Hlavní navigace

Opravdu pomůže africká kopřiva zhubnout do plavek?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mluví se o ní jako o hubnoucím zázraku a nutno uznat, že tahle rostlina toho opravdu hodně zmůže. I když ani v tomhle případě je důležité poznamenat, že nic není zadarmo. Africká kopřiva je však velmi zajímavým doplňkem, který nám může pomoci několik kilogramů shodit a postavu dotvarovat.

Spíše než objevem pro hubnoucí se africká kopřiva stala oblíbeným doplňkem stravy pro sportovce. Důvod je prostý – jde o jednu z mála bylin, které nám skutečně mohou pomoci formovat postavu. S naším přičiněním samozřejmě. Sama od sebe ani tahle netradiční kopřiva štíhlou postavu nevykouzlí.

Africká kopřiva pochází z tropických oblastí, zejména jihovýchodní Asie, Indie, Afriky a Austrálie. Často se pěstuje na záhonech jako letnička nebo jako nenáročná pokojová rostlina. I když nejde o bylinu u nás příliš rozšířenou a populární, je třeba říci, že ájurvédská medicína ji zná a využívá už více než tři tisíce let. Zejména tedy jako tonikum pro zdravé srdce a plíce.

Rychle pálí tuky

Tato netradiční kopřiva, kterou je možné dohledat spíše pod latinským názvem Coleus forskohlii či pod lidovými názvy koleus nebo kopřivenka, působí na náš organismus stimulačně s termogenním efektem. Znamená to, že rostlina má jedinečné účinky, kterými stimuluje enzymy a přímo se podílí na spalování tuků a výstavbě svalové hmoty.

Při použití výtažku rostliny se tedy může silně změnit poměr mezi tělesným tukem a svalovou hmotou ve prospěch svalové hmoty. Ale to není všechno, díky obsaženým látkám dokáže africká kopřiva také znatelně urychlit metabolismus.

Rychlejší nárůst svalové hmoty

Velice oblíbené se staly doplňky s forkolinem, účinnou látkou africké kopřivy, především v oblasti fitness. Účinky této přírodní látky totiž bývají často spojovány se syntetickým anabolickým steroidem oxandrolonem. To je látka, která je schopna zařídit zhubnutí, ale zároveň i nárůst svalů.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

Jak u oxandrolonu, tak i u forskolinu je markantnější hubnoucí efekt, ale mírnější nabírání svalové hmoty. Zjednodušeně řečeno – obyčejný člověk se nemusí bát, že by mu po užívání africké kopřivy narostly obrovské svaly. Jde spíše o to, že kopřiva může pomoci odbourat tuk a zároveň tělo zpevnit. Tedy zároveň s tím, že jedinec pochopitelně alespoň minimálně cvičí nebo se jinak hýbe. Je také důležité říci, že přírodní forskolin – na rozdíl od syntetických steroidů – není toxický pro játra.

Doplněk léčby štítné žlázy

Hlavní účinná látka forskolin je vhodná nejen pro hubnoucí efekt, ale rovněž vychytává jód z krve buňkami štítné žlázy. Tím následně zvyšuje vylučování tyroxinu a trijodtyroninu. Aktivní látka obsažená v rostlině koleus hraje také důležitou roli při organifikaci jódu, tedy navázání anorganického jódu na organické bílkoviny.

Alternativní terapeuti v zahraničí tuto kopřivu úspěšně využívají jako doplněk i při léčbě respiračních a srdečních onemocnění.

Nežádoucí účinky

Stejně jako jiné byliny ani africká kopřiva nemusí být vhodná pro každého. Je třeba si vyzkoušet, jestli vám bude takhle bylina vyhovovat. Opatrní by měli být zejména ti, kteří užívají léky na srdce, ředění krve, astma nebo se léčí s žaludečními vředy. V takovém případě je rozhodně nutné před užíváním zkonzultovat svůj zdravotní stav a užívané léky s někým, kdo se vyzná v obsahových látkách. Ať už je to fytoterapeut, nebo lékárník.

Bylina rovněž není vhodná pro těhotné a kojící. Rozhodně by ji neměly užívat děti. Ostatní by s užíváním africké kopřivy neměli mít problém, i když v počátcích užívání se mohou přechodně objevit nežádoucí účinky, jako je nízký krevní tlak nebo bolest hlavy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).