Hlavní navigace

Opuncie je plod kaktusu. Pozor na trny

1. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Titbit
Exotické ovoce opuncie má blahodárné účinky na zdraví, ale musíte vědět, jak se jí a připravuje. Nejprve ji očistíme a pomocí triku oloupeme.

Zvláštní ovoce, malé, oválné, zbarvené do žlutočervena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík. A jak už název napovídá, roste na kaktusu. Přesněji na opuncii mexické.

Opuncie mexická
Autor: Wikipedia.org / archenzo, podle licence: CC BY-SA 3.0

Opuncie mexická

Opuncie se cíleně začala pěstovat už před více než osmi tisíci lety a existuje více než dvě stě různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.

Jak připravit opuncii

„Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem pěti až deseti centimetrů a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit,“ upozorňuje Vojtěch Havránek, majitel firmy Titbit, která dováží exotické ovoce a zeleninu. Proto opuncii radši očistěte ještě i doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyka nebo hrdla.

Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii jak se patří vychutnat. Chuťově může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.

Galerie: Poznejte druhy exotického ovoce

4 důvody, proč jíst opuncii

1. Posiluje imunitu

S přicházejícím podzimem a sychravým počasím je to určitě dobrá prevence. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu.

2. Prevence před kardiovaskulárním onemocněním

Obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a zajistí tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.

3. Pomáhá při žaludečních potížích

Rostlinný sliz chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu. Vláknina pomáhá čistit střeva a navozuje pocit sytosti.

4. Napomáhá hubnutí

Unikátní složení a poměr vitamínů a enzymů způsobují to, že se při konzumaci opuncie zachytí tuky a znesnadní se tak jejich uložení v těle.

Tip na recept s opuncií: lívance s krémem

Zkuste si doma udělat banánové lívance s opunciovým krémem.

Suroviny

Na lívance (asi 6 malých lívanců)

  • 1 banán, dobře zralý
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce mléka
  • ½ lžičky kypřicího prášku                                          

Krém

  • 3 opuncie
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 30 g cukru

Autor: Titbit

Nejdřív si připravte krém z opuncie. Klidně si jej udělejte den předem. Opuncie nechte namočené pár hodin ve studené vodě. Poté je buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Šťávu z opuncií vylisujte přes sítko a smíchejte s bílým vínem. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie.

Vyšlehejte si žloutky s cukrem a smíchejte se směsí opuncie a vína. V čisté nádobě si vyšlehejte i šlehačku a poté smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nechejte v lednici nejméně dvě hodiny dobře vychladit. Pokud krém nemá požadovanou konzistenci, můžete jej zahustit třeba želatinou nebo tvarohem.

Pro přípravu lívanců si nejdřív vidličkou rozmačkejte banán. Poté přidejte vajíčko a dobře promíchejte. Postupně přidejte směs mouky a kypřicího prášku. Pokud je směs moc tuhá, přidejte mléko. Těsto by mělo být o trochu hustší než na palačinky.

Lívance udělejte na pánvi a podávejte s krémem z opuncie a bílého vína. Dozdobte plátky kokosu.

Zdroj: Titbit

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).