Hlavní navigace

Operace, které je dobré absolvovat před Vánoci

5. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Křečové žíly, hemoroidy či špatný žlučník, to vše je ideální vyřešit před svátky. Jde to mnohdy za jediný den. Řešením jsou zákroky jednodenní chirurgie.

Všichni doufáme, že svátky už budou klidné. Ale ne vždy se nám to poštěstí a mohou se ozvat zdravotní problémy, které se nám nechce řešit.

Na některé nepříjemné věci člověk s odstupem času vzpomíná jako na zajímavou zkušenost. Akutní zdravotní potíže o svátcích se vryjí do paměti pouze jako zkažené Vánoce. Podle lékařů se ale dá mnoha případům předejít včasným zákrokem.

Na prvním místě žlučník

Trávicí soustava je během Vánoc bezesporu zatížena až extrémně. Jedním z nejčastějších onemocnění v tomto směru jsou přitom žlučové kameny. Potká se s ním až dvacet procent dospělé populace a pravda je taková, že jde také o jednu z nejzanedbávanějších chorob vůbec. Akutní stavy totiž většinou střídá období klidu, které může být i relativně dlouhé. Nemoc, která postupně často přechází do chronické fáze spojené se zánětem žlučníku, se pak probouzí v období, kdy zažívání dostává takříkajíc zabrat. Kdo už jednou prodělal žlučníkový záchvat, je podle odborníků na čekací listině, kdy přijde další, a neměl by váhat problém řešit právě ještě před Vánoci.

„Před Vánoci se takzvaní ‚žlučníkáři‘ rozdělí na dvě skupiny. Jedni chtějí problém vyřešit před svátky, aby si je užili, druzí to naopak odloží, aby neměli Vánoce zkažené. A se zástupci té druhé skupiny se pak setkáváme na pohotovosti,“ říká vedoucí Centra jednodenní chirurgie pražské Polikliniky Medicon ve Vysočanech Jiří Fencl.

Galerie: Kameny ve žlučníku

Právě specializovaná centra jednodenní chirurgie dnes nabízejí i neinvazivní laparoskopické metody, kdy pacient stráví v nemocnici skutečně maximálně čtyřiadvacet hodin. Možné pooperační komplikace jsou u těchto zákroků jen velmi vzácné.

Ideální doba pro řešení křečových žil

Zimní období obecně doporučují lékaři také pro řešení varixů, tedy křečových žil. Ty jsou dnes považovány za civilizační onemocnění, které postihuje třetinu dospělých žen a patnáct procent mužů. Pokud selhává běžná léčba farmaky, je odstranění varixů moderní technologií (radiofrekvenční ablace nebo laser) šetrnou a bezpečnou volbou. Ovšem nedá se čekat na teplejší počasí.

„Důvod je jednoduchý. Po operaci varixů je nutná stahovací punčocha, a to opravdu není v létě pro pacienta úplně příjemná varianta, takže je tak jako tak směrujeme do chladnějšího období,“ vysvětluje Jiří Fencl a zároveň vyzdvihuje přednosti moderních technologií: „Rozdíl mezi klasickou operací varixů a metodou jednodenní chirurgie je propastný, asi jako mezi Trabantem a Mercedesem. U klasické operace ‚odcházíte‘ s vnitřními modřinami a pocitem, jako by vám někdo tahal žíly z těla. Miniinvazivní metoda znamená, že se krátce po zákroku postavíte na nohy bez velkých bolestí.“

Moderní operace jsou totiž oproti „klasice“, kdy se opravdu žíly vytahují z těla, založeny na zavedení speciálního vlákna do cévy, které ji postupně uzavírá. Když se na konci vodič vyndá, žíla se prakticky rozpadne jako domino a postupně s v těle pacienta vstřebá. Moderní zákrok radiofrekvenční ablací či laserem v rámci jednodenní chirurgie ovšem zatím není hrazen v rámci veřejného pojištění. Může to tak být třeba dobrý dárek pod stromeček.

Hemoroidy – stud není na místě

Statistika je neúprosná. Až tři ze čtyř Čechů si ve svém životě bolestivě uvědomí, co jsou zač shluky zvětšených krevních cév v konečníku. Hemoroidy přitom dokáží být velmi nepříjemnou zdravotní komplikací. „Někdy jsou ty obtíže až takové, že se člověk opravdu jen těžko soustředí na něco jiného. Léčba přitom není nijak zvlášť komplikovaná a jde tedy často o podcenění příznaků. Svědění konečníku, pocit, že střevo stále není dostatečně vyprázdněné, hlenový výtok nebo trocha krve ve stolici či na toaletním papíru jsou podstatné signály, že návštěva proktologa není od věci. A zase, zimní, klidnější období mohu jen doporučit,“ doplňuje MUDr. Fencl.

Hemoroidy se obecně dělí na vnější a vnitřní. Druhé jmenované se pochopitelně nacházejí uvnitř konečníku a nejsou na první pohled patrné. Nebývají vyloženě bolestivé a upozornit by nás měla právě stopa krve na toaletním papíru. Vyhřezlé vnější hemoroidy jsou pod kůží, která obklopuje konečník, a přehlédnout se dají už mnohem hůře. Mohou se výrazněji zvětšovat, svědí až pálí a celkově může jít o výraznou bolest.

Přestože hemoroidy mohou vypadat strašidelně, jejich odstranění je jednoduché a časově nenáročné. Obvykle postačí domácí léčba za pomoci speciálních mastí a čípků. Větší je nutno odstranit ambulantními drobnými zákroky, ty nejpokročilejší formy pak chirurgicky. V současné době je možné nechat si je odstranit ambulantně nebo v případě pokročilejších stadií na klinice jednodenní chirurgie. „Mnozí se jakékoliv operace bojí nejen kvůli možné bolesti, ale také z časových důvodů. Právě jednodenní chirurgie však výrazně urychluje rekonvalescenci a zkracuje dobu pracovní neschopnosti. V klidu a pohodlí vlastní postele se prostě člověk uzdraví lépe a současně se minimalizuje psychický stres z pobytu v nemocnici,“ uzavírá Jiří Fencl s tím, že období kolem Vánoc bez stresu ze zameškané práce se obecně k řešení dlouhodobějších zdravotních komplikací hodí velmi dobře.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jiří Fencl

Chirurg, vedoucí Centra jednodenní chirurgie pražské Polikliniky Medicon ve Vysočanech.

V Centru jednodenní chirurgie se specializuje na laparoskopické výkony, v ambulanci pak kromě všeobecné chirurgie na proktologii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Profesí adiktolog, dnes psavec na téma zdraví, lidské vztahy a životní situace. Pracovala jako dramaturg lifestyle magazínu na TV Prima a externí redaktor na téma zdraví a závislosti pro internetové portály.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).