Hlavní navigace

Otvírají se první Svatomartinská vína. Místo korkových špuntů letos vedou šroubové uzávěry

11. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Vinařský fond
11. listopadu je svátek svatého Martina a také již tradičně den, kdy se začínají prodávat první vína ročníku 2021. Letos prý na milovníky moravských a českých vín čeká mimořádně kvalitní ročník a zároveň se na trh dostane rekordní počet lahví svatomartinského. Novinkou je také množství šroubových uzávěrů lahví, které již mají naprostou převahu nad korkovými špunty.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995, od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již po sedmnácté ve spolupráci s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je Svatomartinské víno
  2. Letos bude v prodeji rekordní počet lahví Svatomartinských vín
  3. Povolené odrůdy pro Svatomartinská vína
  4. Korek je na ústupu, vedou šroubové uzávěry
  5. Tipy na svatomartinské akce

Co je Svatomartinské víno

  • Svatomartinská vína jsou vína aktuálního ročníku, tedy mladá, ovocná, svěží a aromatická. Mohou být bílá, růžová i červená ze stanovených odrůd, která dozrávají dříve, a tak z nich vinaři mohou včas vyrobit kvalitní vína.
  • Jsou označena logem svatého Martina na koni jednak na etiketě, jednak na kapsli nebo šroubovém uzávěru na hrdle lahve.
  • Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborné komise, které rozhodnou, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
  • Hlavní sezona Svatomartinských vín je od listopadu do Vánoc. Svěžest mladého vína si uchovají do jara.

Zdroj: Vinařský fond

Letos bude v prodeji rekordní počet lahví Svatomartinských vín

Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu se na trh letos dostane celkem 2 344 000 lahví, bude tedy o 4000 lahví překonán dosavadní rekord z roku 2016. Možnost nést společné označení Svatomartinské 2021 získalo 328 vín od 80 vinařských firem, převážně pak z jižní Moravy. A jak upřesňuje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, nejvíce zastoupena budou tradičně bílá vína (155), následována růžovými a klarety (94) a červenými víny (79).

Povolené odrůdy pro Svatomartinská vína

  • Bílá: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée
  • Růžová: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe a jejich cuvée
  • Červená: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a jejich cuvée

Korek je na ústupu, vedou šroubové uzávěry

Zajímavým ukazatelem a dalším rekordem pro ročník 2021 je pak počet objednaných šroubových uzávěrů se společným logem a označením Svatomartinské 2021. Evidenci o objemu Svatomartinských vín, včetně typů uzávěrů, vede Vinařský fond na základě objednávek jednotných uzávěrů a záklopek na lahve.

„Letos je objednáno více než 1,8 milionu šroubových uzávěrů, což je meziroční nárůst téměř o 400 tisíc. Nárůst je způsoben také tím, že letos zůstávají otevřené restaurace, a i různé svatomartinské slavnosti, byť s omezeními, budou probíhat,“ sdělil Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra ve Valticích.

V minulosti v drtivé většině převažovaly u Svatomartinských vín korkové zátky. Nyní je to téměř 80 % ve prospěch šroubového uzávěru. Podle vinařů tato změna není na škodu, spíše naopak: „Šroubové uzávěry se pro mladá vína velmi dobře hodí. U vín určených k archivaci má korek pořád své nezastupitelné místo, ale u vín, u nichž se očekává otevření v řádu měsíců či nízkých let, jsou šroubové uzávěry rozumná, praktická a kvalitu zcela garantující volba,“ říká Marek Babisz.

Svatomartinská vína totiž nejsou určena k archivaci, ale spíše k rychlé konzumaci, ideálně nejpozději do jara příštího roku. Jinak ztratí svoji jiskru a svěžest, které jsou pro ně typické. K archivaci vyrábějí naši vinaři nespočet vhodnějších vín, která si dokážeme užít po letech zrání. Mladá vína se zkrátka mají vypít, dokud jsou mladá. Příležitostí k tomu i letos bude dost.

Tipy na svatomartinské akce

  • Letošní největší ochutnávkou Svatomartinských vín je tradiční Svatomartinský košt v Brně, který 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody tradičně organizuje Vinařský fond.
  • Zároveň se koná celá řada různých svatomartinských akcí a slavností po celé republice, které potrvají minimálně do konce listopadu. Vše bude závislé na vývoji epidemiologické situace. Přehled svatomartinských akcí v ČR najdete na webu Vinařského fondu Svatomartinské akce 2021.
  • Už vám někdy nalil skleničku vína sám svatý Martin? Zažít to můžete třeba při Svatomartinském hodování v Kroměříži, kde bude 11. 11. v 11.11 hodin na Hanáckém náměstí otevřena první lahev mladého vína. Se sklenkou v ruce a za doprovodu cimbálové muziky budete moci ochutnat husí i zabijačkové speciality nebo se s lampiony zapojit do průvodu. Více informací na webu Domu kultury v Kroměříži.
  • Tradiční 11. listopad ctí také v Uherském Hradišti, kde svatý Martin přikluše na koni na Masarykovo náměstí v 11.11 hodin za zvuku kostelních zvonů, aby předal knězi víno k požehnání. Následovat bude bohatý program a degustace, více na Žehnání Svatomartinského vína.
  • Na některých místech se Svatomartinské slavnosti uskuteční až o víkendu, oslava svatého Martina proběhne v sobotu 13. listopadu například v prostorech Státního zámku Vizovice. Program Svatomartinského trhu začne v 9 hodin. Jeho hlavním bodem bude příjezd svatého Martina na bílém koni a samozřejmě mladá vína.
  • Také ve Zlíně na náměstí Míru v sobotu 13. listopadu otevřou symbolicky v 11 hodin láhev svatomartinského vína. Lokální restaurace i ty nejlepší současné food trucky nabídnou speciální husí pokrmy, ale i zabijačkové speciality či paštiky s čerstvým chlebem. Milovníci vína ocení bohatou ochutnávku letošních svatomartinských a mladých vín. Více informací na webu města Zlín.
  • V Praze se oslavy svátku svatého Martina konají například 13. listopadu od 10 do 16 hodin na farmářských trzích. Svatomartinské slavnosti a pečená husa je letos už 10. ročník tradičního festivalu, který se obvykle konal na Náplavce (Rašínova nábřeží). Pořadatel – zapsaný spolek Archetyp – se letos rozhodl rozdělit slavnost na dvě části. Jednu situovat do Holešovic, přímo na farmářský trh Heřmaňák (Řezáčovo náměstí) a druhou do Vršovic, na farmářský trh Kubáň. Podávat se bude řada svatomartinských jídel (husí kaldoun s drůbky a játrovým knedlíčkem, husí stehno se zelím a karlovarským knedlíkem či husí játra s cibulkou a jablky) a svatomartinských vín. Podrobnosti na webu Svatomartinských slavností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)