Hlavní navigace

Operace křečových žil řeší jen následek

28. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Křečové žíly znamenají už velmi silné volání našich nohou o pomoc. Ani při dodržování preventivních opatření již nezmizí. Proto je tak důležité jim předcházet. Je chybou si myslet, že trvalým řešením je jen operace spočívající v odstranění či uzavření nevzhledných křečových žil či metliček. Neřeší totiž příčinu nemoci.

Chronické žilní onemocnění si většina z nás spojuje s tzv. metličkami nebo křečovými žilami, to znamená s projevy, které jsou vidět. Zánět se však rozvíjí už v tzv. nultém stadiu, které – kromě „pocitových příznaků“ – dosud nezahrnuje viditelné známky žilního onemocnění.

Otoky nohou to začíná, metličkami a křečovými žilami pokračuje – ale nekončí

Jasným signálem chronického žilního onemocnění (CVD – z angl. Chronic Venous Disease) jsou již těžké a otékající nohy, typicky v létě. U někoho se nepříjemné příznaky v chladnějších měsících zmírní, u někoho přetrvávají i přes zimu.

Zánět v žilách

Pokud dojde k rozšíření žil, chlopně nemohou správně plnit svou funkci (vzniká mezi nimi příliš mnoho místa) a dochází k tomu, že krev zůstává v žilách. Následkem jsou otoky, další rozšiřování žil (křečové žíly) a žilek (metličky), ukládání tmavého pigmentu (kožní změny) i zhoršená schopnost hojení (bércové vředy).

Základem nemoci je narušení funkce žilních chlopní, které vede ke vzniku dlouhodobého zánětu žil. Kvůli tomu, že chlopně nemohou správně pracovat, zůstává krev v žilách. Pomoci s tím, aby se dostala zase nahoru, může i svalová pumpa, která je spojená s pohybem svalů nohou. To je důvodem, proč chůze a studená sprcha otoky a další příznaky zlepšují.

Zatímco v ostatních vyspělých zemích je návštěva lékaře při prvních nepříjemných pocitech nohou běžná, v České republice podle odborníků čekáme nejčastěji až na křečové žíly. To je ale zbytečně pozdě. „Křečové žíly znamenají již velmi silné volání našich nohou o pomoc. I při dodržování preventivních opatření již křečové žíly nezmizí. Proto je tak důležité jim předcházet a zachytit chronické žilní onemocnění co nejdříve. Vhodný čas na návštěvu odborníka je tak již při prvních subjektivních příznacích, v nultém stadiu,“ říká Júlia Černohorská, dermatoložka působící v Dermal Centre Mělník.

Galerie: Cviky proti křečovým žilám – jednoduché a rychlé 

Chronické žilní onemocnění je nezbytné začít řešit od samého začátku. Jedině tak lze zastavit, nebo aspoň výrazně oddálit přechod do dalších stadií, ve kterých je člověk nucen se potýkat se závažnými zdravotními následky.

Nohy se budou mít

  • Jako po fitness: aby svalová žilní pumpa, která napomáhá správnému průtoku krve, fungovala, je nutné zapojit svaly. Pomůže procházka i cvičení na protažení nohou.
  • Jako po posilovně: volně prodejné krémy a mastičky poskytují pouze okamžitou úlevu, na léčbu zánětu v žilních stěnách nestačí. Lékař může předepsat venofarmaka, která budou pro žíly to samé jako posilovna pro svaly. Jejich výhodou je, že řeší podstatu chronického žilního onemocnění, zánět.
  • Jako po masáži: vhodná obuv a oblečení, které nikde netlačí a neškrtí, jsou to pravé.
  • Jako po kryoterapii: dejte lýtkům studenou sprchu nebo se projděte po Kneippově chodníku (střídavá chůze v ledové a teplé vodě), který je již často součástí městských bazénů.
  • Jako po pořádném objetí: chronické žilní onemocnění spočívá v rozšíření žil, kompresní punčochy pomohou žíly stlačit. Jejich výhodou je okamžitý efekt.
  • Jako na vyhlídkovém letu: i když nám vždy říkali „nedávej nohy na stůl“, na tuhle radu zapomeňte a dávejte si nohy nahoru vždy, když je to možné.

Další tipy a konkrétní cviky najdete např. na webových stránkách www.zilniporadna.cz nebo v bezplatné mobilní aplikaci Bolí Vás nohy?

Operace řeší jen následek

Chronické žilní onemocnění je bohužel celoživotní, což znamená, že jeho léčba vyžaduje spolupráci lékaře a pacienta. I když volně prodejné mastičky a krémy mohou krátkodobě ulevit od příznaků, pouze lékař vám může doporučit léky řešící základ onemocnění. Žíly potřebujeme celý náš život, proto je o ně třeba dlouhodobě pečovat. Je chybou si myslet, že trvalým řešením je jen operace spočívající v odstranění či uzavření nevzhledných křečových žil či metliček. Ta totiž neřeší příčinu, ale pouze následek.

Proto je důležité, aby po případné operaci následovala změna životního stylu. Neměl by vám chybět pravidelný pohyb (chůze, plavání, jízda na kole) a odpočinek se zvýšenou polohou nohou. Vhodné je volné oblečení a pohodlná obuv, podpora pomocí kompresních punčoch, v případě nadváhy snížení hmotnosti. Stav zhoršuje kouření a například také dlouhé stání a sezení.

V případě potřeby na doporučení lékaře je důležitá dlouhodobá léčba venofarmaky. Tyto léky posilují žilní stěnu, a podporují tak narušený žilní systém dolních končetin.

Jen dodržováním potřebných opatření a léčby se snižuje riziko nových metliček, křečových žil a dalších zdravotních komplikací do budoucna.

Odborná spolupráce:

MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D.

Zabývá se všeobecnou a estetickou dermatologií, zaměřuje se na nemoci žil, lymfedémy a nehojící se rány. Působí v Dermal Centre Mělník.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).