Hlavní navigace

Dejte si pozor, jestli sbíráte skutečný medvědí česnek, ať se neotrávíte

5. 4. 2023

Sdílet

Ne všechno, co roste v přírodě a voní jako česnek, je oblíbený a jedlý česnek medvědí. Ten lidé sbírají v přírodě a používají k ochucení jídel. Odborníci však varují před záměnou, protože lidé si ho pletou jak s rostlinami vonícími podobně, tak s těmi, které pro změnu podobně vypadají.

Ministerstvo zemědělství ČR a jeho Informační centrum bezpečnosti potravin už před časem zveřejnilo materiál, který k rizikům medvědího česneku publikoval německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR – Das Bundesinstitut für Risikobewertung). „Záměna medvědího česneku s jedovatými rostlinami může mít vážné zdravotní následky,“ varuje.

Co se dozvíte v článku
  1. Pozor na konvalinky ocúny
  2. Otrav kvůli záměně medvědího česneku přibývá
  3. Jak poznat medvědí česnek
  4. Jaký česnek je možné najít v přírodě
  5. Medvědí česnek lze koupit

Pozor na konvalinky ocúny

Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel, jako jsou polévky, omáčky a saláty. Na jaře, když začíná sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí vydává za touto rostlinou do lesa. Prezident německého úřadu BfR Andreas Hensel k tomu uvedl:

„Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny, jako je konvalinka nebo ocún.“

Na možnou záměnu například s konvalinkami jsme na serveru Vitalia.cz již dříve upozorňovali. Pokud si lidé nejsou jistí, neměli by rostliny v přírodě sbírat.

Otrav kvůli záměně medvědího česneku přibývá

Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou sezónu k řadě otrav, z nichž některé jsou dokonce smrtelné.

„Česnek medvědí (Allium ursinum) roste ve stinných, na byliny a živiny bohatých listnatých a smíšených lesích, v lužních lesích, parcích a zelinářských zahradách. Na jaře obvykle z malých cibulí vyraší dva šťavnaté, zelené, kopinaté listy, které se používají k vaření. Vzcházející listy bohužel připomínají listy jedovaté konvalinky vonné (Convallaria majalis) a prudce jedovatého ocúnu jesenního (Colchicum autumnale),“ zmínil úřad.

Dlouholetá dokumentace v toxikologických centrech německých spolkových zemí a v úřadu BfR ukazuje, že otravy, částečně s vážnými následky, se vyskytují opakovaně v důsledku špatného rozpoznání rostlin. Případy otrav jsou stále častější v Německu, ale také například v Rakousku, Švýcarsku a Chorvatsku, a to především v dubnu a květnu. Podobné případy jsou známé i v České republice.

Chybí vám v prodejnách český česnek?

Jak poznat medvědí česnek

K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle postačí promnutí zeleného listu mezi prsty. „Pokud není cítit typicky česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinu nesbírat a hned si důkladně očistit ruce,“ doporučuje BfR.

Současně ale upozorňuje, že tento jednoduchý pachový test má svá úskalí. K nepřesnému výsledku může dojít, pokud na rukou již ulpěla vůně z dříve testovaných či trhaných rostlin medvědího česneku.

Sběrači medvědího česneku proto musí rostlinu a všechny její znaky velmi dobře znát, aby ji spolehlivě rozeznali od jejích jedovatých dvojníků. Úřad BfR proto radí, že v případě jakýchkoli pochybností je lepší medvědí česnek, který jste sami nasbírali, nejíst.

Galerie: Poznáte v přírodě česnek podivný, viničný a medvědí? 

Jaký česnek je možné najít v přírodě

Na našem území se vyskytují dva poddruhy medvědího česneku, česnek medvědí pravý a ukrajinský. V naší republice rostou oba, na Moravě a v severovýchodních Čechách spíše česnek medvědí ukrajinský, jinde v Čechách naopak hlavně česnek medvědí pravý. 

Tyto dva poddruhy se od sebe vzhledově odlišují například květními stopkami, které jsou u pravého česneku drsné s papilami a u ukrajinského česneku hladké.

V přírodě se také vyskytuje česnek viničný, který je na pohled velmi snadno zaměnitelný s trávou, a česnek podivný. Oba se dají použít podobně jako známější česnek medvědí, ale i u nich je třeba dát pozor na záměnu s jedovatými druhy rostlin.

Česnek podivný: Chutná stejně jako medvědí, ale najdete ho snáz Přečtěte si také:

Česnek podivný: Chutná stejně jako medvědí, ale najdete ho snáz

Medvědí česnek lze koupit

Chcete-li mít jistotu, můžete si medvědí česnek zakoupit již vypěstovaný, bývá v nabídce například na farmářských trzích nebo i v obchodech s potravinami, kde pochází z kontrolovaných kultur.

Také je možnost zakoupit si rostliny nebo semena ve specializovaných prodejnách a můžete si vypěstovat svůj medvědí česnek. Daří se mu na zahradě i v květináči. Přečtěte si, jak medvědí česnek pěstovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.