Hlavní navigace

Opar je jako rýma: léčený trvá týden, neléčený sedm dní

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Masti, zubní pastu, bylinky i náplasti, to vše si mažeme na rty ve snaze zbavit se oparu. A to co v nejrychleji. Investovala jsem do léčby oparu pět set. Skočila jsem na lep. Doslova.

Víme o něm dřív, než ho spatří ostatní. Místo, které si vybral k osídlení, pěkně pálí a tepe v něm. Ne, že bychom ho vůbec kdy vítali s otevřenou náručí, ale obvykle se objeví, když se to hodí opravdu nejméně. Před důležitou schůzkou, plesem nebo veřejnou prezentací. Lze s oparem zatočit – rychle a účinně? Která léčba je nejúčinnější a nejrychlejší? Náplasti, jód nebo mastné krémy? Ozkoušela jsem kde co, dala na rady odborníků, a tady jsou výsledky boje s herpesem na rtu.

Oparu se dřív než za sedm až deset dní nezbavíte. Ani když si připlatíte.
Autor: Isifa.cz

Oparu se dřív než za sedm až deset dní nezbavíte. Ani když si připlatíte.

Opar neboli herpes simplex je nakažlivé puchýřnaté onemocnění vyvolané virem Herpes simplex virus. Pokud se tento vir dostane do těla, už se ho nezbavíme, přežívá v tzv. nervových gangliích, kde čeká na svou příležitost. Spouštěčem oparu je u žen období menstruace, všichni pak jeho přítomnost můžeme pociťovat při horečnatých onemocněních, psychickém vypětí, po nadměrném slunění (i v soláriu) nebo při oslabené imunitě.

Druhy herpesů

  • Opar na rtu – způsobuje ho virus HSV-1, vyskytuje se v obličejové části. Nejen na rtech, ale i na a v nose a na bradě
  • Opar na genitáliích – způsobuje ho virus HSV-2, jde o pohlavně přenosnou nemoc, provázenou bolestivými vřídky, teplotou a nevolností
  • Opar pásový –  při první infekci o sobě dává vědět většinou u dětí jako neštovice. Později se vir může projevit pálením na kůži. V těchto místech se následně vyskytne řada puchýřů, které i po měsíčním léčení zanechávají jizvy.

Cítím ho… co mám dělat?

Když o sobě opar začne dávat vědět pnutím a pálením, je nejvyšší čas zakročit. V lékárně mi v první fázi doporučili mastičky Erazaban, Viru-Merz, Vectavir, Zovirax nebo Aciclovir. Všechny v balení 5 g za bratru dvě stovky. Když jsem žádala šetrnější, přírodní produkt, v lékárně mi žádný nenabídli.

Přestože je jich na trhu slušná hromádka, namátkou: Cutis help Oparen – konopná mast, Oparstop mast s chřestýším jedem nebo Kosmín s heřmánkem a kafrem… Jejich ceny jsou i výrazně nižší. Jak je to ale s účinností, nemohu posoudit, udělám ententýky a beru z lékárny Herpavir. Zásadní rozdíly mezi nabízenými prý nejsou a jako zázrak, který odpáře havajské rty do tří dnů, prý nezafunguje žádná tuba. Pro další dny potřebuju puchýř skrýt, co nejvíc to půjde, tak z lékárny odcházím o pět set lehčí – s balením šestnácti náplastí na opary a Herpesinem.

Přečtěte si: S čím pomůže konopí

Desetidenní léčba oparu za pět set

Lékárnice mě velmi ochotně instruovala: „Léčbu je třeba zahájit hned v počátečním stádiu, kdy rty pálí a svědí. Některé přípravky totiž svou sílu dokážou rozvinout pouze v počátečním stádiu tvorby oparu, kdy je opar nejnakažlivější.“ Pokud už se vytvoří strup, je prý pozdě bycha honit. Takže první den poctivě mažu Herpesinem. Vzhledem k tomu, že mast dost vysušuje a místo pálí, mírním bolest krátkodobými obklady ledem – zabírají opravdu bleskově.

Druhý den umýt ruce, opatrně sloupnout bezpečně uloženou náplast a pomalu přitisknout na ožehavé místo. „Igelitové kolečko“ přilepené na rtech tedy nevypadá zrovna tak, jako u paní na obrázku z obalu náplastí. Žasnu nad tím, jak se jí podařilo schovat žlutohnědý opar za průhlednou náplast. Skočila jsem na lep – doslova. Pokud ženy uvěří, že se dá náplast zakrýt rtěnkou, budou velmi zklamané. Náplast bude patrná ještě víc. Pokud hodláte ve dnech s herpesem i jíst a pít, počítejte s tím, že se vám náplast začne samovolně odlupovat, což nemusíte poznat. Vy. Ostatní si toho všimnou i přes šíři fotbalového stadionu. S náplastmi za dvě stě padesát korun jsem vystačila přesně pět dní, další už si nekoupím a zkusím v léčbě pokračovat Herpesinem.

Dále čtěte: Afty nesouvisí s oparem, ale často se vyskytují společně

Je desátý den od prvního pocitu pnutí a opar je na rtech stále patrný. Z předchozích zkušeností vím, že když nechám opar žít vlastním životem, hojí se od sedmi do deseti dnů. Zkušenost za pět set, která se vskutku vyplatila. Možná příště zkusím některou z babských rad, kterých se k oparům váže nespočet. Zkuste a dejte vědět, co pomáhá vám, v diskuzi pod článkem.

Další možnosti léčby – babské rady

  • Chlazení ledem, zmrzlou jahodou apod.
  • Potírání zubní pastou, která opar vysuší. Podobně funguje i potírání jodem, slivovicí, Alpou nebo octem
  • Potírání ušním mazem (jen pro otrlé jedince)
  • Každodenní přikládání plátku česneku 
  • Rozmačkat v prstech lístek čerstvé meduňky a pomazat si místo, kde se opar klube
  • Potírání Aloe vera 
  • Rozmarýnový esenciální olej

Čtěte také: Listy Aloe vera stačí vymačkat

S oparem k lékaři?

Pakliže se opar sám nebo s vaší naditou lékárničkou nezhojí maximálně do 10 dnů, určitě je vhodné navštívit lékaře. Jak říká dermatoložka Zdenka Szarowská: „Pacient do ordinace lékaře přichází většinou, až když mu nepomohou přípravky z lékárny. Následná léčba je velmi individuální. Záleží na celkovém stavu pacienta, rozhodně pacientovi hned nepředepisuji antivirotika, ta se mi neosvědčila.“ Jak nám lékařka prozradila, příčina bývá většinou ve snížené imunitě, kterou má v předjaří kde kdo. Je třeba doplnit hlavně vitaminy skupiny B a E. Léčba se dobře podporuje i aminokyselinou L-Lysinem. 

Pokud vám vada na kráse nevadí a těch deset dní prostě nějak přetrpíte, vězte, že opar je onemocnění infekční. A jako takové se může snadno rozšířit na další členy rodiny. Proto je vhodné používat vlastní ručník a často jej měnit. Po ukončení léčby si nezapomeňte vyměnit zubní kartáček. Určitě si i po každé aplikaci hojicí masti umyjte ruce. „Opar lze totiž ze rtů roznést kamkoliv v horní polovině těla,“ varuje Zdenka Szarowská.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).