Hlavní navigace

Odrůdy roli nehrají, Češi jablka rozlišují zejména na červená a zelená

Sdílet

 Autor: Photl.com/Vitalia.cz
Na českých pultech se objevuje na dvacet odrůd jablek, z nákupních zvyklostí českých zákazníků však vyplývá, že jablka rozlišují hlavně podle barvy. Na uskladnění je pak už téměř nanakupují.

Jablka patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás. Z nákupních zvyklostí českých zákazníků vyplývá, že jablka rozlišují zejména podle barvy na červená a zelená, a pokud mají na výběr, orientují se také podle původu a dávají přednost jablku českému. Takové závěry vyplynuly z průzkumu společnosti Tesco, která v nadcházející sezoně nabídne přibližně sedmdesát procent jablek od českých zemědělců.

Koulelo se koulelo červené jablíčko... jsou tak oblíbená, že i mají i svou píseň
Autor: Photl.com/Vitalia.cz

Koulelo se koulelo červené jablíčko… jsou tak oblíbená, že i mají i svou píseň

Tesco má na pultech dvacítku odrůd

„Celoročně nabízíme přes dvě desítky odrůd jablek, a jelikož právě začíná podzimní jablková sezona, aktuálně jdou do prodeje Granny Smith, Idared, Braeburn, Golden Delicious, Jonagold, Rubín, Gloster, Pink Lady, Red Delicious, Fuji, Gala a další,“ uvádí technická manažerka Tesco Miroslava Cutáková sa dodává: „Již jedenáct let spolupracujeme s českými sadaři ze společnosti VVISS, která má rozsáhlé sady v okolí Turnova.“ 

Nejprodávanější odrůdy:

Golden Delicious – pochází z USA
Red Delicious – pochází z USA
Braeburn – pochází z Nového Zélandu
Gala – vyšlechtěna na Novém Zélandu

„Do prodejen Tesco dodáváme čtyřicet procent jablek z naší celkové produkce. Největší podíl v našich sadech mají odrůdy Gala a Golden Delicious. V posledních letech se nám také velmi osvědčilo pěstování Fuji a Braeburn, jejichž popularita stále stoupá. Díky dlouhodobé spolupráci s Tesco jsme schopni rozšiřovat počet odrůd a reagovat na to, jak se postupně mění chuť a poptávka českých zákazníků. Společně plánujeme a dokážeme včas měnit odrůdovou skladbu a přizpůsobit výsadbu na základě průběžného vyhodnocování prodejnosti jednotlivých odrůd,“ říká Tomáš Kněžínek, manažer prodeje společnosti VVISS.

Čtěte také: Štrůdl s červem, kompot s plísní – „přece to nevyhodíme“

Zájem o jablka na uskladnění klesá

Zatímco ještě před dvaceti lety naši rodiče plnili své žigulíky po strop přepravkami jablek na uskladnění, poslední roky tento trend pomalu odeznívá. „Skladování jablek už není tak časté, jako tomu bývalo dříve. Není k tomu ani důvod. Technologie uskladnění ve specializovaných skladech jsou na špičkové úrovni, jablka tak vydrží dlouho čerstvá a jsou od sklizně prakticky beze změny i po několikaměsíčním skladování,“ doplňuje Miroslava Cutáková. Právě díky vyspělé technologii skladování v optimální teplotě a za minimálního přístupu kyslíku se zákazníkům v prodejnách Tesco dostává čerstvých jablek po celý rok.

Nejoblíbenější odrůdy jablek u Čechů

Odrůda Braeburn 

Pozdní zimní odrůda. Podkladová barva je zelenožlutá, v době sklizňové zralosti žlutooranžová s červeným žíháním. Velmi dobře skladovatelná. Tato odrůda má dužninu velmi pevné konzistence krémové barvy. Chuť osvěžující s optimálním vyvážením cukrů a kyselin, aromatická. Při dobrém skladování vydrží až do června. 

Odrůda Gala 

Středně raná odrůda, základní barva je zelenožlutá s charakteristickým jasně červeným žíháním (při vyšší zralosti přechází zelenožlutá barva do žluta). Tvar plodů je kuželovitý až mírně soudkovitý. Dužnina je šťavnatá s velmi sladkou ovocnou chutí jemné konzistence. Skladuje se obvykle do března.

Odrůda Golden Delicious

Podzimní velmi dobře skladovatelná odrůda zelenožluté barvy, která přechází do žluté v době zralosti, někdy s červeným líčkem. Tvar plodu je kulovitý a ke kalichu mírně zúžený. Chuť je sladká, aromatická, dužnina pevná, šťavnatá. Při dobrém skladování vydrží až do června.

Odrůda Red Delicious

Podzimní a dobře skladovatelná odrůda s převážně tmavě červenou barvou někdy mírně pruhovaná s pokrytím červené barvy. Tvar plodů je podobný Golden Delicious. Chuť je sladká, někdy s příznaky lehké kyselosti. Dužnina je bílá, někdy mírně načervenalá. Red Delicious je vhodný do ovocných salátů.

Zdroj: Tesco Stores ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).