Hlavní navigace

Originální staročeské pečivo – řepánky

Autor: Nina Havlová
Petr Havel

Řepánky vznikly kdysi ze spojení konce cukrovarských kampaní a blížícího se období Vánoc. Dnes je toto v minulosti tradiční pečivo už téměř zapomenuté. Vyzkoušejte náš recept a budete překvapeni. Řepánky jsou příjemně nasládlé, ale ne přeslazené.

Doba čtení: 2 minuty

Pokud má někdo známého zemědělce nebo pokud najde při cestách naší krajinou na poli zbytky surové cukrovky, může si právě teď připravit velmi chutné pečivo – předpokladem pro domácí výrobu řepánků je totiž právě nezpracovaná cukrovka.

Řepánky patří mezi pečivo z kynutého těsta a samozřejmě i v tomto případě existuje celá řada variant, jak je připravit, stejně tak jako tvarů a velikostí výsledného moučníku či zákusku. Najdete řepánky pečené, z domácí pekárny i smažené. Buchty či vdolky. S mákem, s povidly, s různými druhy koření, třeba hřebíčkem a skořicí.

Řepánky příjemně nasládlé, ale ne přeslazené

Níže popsaný recept například pracuje s pepřem jako s jednou z ingrediencí (což není zcela obvyklé), lžička pepře ale dodá výslednému výrobku pikantnější chuť. I tak jsou ale řepánky příjemně nasládlé, ale ne přeslazené – kdo by přesto stál o intenzivnější sladší chuť, může si upečené řepánky pocukrovat moučkovým cukrem.

Recept na domácí řepánky

Suroviny k přípravě – nádivka:

½ středně velké bulvy cukrové řepy, ¼ l mléka, 100 g mletého máku, ½ lžičky pepře, 1 lžíce másla, dle chuti cukr

Suroviny k přípravě – kynuté těsto:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce cukru (písek), sáček vanilkového cukru, ½ kostky droždí, 7 lžic rozpuštěného tuku (může být i olej), ¼ l vlažného mléka, špetka soli

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. V mouce uděláme důlek, rozdrolíme v něm polovinu kostky droždí (vyndáme ho nejdříve z lednice, aby mělo pokojovou teplotu), přidáme ½ lžičky cukru, 2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mezitím si nastrouháme na jemno očištěnou cukrovou řepu. Do mouky s kváskem přidáme vanilkový cukr, vejce, 7 lžic tuku (oleje), špetku soli, 1,5 lžíce cukru,  ¼ l vlažného mléka a vypracujeme těsto. Těsto se nesmí lepit na stěny mísy. Pokud je těsto řídké – přidáme mouku, pokud je tuhé – přidáme mléko. Těsto dáme kynout asi na půl hodiny.

Nyní si vyrobíme nádivku. Nastrouhanou řepu povaříme za stálého míchání cca ½ hodiny, smícháme na konci s mákem a dále povaříme asi 2 minuty. Stále promícháváme. Přidáme pepř, 1 lžíci másla a dosladíme dle chuti. Pokud je nádivka řídká, zahustíme strouhankou nebo nastrouhanými piškoty. Pokud je hustá, přidáme mléko.

Z těsta vytvarujeme oválky, které plníme nádivkou, uzavřeme a poklademe na pečicí papír, uzavřením dolů. Nedáváme je na pekáči těsně vedle sebe, ale necháme mezeru, protože pečením zvětší svůj objem. Oválky potřeme rozšlehaným vejcem rozmíchaným s máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Nakonec můžeme řepánky pocukrovat cukrem moučkou. Dobrou chuť!