, že se dají „léčit“. Léčit, ale neznamená vyléčit. „Kdo má tu smůlu, že se mu geneticky víc potí nohy, bude s tím bojovat do smrti. Zápach se dá jen omezit, nikoliv zcela zrušit,“ říká kosmetička Alena Vrbátková.

Nejdřív ale malá odbočka: proč se vlastně nohy tolik potí a smrdí?

„Naše chodidla mají největší počet potních žláz v těle. Každá ploska nohy umí vyprodukovat až půl litru potu denně. Tak si představte, co se asi stane, když je obujete do neprodyšných ponožek a bot z umělé kůže, která nedýchá a kde nemá vlhkost kam unikat. Díky bakteriím, které žijí na našem těle, se začne pot rozkládat, a to způsobuje ono páchnutí. Uzavřením nohou do bot si vlastně vyrábíme takovou malou továrnu na pach,“ popisuje kosmetička.

Zápach nohou je tak vlastně puch výkalů bakterií, které se živí našim potem.A někdy může být tak výrazný, že se kvůli němu dostane člověk až k soudu. Což se před lety skutečně stalo studentovi univerzity v nizozemském Rotterdamu, s nímž spolužáci i učitelé odmítali sdílet jednu místnost kvůli páchnoucím nohám. Mladík byl vyloučen ze školy, bránil se soudně a po deseti letech tahanic spor vyhrál a smí dostudovat.   

Nejdřív zjistěte, zda nemáte na nohou plíseň

Co tedy se smradlavýma nohama? Nejprve je třeba vyloučit, že pach nohou souvisí s plísňovým onemocněním. To můžete chytit třeba na bazéně, od partnera nebo i na pedikúře. A probíhat může zcela nepozorovaně, častěji jej však poznáte díky tomu, že se na nohou objeví bílé mapy a šupinky. Napadení plísněmi mohou signalizovat i rozpraskané paty a příliš suchá kůže. V takovém případě nejdřív vyrazte do lékárny nebo na kožní, protože mnohá plísňová onemocnění buď přímo způsobují specifický pach nohou, nebo jej minimálně zhoršují.

Lékárnice Romana Hradílková radí, že pomoci mohou protiplísňové masti. „Existuje například antimykotikum Mykoseptin k léčbě plísní, mastí se potírají plosky nohou a prostory mezi prsty; a není jediné, přípravků třeba i ve formě vodiček je celá řada a ani nestojí moc peněz,“ říká lékárnice. Existují však i přírodní látky, které zamezí přílišnému pocení. Mohou pomoci, problém však nezlikvidují.

Co může pomoci omezit zápach?

  • koupele nohou v hypermanganovém roztoku
  • koupele v silném odvaru z dubové kůry
  • koupele ve slabé octové vodě
  • protiplísňové masti a roztoky
  • používání deodorantů a antiperspirantů na plosky nohou
  • dobrá hygiena – nohy mýt teplou vodou i několikrát za den

Pomoci může také nošení prodyšných bot (celokožených), jejich střídání (stejné boty dvakrát po sobě na nohy nepatří, přes noc nestihnou pořádně proschnout), přezouvání v práci (nemusíte mít bačkory, ale lodičky či jiné elegantní boty) a také, když vyčleníte z šatníku ponožky z umělých vláken a nahradíte je čistou bavlnou.

I atraktivní nohy mohou nevábně vonět.
Autor: SXC

I atraktivní nohy mohou nevábně vonět

„Uznávám, dámy jsou v nevýhodě – do lodiček ponožky samozřejmě nenosíme a bohužel silonové punčochy patří k tomu, co pocení a zápach nohou ještě víc zhoršuje,“ říká kosmetička Alena Vrbátková. "V takovém případě bych ženám doporučovala tři věci: jednak pravidelnou pedikúru a denně večer provádět peeling, tedy obrušování pokožky nohou třeba krémy s rozemletými broskvovými jádry. Tím se odstraní odumřelá kůže, na které se množí bakterie rozkládající pot. 

Pak: berte si sebou do práce náhradní punčochy a neváhejte je po příchodu nebo v průběhu dne vyměnit. Klidně i vícekrát."

Přečtěte si: Partner se nemyje a smrdí

A za třetí: pořiďte si punčochy či silonové ponožky od výrobců, kteří nabízejí speciální antibakteriální úpravu. Nebo úpravu s koloidním stříbrem či nanočásticemi stříbra, které působí také antibakteriálně. Způsob praní je trochu odlišný (obvykle se nepoužívají aviváže), a také pořizovací cena je o něco málo dražší, ale vyplatí se to. Což platí i pro muže: i pánské ponožky se nabízejí v úpravě se stříbrem.

Jediné řešení zápachu nohou: botulotoxin

To všechno jsou však stále jen pomocné možnosti, jak zápach nohou alespoň omezit. Existuje jen jedno jediné trvalejší řešení. Botulotoxin. „Připravte se na to, že zákrok není úplně nebolestivý – ploska nohy se opichuje injekcemi s tímto "jedem“, který umí dočasně zablokovat přenosy informací mezi nervem a žlázami," říká kosmetička.

Takových opichů jemnými jehlami je na plosce nohou zapotřebí alespoň padesát. Takže sezení vám zabere poměrně dost času a také bohužel i peněz. „Vím, je to nespravedlivé, že někomu se natolik potí nohy, že musí investovat spoustu peněz do toho, aby si nepřipadal sociálně vyčleněný, ale stojí to za to, byť efekt je pouze dočasný,“ říká kosmetička.

Zákrok vyjde nejméně na pět tisíc korun a po zhruba tři čtvrtě roce, kdy jed v ploskách nohou přestává působit, je nutné jej opakovat. „Nebojte se, následky na tělo to nemá žádné. Jediný efekt je, že se potní žlázy uzavřou a nohy se tolik nepotí,“ říká Alena Vrbátková. A kam jít? Zákrok nabízejí jak kliniky estetické medicíny, tak různá kosmetická studia nebo dermatologická pracoviště. Lepší je však vždy zajít tam, kde pracují lékaři.   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).