Hlavní navigace

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

24. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/ivabalk
Už se vám přejedla bramboračka, hubník i smaženice, a přesto se nemůžete hnědých darů z lesa vzdát? Uchovejte houby na zimu, sušte je, zavařujte je, mrazte je. Jen dbejte těchto důležitých rad.

Borůvky, ostružiny, ale hlavně celá řada hub už plní naše lesy. Víte si s nimi ještě rady? Nebo už vám smaženice a smažené klobouky lezou i ušima? Poradíme, jak správně uskladnit přebytky a odborníci z hygieny nám prozradí, zda se mohou houby mrazit.

Čím dříve houby zpracujete, tím lépe

Houby obsahují vysoký podíl vody a bílkovin a při nevhodném zacházení rychle podléhají, stejně jako maso, hnilobě a plesnivění. Sbírat se proto doporučují jen mladé a zdravé houby, a to ne do igelitových tašek, jak stále ještě v lesích vídáme, ale ideálně do proutěného koše, kde mohou houby dýchat.

Galerie: Které houby se pletou? Jedlé a jedovaté se podobají

Až přijdete domů, co nejdříve houby zpracujte, ať už do jídla, nebo pro uskladnění na zimu. „Za čerstvé se považují volně rostoucí houby ne starší tří dnů, které se po sběru uchovávají v chladničce,“ vysvětluje Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP).

Volně rostoucí houby smějí být použity nejpozději tři dny od data sběru, pěstované houby pět dní od data sběru.

Sušení hub

Bezpečným způsobem, jak houby usušit, je dát nakrájené a očištěné plátky hub do sušičky. Často nám ale postačí jen síto umístěné třeba na půdě nebo nad kamny na chalupě.

Tip na sušení 

(od Ivana Macha, sportovního dietologa a prezidenta Aliance výživových poradců ČR)

Opatříme si láhev s tzv. zábrusem, kterou chemici či lékárníci nazývají prachovnicí. Houby nakrájíme na plátky, rozprostřeme na pečicí papír a zhruba usušíme nejlépe v proudu vzduchu na suchém a teplém místě (ne na slunci). Potom papír s houbami přeneseme na pečicí plech a vložíme do trouby, kterou během cca 10 min vyhřejeme až na cca 80 °C. Mírně vychladlé houby potom vsypeme do prachovnice a dobře ji zábrusem uzavřeme. Takto uskladněné sušené houby jsou dlouho voňavé, křehké, nevlhnou a neplesniví, protože tepelnou úpravou v troubě se v nich zničily zárodky, z nichž by se po čase mohli vylíhnout červi, jak se často stává.

A pokud nemáte speciální nádoby, tzv. prachovnice, nebojte, vystačíte si i obyčejnou sklenicí, jen musí mít dobrý uzávěr a před použitím ji musíte předehřát. „Proč jsou na to lepší předehřáté sklenice? Vyloučíme tím, že v některé sklenici zůstane vlhkost po předchozím vymytí,“ upřesňuje Jan Jarolímek. A jak poznáme, že jsou houby opravdu kvalitně usušené? „Takové plátky hub se nám v prstech lámou,“ dodává ředitel HSHMP.

Houby lze sušit různými způsoby
Autor: Depositphotos.com

Houby lze sušit různými způsoby

Mohou se houby zamrazovat?

V dnešní době výkonných mrazniček je zmrazování hub v domácích podmínkách jedním z obecně používaných způsobů konzervace hub. Houby je možné zmrazovat syrové i tepelně upravené. Krátká tepelná úprava před zamrazením se doporučuje u větších hub, které je třeba pokrájet na menší kousky. „Syrové houby je však třeba uchovat v dokonale utěsněném obalu, jinak unikající vůně hub ovlivní v mikroklimatu mrazničky i ostatní potraviny,“ uvádí Hana Kunstovná, ředitelka odboru hygieny výživy HSHMP. Zmrazené houby je třeba spotřebovat nejpozději do několika měsíců, maximálně půl roku, jinak vymrzají a ztrácejí na kulinářské hodnotě.

Čtěte k tématu: Mohou děti houby?

Zavařování – pozor na víčka

Další možností je zavaření hub do skleniček. Návodů, jak na to, existují na internetu stovky. Základní pravidlem ovšem je, houby před samotným zavařování krátce povařit a poté samotné skleničky ponořit do vroucí vody (sto stupňů Celsia) alespoň na dobu třiceti minut. Tím se zajistí zničení všech bakteriálních zárodků. Hlavní zásadou ovšem je, že použité víčko na skleničce dobře těsní a nedostane se dovnitř vzduch.

Zdroj: HSHMP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).