Hlavní navigace

10 věcí, které se dají říct o tvarůžcích

28. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Kosik.cz
Syrečky se kdysi vyráběly podomácku, současná výroba Olomouckých tvarůžků je modernizovaná, ale jejich benefity zůstávají.

Jaké jsou tvarůžky?

1. Dietní

Jsou přirozeně odtučněným sýrem. Vyrábí se z netučného kyselého tvarohu.

Používaný tvaroh má nízkou kalorickou hodnotu a tvarůžky obsahují méně než jedno procento tuku. Proto jsou také vhodné i při dietě.

2. Bez chemie

Neobsahují žádná přidaná barviva, aromata ani geneticky modifikované suroviny.

3. Bezlepkové

Díky tomu, že jsou přirozeně bezlepkové, se hodí i při bezlepkové dietě.

4. Plné bílkoviny

Více jak čtvrtinu hmotnosti tvarůžků tvoří bílkovina, a proto je ocení sportovci a lidé, kteří se snaží nabírat nebo udržovat svalovou hmotu. Patří ke kvalitním zdrojům proteinů.

5. Aromatické

Tvarůžky jsou známy hlavně svým specifickým aromatem, které je hlavně v pokročilejším stadiu zralosti velice silné. Pokud se vám ale zdá, že již nejsou cítit tak intenzivně jako dřív, nemýlíte se. Je to dáno proměnou technologie, materiálů i surovin.

6. Měkké tak akorát

Postupem času tvarůžky dozrávají do ideální konzistence. Neměly by být totiž ani tvrdé s bílým středem (tvarohem), ani úplně rozteklé. Nejdůležitější je ovšem individuální preference každého z nás, a jsou i tací, kteří si tvarůžky nechávají uzrát do téměř tekuté podoby.

7. Lahodné na slano…

Navzdory své vůni mají tvarůžky lahodnou chuť a nabízejí mnoho způsobů úpravy.


Autor: Kosik.cz

Kromě smažení a zapékání se dají použít do různých slaných koláčů, případně jako náhražka tučných sýrů při vaření. Hodí se na topinky, k dochucení česnekové polévky nebo jen tak na chleba podmazané máslem a posypané kmínem, solí, pepřem a mletou červenou paprikou. To je i nejtradičnější způsob jejich konzumace. Zapít je můžete vychlazeným mlékem nebo pivem.

8. …i na sladko

Výborný je ale prý také jednoduchý moučník „na sladko“, který si jednoduše připravíme i doma. Kolečko tvarůžku stačí doplnit o šlehačku a povidla.

9. „Výstavní“

Tvarůžky se vyrábějí v Lošticích na Olomoucku, kde také najdete jejich muzeum.

10. K sežrání

V Lošticích existuje dokonce i tvarůžková cukrárna, která má prodejnu rovněž v Olomouci. Vyrábí originální moučníky z Olomouckých tvarůžků.

Zdroj: TZ Kosik.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).