Hlavní navigace

Názor k článku Olivových olejů z odpadu jsou plné obchody. Vyberte si kvalitní od anonym - Je vidět že to máte v hlavě poněkud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2013 16:58

    bez přezdívky

    Je vidět že to máte v hlavě poněkud pomotané, bod zakouření je bod kdy se olej rozkládá na mastné kyseliny a nemá nic společného s tím jestli je tohle vaření zdravé. Deesterifikace je katalyzovaná kyselinami, takže jakmile se rozběhne tak velmi rychle pokračuje a pořád se zrychluje. Rafinované oleje jako slunečnicový, řepkový nebo z olivových pokrutin nemají v sobě žádné kyseliny, protože se odstraní při extrakci, takže mají vysoký bod zakouření. Zato panenské oleje (a oleje použité) mají v sobě kyseliny a například u olivového oleje není bod zakouření vyšší než nějakých 130°. Takže pokud se vám podařilo si na extra virgin olivovém oleji si usmažit řízek tak jste teda borec :-)....(nebo spíš se nejedná o panenský olivový olej!).

    Jinak italové skutečně používají olivový olej i v teplé kuchyni, ale je to spíš takové dušení než smažení, protože vloží zeleninu do studeného oleje a pak teprve pomalu zahřívají, takže vypařující se voda zabraňuje přehřátí oleje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).