Hlavní navigace

Oteklá noha či nohy ukazují na žilní onemocnění

10. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Těžké či oteklé nohy, mravenčení, křeče, žilky či uzlíky na dolních končetinách, otok a studená noha či hnědé skvrny. To vše mohu být příznaky chronické žilní nemoci, a čím dřív půjdete k lékaři, tím líp.

Chronické žilní onemocnění trápí 60–70 % dospělých Čechů. Kdo je zejména ohrožen?

Komu hrozí žilní onemocnění

Ženy s ním mají zkušenost dvakrát až třikrát častěji než muži. Důvodem vyššího rizika u žen je mimo jiné působení progesteronu, který tlumí napětí hladké svaloviny, a tím vede současně ke snížení pevnosti žilní stěny.

Chronické žilní onemocnění

  • Morfologické nebo funkční postižení žilního systému, které se projevuje subjektivními symptomy nebo objektivními nálezy.
  • Jde o chronické celoživotní onemocnění, které se zhoršuje s věkem.
  • Léčba je celoživotní.

Pravděpodobnost vzniku chronických žilních onemocnění zvyšuje kromě dědičnosti a pohlaví také životní styl spojený s nadváhou, dlouhodobým stáním či sezením, užívání hormonální antikoncepce nebo těhotenství spojené s větší zátěží. Vliv mají i dietní zvyklosti a s tím spojené poruchy vyprazdňování.

Onemocnění, které zná většina z nás jako křečové žíly, metličky nebo bércové vředy, je možné řešit díky včasné návštěvě lékaře. Podívejte se na následující popis situací typických pro rozvoj žilního onemocnění; pokud se vás některá z nich týká, problém nepodceňujte.

7 situací, které ukazují na žilní onemocnění

1. Když dlouho stojím, mám pocit těžkých nohou, otékají mi a cítím v nich mravenčení. Večer pak mívám občas křeče

Může se jednat o první projevy chronického žilního onemocnění. Chybou je, že většina z nás tyto příznaky přehlíží s tím, že se nejedná o nic vážného a stačí, pokud si dáme „nohy na stůl a budeme užívat hořčík“. Před tím ale varuje praktická lékařka Jana Vojtíšková: „Důležité je vnímat své tělo a všímat si již prvních příznaků. Z proběhlé mezinárodní studie vyplývá, že Češi první signály žilních onemocnění podceňují a mají tendenci je bagatelizovat. V porovnání s dalšími evropskými zeměmi konzultují naši pacienti žilní onemocnění v pokročilejších stadiích.“ Lékaře je vhodné navštívit již při prvních příznacích.

2. Na stehnech se mi objevily malé žilky, prý to jsou metličky

Prvotní příznaky onemocnění, jako jsou pocity těžkých či oteklých nohou, bolest nohou nebo křeče, mohou rychle přejít v závažnější zdravotní komplikace. Mnoho žen si myslí, že metličky neboli mikrovarixy jsou jen problémem kosmetickým a nevnímají budoucí riziko. Metličky jsou již vlastně malé křečové žíly, které se objevují mnohem častěji u žen a mohou vznikat už v období puberty, často po začátku užívání hormonální antikoncepce.

3. Mám křečové žíly

Křečové žíly jsou viditelným projevem onemocnění žilního systému. Důležitá je nejen dědičnost, ale hlavně životní styl. Pokud máte problémy s křečovými žilami v rodině, můžete mít chronické žilní onemocnění, i když zatím žádné příznaky na nohách nevidíte. Dlouhodobé stání nebo sezení bude vašim žílám dál škodit. Kromě režimových opatření, případně nošení kompresních punčoch, vám mohou pomoci venofarmaka (léky posilující žilní stěnu).

4. Mám stále oteklé nohy

Dlouhodobý otok může být příznakem pokročilejšího stadia chronického žilního onemocnění. Může mít různé podoby i důvody. Dlouhodobý otok určitě není něco, co je „normální“. Proto určitě navštivte praktického lékaře či specialistu.

5. Udělal se mi červený uzlík, který je na dotek teplý a bolí

Jedná se pravděpodobně o povrchový žilní zánět, tzv. flebitidu. Na nic nečekejte a navštivte lékaře. Hrozí totiž vznik nebezpečné krevní sraženiny.

6. Z ničeho nic mi otekla noha, bolí mě a na dotek je studenější než druhá

V tomto případě se může jednat o trombózu, která vzniká kvůli zpomalení nebo zastavení žilního odtoku vlivem krevní sraženiny, trombu. Kůže při ní může být bledá nebo namodralá. Dalšími příznaky bývají zvýšená teplota, zrychlený puls, silné bolesti v lýtku a tupá bolest v noze. Trombóza se objevuje často u lidí, kteří netrpí křečovými žilami, ale jsou po úrazu, operaci nebo se nemohou hýbat. Okamžitá návštěva lékaře je velmi důležitá.

7. Na noze se mi udělaly hnědé skvrny. Nohu mám už několik měsíců oteklou a nemohu se otoku zbavit

Pokud už máte postiženou kůži dolní končetiny, může se jednat o závažnější stav chronického žilního onemocnění, který se může zhoršit až do bércového vředu. Bércový vřed je chronickým a dlouhodobým onemocněním, které se i po vyléčení často vrací. Proto je nejlepší léčbou prevence, díky které nenecháte dojít svůj stav tak daleko, abyste se ho museli bát.

Aby se vám nerozšířily žíly

Výše uvedené příznaky signalizují žilní onemocnění. Zatímco krev v tepnách proudí díky síle srdce, žilní systém je závislý na lýtkových a stehenních svalech pracujících během chůze. Chlopně v žilách zabraňují zpětnému proudění a tomu, aby krev zůstávala v dolních končetinách. Pokud ale dojde k rozšíření žil, tzv. svalově, žilní pumpa přestává fungovat a začne docházet ke zpětnému toku krve (tzv. refluxu). Důvodem je především zánětlivá reakce na chlopních, která probíhá hned od počátku onemocnění. Proto je důležité řešit situaci hned při prvních příznacích.

Návštěva u lékaře

  • K lékaři jděte již při prvních příznacích, tedy pocitu těžkých nohou, otocích, bolesti nohou, křečích nebo mravenčení.
  • Před návštěvou lékaře se pokuste vysledovat, kdy vás potíže trápí nejvíce, a zaměřte se na všechny možné příznaky.
  • Praktický lékař zjistí anamnézu, vyšetří vás ve stoji a případně vás odešle pro potvrzení diagnózy na specializované pracoviště s duplexní sonografií.
  • Lékaře se nezapomeňte zeptat na režimová opatření, kompresní punčochy a venofarmaka, která pomohou zlepšit zdraví vašich žil.
  • Sledujte zdravotní stav svých žil a choďte na pravidelné prohlídky v termínech doporučených lékařem.

Zdroj a více informací www.zilniporadna.cz

Dlouhodobá léčba pak spočívá na třech pilířích:

Prvním je životní styl, ve kterém by neměl chybět pravidelný pohyb (chůze, plavání, jízda na kole) a odpočinek se zvýšenou polohou nohou. Nepříjemné příznaky zlepší také volné oblečení a pohodlná obuv, v případě nadváhy snížení hmotnosti.

Kompresní punčochy nebo bandáže snižují zvýšený žilní tlak, mohou přinést okamžitou úlevu a jsou prevencí dalších obtíží.

Venofarmaka jsou léky, které jsou zaměřeny na zlepšení žilního oběhu, zmírňují žilní hypertenzi, zpevňují žilní stěnu a zlepšují průtok krve žilami. Jedná se o léky na předpis, které může předepsat jak specialista, tak praktický lékař a které jsou vhodné již od první fáze nemoci. Důležité je přitom užívat je dlouhodobě a pravidelně.

V případě, že výše uvedené postupy nepomohou, přichází na řadu chirurgická léčba. Aby se ale zdravotní komplikace nevrátily, je důležité dodržovat i po ní výše uvedená opatření.

Galerie: Odstranění křečových žil a metliček: aby se rychle nevracely

Odborná spolupráce:

MUDr. Jana Vojtíšková

Praktická lékařka

Lékařka s atestací z interního lékařství a z všeobecného lékařství, od roku 1993 provozuje soukromou Ordinaci Vyšehrad v Praze 4. Školitel IPVZ, učitel 1. a 2. LF UK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).