Hlavní navigace

Opalovací krémy: Zrada v tubičce

Sdílet

Tři čtvrtiny Čechů si v létě chrání kůži a používají krémy s ochranným faktorem. To je sice hezké, jenže: krémy neumíme používat. A pak: často slibují něco, co nesplní.

Časopis dTest se ve svém posledním čísle obsáhle věnuje opalovacím krémům. Jejich test ukázal, že čtyři výrobky propadly zcela – přestože slibují ochranu proti ultrafialovým paprskům, ve skutečnosti chrání nedostatečně, a dva z těchto čtyř krémů dokonce nechrání proti UVA vůbec. A pozor: vysoká cena neznamená lepší kvalitu. Skoro naopak: ty nejdražší krémy známých kosmetických značek měly horší stupeň ochrany, než mnohé obyčejné za pár korun z drogerie.

Co v testu propadlo a neochrání vás?

  • Eco Cosmetics Suntan Cream, 380 korun
  • Dr. Muller Pharma PantheDerm, 220 korun
  • Dermacol voděodolný ochranný krém, 160 korun
  • Amway Peter Island Sun Lotion, 620 korun

Zdroj: dTest

Tyto čtyři krémy je podle spotřebitelského časopisu dTest lepší vůbec nekupovat. Ať už si z těch ostatních vyberete jakýkoliv, počítejte s tím, že jedna tubička vám na dovolenou stačit nebude. „Na tělo průměrného dospělého člověka je zapotřebí k dosažení požadované ochrany nanést přibližně 36 gramů, tedy šest čajových lžiček. Protože aplikaci je třeba pravidelně opakovat, lze říci, že takový Dermacol o obsahu 50 mililitrů, který váží i s obalem 60 gramů, i kdyby poskytoval dostatečnou ochranu, tak by nevystačil pro jednoho člověka ani na jeden den,“ uvádí časopis dTest.

Více: Nejlevnější opalovací přípravek porazil ten nejdražší

Správné množství krému – plné dlaně

Jednoduché pravidlo říká: mažte se každé dvě hodiny

Kosmetička Alena Páralová proto radí, že na dvoutýdenní dovolenou u moře musíte počítat s výbavou pěti opalovacích krémů pro jednoho člověka o standardní velikosti, což je zhruba dvouset mililitrové balení. „Záleží na tom, jak často se koupete. Lepší ale je krémy netahat s sebou vzhledem k váze zavazadla. Mít jen jeden pro první den a zbytek si koupit na místě. V dovolenkových letoviscích není problém sehnat i krémy známých a osvědčených značek, jako je třeba Nivea,“ radí.

To správné množství krému, které je potřeba nanést na tělo tak, aby ochranná vrstva byla dostatečná, se podle ní nejsnáze určí tak, že vytlačíte do nastavené a mírně sevřené dlaně dospělého člověka tolik krému, aby byla dlaň plná. „Ano, zdá se to moc, ale jedině tak dosáhnete správného stupně ochrany. Na krému nemá cenu šetřit, nechcete si přece vypěstovat melanom, že?“ říká sugestivně.

K tématu: Kdy jsou pihy roztomilé a kdy nebezpečné?

Mimochodem: na ochranný faktor, který slibují krémy proti vráskám nebo mnohé denní hydratační krémy, se nedá spolehnout mimo jiné právě proto, že takového krému nikdy na obličej nenanesete tak silnou vrstvu, aby SPF faktor (Sun Protection Factor) mohl skutečně účinně zafungovat. „Takový denní krém s SPF faktorem je fajn hlavně pro dobrý pocit přes den ve městě, kdy člověk jen přebíhá z kanceláře do autobusu a podobně. Ale ne pro celodenní pobyt venku, a už vůbec ne na dovolené u moře, nebo na horách, to je zcela nedostatečná ochrana,“ varuje kosmetička.

Ochrana rychle zmizí

Vrstvu je nutné po každém koupání v moři nebo každé sprše znovu obnovit. Byť se vám zdá, že tělo máte ještě mastné od krému, voda jej z větší části smyla a ochrana zmizela. I když se nekoupete, pot odplavuje krém taky, stejně tak ležení na dece – krém se otírá a mizí. „Proto je nutné, i když jste si nebyli zaplavat, po dvou hodinách znovu nanést na tělo další várku krému,“ říká Alena Páralová.

V Americe se dokonce nyní zavádí značení na opalovací krémy, které udává počet minut, po které je krém ještě účinný při pobytu ve vodě. Tedy zda chrání třeba půl hodiny. A taky se tu na balení dočtete, za jak dlouho je nutné krém nanést znovu a obnovit ochrannou vrstvu, i když se nekoupete. Evropská unie zatím podobné značení pro výrobky z našeho trhu nechystá, takže stačí myslet na jednoduché pravidlo: co dvě hodiny se mazat.

Pozor: i když je na krému napsáno, že je voděodolný, neznamená to, že se nesmyje. Jen by měl díky hutnějšímu základu vydržet déle, než ten, co takové označení nemá. Platí, že po koupeli si prostě musíte namazat celé tělo znovu.

Jak používat opalovací krémy, aby skutečně chránily

  • pro každé mazání použijte dostatečné množství krému
  • vrstvu krému obnovujte po každém koupání či sprchování (platí i pro voděodolné přípravky)
  • při pobytu na slunci se mažte každé dvě hodiny (i když se nekoupete)
  • i se sebelepším krémem si hlídejte čas strávený na slunci

Raději více krému a častěji, než vyšší faktor

A ještě jedno pravidlo je dobré si zapamatovat: číslo ochranného faktoru na krému vlastně udává dobu, po jakou můžete být na slunci déle, než kdybyste byli nechráněni (vynásobte dobu, kterou snesete na sluníčku, a číslo ochranného faktoru). Záleží na vašem fototypu, pokud vám normálně nechráněná pokožka zrudne na slunci tak do deseti minut, umožňuje vám krém pětadvacítka prodloužit dobu na slunci zhruba na čtyři hodiny, aniž byste se spálili.

„Z tohoto důvodu je jasné, že čtyřicítka nechrání dvojnásob víc než dvacítka. K moři, pokud nemáte hodně citlivou pleť, však vysoké ochranné faktory nepotřebujete. Stačí vám třicítka. Pro dobrou ochranu je ale mnohem účinnější, když budete krém používat správně a ve správném množství, tedy nešetřit s ním. Nemá cenu dát zbytečně majlant za krémy s ochranným faktorem 50 a mít na celou dobu pobytu jen jednu padesátimililitrovou tubičku,“ říká kosmetička.

K tématu: Víte, jaký jste fototyp?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).