Hlavní navigace

Opalovací krémy mohou poškozovat DNA

21. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Léčba cukrovky pomocí laseru bez chirurgického zákroku. Šance na nová, účinnější antibiotika. Objev genotoxických látek obsažených v některých opalovacích krémech i další kosmetice. Přinášíme přehled novinek tuzemských akademických institucí.

Antibiotická revoluce?

V posledních třiceti letech se na trhu neobjevila nová skupina antibiotik a v rámci těch stávajících je vývoj účinnějších látek obtížný a pomalý. Mikrobiologové z výzkumného centra BIOCEV tvrdí, že se jim podařil průlomový objev. Podstata přípravy nových antibiotik, nazvaných CELIN a ODCELIN, spočívá v nepřírodní kombinaci CELesticetinu a LINkomycinu. Vědci navíc věří, že dokáží mikroby naprogramovat tak, aby tato nová léčiva přímo vyráběly. Plánují zkombinovat geny pro linkomycin a celesticetin do jediného produkčního organismu.

AV ČR/centrum Biocev: Naučíme mikroorganismy vyrábět účinnější antibiotika (dokument DOC)

Poznámka autora: Pravděpodobně nejvýznamnější zpráva v tomto přehledu, nicméně podrobnosti jsou dost technické. Informace též již „probublala“ médii, možná jste ji zaznamenali v druhé polovině května. Pro uplatnění je podle autorů klíčové, zda se podaří vytvořit organismy, které by tyto látky syntetizovaly samy. Geneticky modifikované organismy se uplatňují zdaleka nejen v zemědělství.

Druhá věc, větru a dešti lze poručit rozhodně snáz než bakteriím – jedná se o souboj protivníků, kteří navzájem reagují na své zbraně a adaptují se. Nemá smysl předpokládat, že nové antibiotikum je nějaké konečné vítězství. To, že antibiotika postupně ztrácejí účinnost, nepředstavuje nějaké selhání moderní medicíny, těžko to může fungovat jinak.

Trendy obezity

V České republice se za posledních patnáct let významně zvýšil počet dětí s nadváhou. Úroveň nadváhy dětí dosáhla nového maxima. Nadváhu má čtvrtina chlapců, u dívek je to přibližně třináct procent. Zatímco v zemích západní Evropy se daří nárůst obezity zastavit, v ČR a většině zemí východní Evropy počet dětí s nadváhou či obézních stále roste.

Univerzita Palackého v Olomouci: České děti na rozdíl od západu nadále tloustnou, tvrdí nová výzkumná zpráva

Glukometr budoucnosti

Studentský startup XGLU z ČVUT, zabývající se vývojem bezbateriového glukometru, získal první místo v česko-slovenském finále soutěže Microsoft Imagine Cup. To autorům zajistilo účast na celosvětovém finále v Seattlu na konci července. Glukometr má podobu kreditní karty a pro komunikaci s mobilním telefonem využívá technologii NFC. Samotný projekt je již starý několik let (a získal jiná ocenění), novinkou je řešení rozšiřující glukometr o webovou a mobilní aplikaci.

ČVUT: Projekt studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze míří na celosvětové finále Microsoft Imagine Cup

Riziko opalovacích krémů

Aktivní látka ethylhexyl metoxycinamát (EHMC), kterou obsahují některé opalovací krémy i další kosmetické výrobky, není pod vlivem ultrafialového záření stabilní a v přeměněné formě může poškozovat DNA buněk člověka. Genotoxicitu studovali vědci jak na bakteriálních buňkách, tak na buňkách lidských, a to včetně kmenových buněk jater. EHMC lze najít také v některých pleťových krémech včetně nočních, v lacích na vlasy či parfémech. Nicméně výrobků, které obsahují tuto látku, na trhu postupně ubývá (bez vztahu ke zjištěním studie).

Masarykova univerzita: Odborníci: Látka EHMC v opalovacích krémech může poškozovat DNA

Kontrola kaviáru

Kaviár se běžně falšuje. Kaviár z jiných druhů jeseterů či jejich hybridů bývá vydáván za nejhodnotnější „pravý“ kaviár, který pochází z vyzy velké. Až dosud neexistoval jednoduchý způsob, který by originál od náhražky spolehlivě odlišil. Nyní byla taková jednoduchá metoda vyvinuta; využívá sice analýzu DNA, ale je k tomu potřeba zjistit pouze několik markerů. Rozpoznat lze takto jikry vyzy velké, jesetera malého a bestěra.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích: Česko-japonský vědecký tým vyvinul unikátní metodu pro identifikaci pravého kaviáru

Poznámka autora: Pro zájemce o kaviár a jeho historii doporučuji knihu Ingy Saffronové Kaviár (BB art 2004), měla by být běžně v knihovnách.

3D tisk a nový přístup ke kloubním náhradám

Trend, kdy se s nasazením umělého kloubu čekalo, až pacient dostatečně zestárne, aby mu kloubní náhrada vydržela až do smrti, je již minulostí. Pokud je kloub nemocného významně a nevratně postižen, provádí se operace i v mladším věku. Možnosti reimplantace, tedy výměny poškozené totální náhrady jakéhokoliv kloubu za náhradu jinou, jsou dnes již mnohem úspěšnější než v minulých letech. Problematiku dnes částečně řeší i technologie 3D tisku. Dále se jako nejnadějnější materiál pro 3D tisk popisuje tzv. trabekulární kov a propojení 3D tiskárny se zobrazením CT, což umožňuje vytvořit implantát opravdu na míru (důležité hlavně v případě kostních nádorových onemocnění).

FN Motol: Ortopedie – Umělé kloubní náhrady

Zavedením laseru do střeva proti diabetu

Žádné inzulínové injekce několikrát denně, žádný diabetes 2. typu – to by podle lékařů z IKEMu mohla být již brzy realita pro tisíce pacientů v ČR. Institut klinické a experimentální medicíny se totiž připravuje na testování nového, přelomového typu léčby nemocných s cukrovkou. Pomocí endoskopicky – přes jícen a žaludek – zavedeného laseru se za pouhých patnáct minut oslepí nervové buňky na začátku tenkého střeva (ve dvanáctníku) a změní se tak jeho fungování. To by mělo vést k výraznému zlepšení a u některých pacientů i k úplnému vymizení diabetu 2. typu. To vše bez nutnosti jakéhokoli chirurgického zákroku, plné anestézie a dlouhého pobytu v nemocnici.

IKEM: Světově unikátní způsob léčby diabetu 2. typu v IKEM (dokument PDF)

Poznámka autora: Nervové buňky na počátku tenkého střeva rozhodují o dalším metabolismu sacharidů, zda se budou ukládat, nebo hned spalovat. Dosud se proti těmto buňkám postupovalo operativně, novinkou je nenáročný zákrok pomocí laseru Diagone. Do pilotního projektu se mohou zapojit pouze pacienti splňující určité podmínky – mj. určitý obvod pasu u mužů i žen (tj. člověk musí být dostatečně otylý, viz odkaz výše). Uvádí se, že pacient může jíst druhý den po zákroku, zlepšení by mělo nastat po pár týdnech a člověk současně také zhubne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).