Hlavní navigace

Náš olivový olej je v pořádku, reaguje Billa. Ale prověříme to

5. 10. 2012

Sdílet

Společnost BILLA se v tiskovém prohlášení ohrazuje proti zjištěním časopisu dTest. Ten uvedl, že v extra panenském olivovém oleji našel stopy přípravku na hubení hmyzu DDT.

„Všechny dosavadní testy extra panenského olivového oleje Naše bio prokázaly jeho zdravotní nezávadnost a splnění všech norem, uvádí společnost v tiskovém prohlášení.

Řetězec supermarketů BILLA tento produkt i přesto nechá v příštích dnech akreditovanou laboratoří znovu prověřit. Jako preventivní opatření BILLA do potvrzení nezávadnosti a kvality výrobku pozastavila jeho prodej. K tomuto kroku přistoupila v reakci na zprávu časopisu dTest, podle které se v tomto oleji nacházely nepřípustné látky. Podle zjištění redakce činila zjištěná hodnota pesticidů v tomto produktu 0,008 mg/kg, povolené množství těchto látek pro ekologické zemědělství je ale až 0,01 mg/kg.

K tématu: Tři extra panenské olivové oleje obsahují zakázané DDT, zjistil dTest

„Podle našich informací je produkt zcela nezávadný a odpovídá všem zákonným normám a zároveň i požadavkům pro ekologické zemědělství,“ říká Jaroslaw Szczypka, generální ředitel společnosti BILLA v ČR a na Slovensku. „Do detailního prověření, ke kterému dojde v řádu dnů, jsme se ale rozhodli preventivně jeho prodej pozastavit,“ dodává Jaroslaw Szczypka s tím, že i přes zjištění dTestu je hodnota v řádech tisícin považována i v ekologickém zemědělství za přípustnou a zároveň na hranici prokazatelnosti.

Odbornou a nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství provádí v České republice obecně prospěšná společnost KEZ, která je zároveň akreditovanou a certifikační organizací. Podle ní je pro biopotraviny přípustné množství pesticidů 0,01 mg/kg a tato hranice je odvozena od limitu stanoveného Směrnicí Komise 91/321/EHS o počáteční a pokračující kojenecké výživě.

Čtěte dále: Pesticidy v BIO potravinách? Opatrně s tím skandálem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).