Hlavní navigace

Otravy metylalkoholem pokračují, Vánoce mohou být kritické

10. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
O vánočních svátcích a koncem roku stoupá spotřeba alkoholu. V situaci, kdy stále není pod kontrolou jeho nezávadnost a objevují se další otravy, varují státní orgány před konzumací.

Nejhorší vlna otrav metylalkoholem se ČR provalila v září a říjnu, ale stále se vyskytují další, byť již ojedinělé případy. Ministerstvo zdravotnictví – Hlavní hygienik ČR reagují na situaci zpřísněním kontrol od 6. prosince až do odvolání. Postup má několik důvodů:

  • trvající výskyt otrav metylalkoholem
  • nedohledání všech kontaminovaných lihovin v distribuční síti
  • kritické období Vánoc a končícího roku a s nimi spojená zvýšená konzumace lihovin

Přečtěte si: Jak poznat, který alkohol je bezpečný? Doma, v obchodě, v restauraci…

Podezřelý alkohol zdarma prověří hygienické stanice

Ministerstvo zdravotnictví ČR znovu varuje před konzumací alkoholu neznámého původu, neoznačených lihovin a vyzývá občany, aby se obraceli na všechna územní pracoviště krajských hygienických stanic, které zajistí prošetření jejich podnětů včetně bezplatného vyšetření lihovin, které na hygienické stanice přinesou. Přehled hygienických stanic a jejich webových stránek najdete zde Aféra „metanol“ – souhrnná informace (PDF).

Ministr Leoš Heger pokyny komentuje: „Považujeme za důležité kdykoli vyslat znovu jasný signál občanům, ať se vyvarují požívání nekolkovaného alkoholu či alkoholu s nejasným původem a nehazardují se svým zdravím. Zároveň jsem rád, že se nám podařilo uspořit peníze na to, abychom vyslali více kontrolorů na předvánoční akce a umožnili občanům zdarma otestovat podezřelé lahve na přítomnost metanolu.“

Uvedené bezplatné vyšetření se však netýká lihovin nabízených k prodeji a prodávaných provozovateli potravinářských podniků včetně provozovatelů stravovacích služeb.

Galerie: Etikety falšovaného alkoholu

Celkem už skončilo v nemocnicích 117 lidí s otravou alkoholem

K 5. prosinci 2012 zemřelo v České republice celkem 37 lidí na otravu metylalkoholem (včetně jednoho úmrtí v květnu 2012). Poslední úmrtí bylo evidováno v pondělí 26. 11. 2012 v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny, kde podlehl otravě muž středního věku.

V nemocnicích jsou aktuálně hospitalizováni 3 pacienti s otravou metylalkoholem, do dnešního dne bylo v průběhu celé kauzy hospitalizováno celkem 117 lidí.

Policie do dnešního dne obvinila v souvislosti s kauzou „metanol“ 65 lidí, z toho 30 osob je stíháno vazebně. Při razii policie zajistila také skoro 600 tisíc litrů nelegálně vyrobeného lihu.

Do dnešního dne bylo použito celkem 124 balení léku Fomepizol, tj. 620 ampulí léku. Ministerstvo zdravotnictví zásoby léku průběžně sleduje a v případě potřeby průběžně dokupuje a poskytuje nemocnicím.

Od 10. 9. 2012 do 29. 11. 2012 proběhlo celkem 25 017 kontrol provedených orgány ochrany veřejného zdraví se zaměřením na lihoviny.

Zdroj a další informace: MZ ČR

Aféra „metanol“ – souhrnná informace (PDF)

Vše na téma: KAUZA METYLALKOHOL

Galerie: Jak poznat bezpečný alkohol

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).