Hlavní navigace

Odrážedlům pomáhají moderní materiály

2. 6. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Už žádné tříkolky, kola s opěrnými kolečky, ale běhadla… Tahle „staronová novinka“ je hitem sezony. Proměňuje podobu rodinného sportování a nabízí zdravý pohyb i těm nejmenším.

Běhadla, jinak také odrážedla, nejsou ve skutečnosti žádnou novinkou, používaly je už naše babičky či prababičky. Pravda, tenkrát byly hlavně ze dřeva, ale v principu šlo o stejné zařízení. Později se vyráběla také plastová odrážedla, která trpěla krátkou životností a vysokou choulostivostí. Dnes se však běhadla vracejí v celé plejádě typů a použitých materiálů, od klasického dřeva přes laciné plastové, bytelné kovové až po výrobky ze speciálních vyztužených plastů. 


Autor: Agentura SXC

Dnešní obliba odrážedel může být pro leckoho překvapivá, ale není na tom nic divného. Moderní výrobky nejen dobře vypadají, ale jsou také lehké a velmi odolné. A co je důležité, běhadla jsou oblíbená nejen u rodičů, ale i u dětí, kterým se líbí, že mohou zařízení ovládat a navíc se někam rychle dostat. Dítě se navíc přirozeně naučí udržovat stabilitu, což mu usnadní přechod k jízdě na kole.

Samozřejmě skutečnost je složitější, někteří rodiče vám potvrdí, že pokud se dítě nechce učit jezdit na kole, nepomůže mu ani běhadlo. Na druhou stranu většině ostatních odrážedla ke zlepšování stability pomáhají.

Čtěte téma: Nástrahy jarních procházek

V sezóně hřišť a pískovišť je o program postaráno. Ale chce to opatrně. Parky totiž jedou na dva turnusy: ve dne děti, v noci bezdomovci, narkomani a psi…

Vybíráme běhadlo


Autor: Isifa.cz

Při nákupu je třeba v první řadě pamatovat na věk dítěte. Některá odrážedla jsou vhodná od dvou let věku dítěte, ale najdou se i výrobky pro starší. Protože je výška sedáku nastavitelná, není problém běhadla používat třeba až do šesti let, či spíše do věku, kdy už dítě bude chtít přejít na kolo. Podle druhu výrobku se sedák nastavuje buď vestavěným mechanismem nebo pomocí nástroje. Většina maminek dává přednost zvyšování sedáku pomocí vestavěného mechanismu.

Na používání běhadla nemá takový vliv váha, protože dítě ji při jízdě nepocítí. Naopak váha je důležitý parametr pro maminky, které budou běhadla přenášet a těžší zařízení se může nepříjemně pronést. Podobně bude při přenášení poznat konstrukce, protože některá běhadla není téměř kde chytit, případně mají natolik vyztužený rám, že se nosí velmi těžko.

Pro odrážedla platí velmi přísná konstrukční pravidla. Neměly by na nich být žádné ostré hrany a nebezpečné výčnělky a samozřejmě se z něj nesmí uvolňovat nebezpečné látky. Přesto jsou v nich rozdíly. Například některá běhadla mají volně otočná řídítka a umožňují dítěti divočejší jízdu. Někteří výrobci naopak upravují volnost řídítek, takže s nimi dítě může otáčet jenom omezeně a jízda bývá klidnější.


Autor: Agentura SXC

Samostatnou kategorií bývá použití brzdy. Dítě ji nijak nevyžaduje a při poměrně nízké rychlosti se naučí zastavovat samo. Ale na druhou stranu se i malé děti brzdu rychle naučí používat, což jim později pomůže při jízdě na kole. Při výběru počítejte, že si za brzdu několik stokorun k základní ceně připlatíte.

Na trhu se běhadla dají pořídit od 1500 korun a většinou se vejdete do 2500 korun. Ale značková a speciální zařízení mohou být i dvakrát tak drahá. Záleží také na speciálních materiálech, například odlehčené odrážedlo ze speciálních plastů bývá dražší než stejný výrobek s kovovou konstrukcí. 

Nezapomeňte na ochranu

Samozřejmostí by dnes mělo být cestování s ochrannou přilbou. Nedejte přitom na estetické dojmy ani na rozčilování dítěte, že na hlavě nic nechce. I z malé výšky se dá spadnout a zejména v rychlosti jsou pády dost nebezpečné. A zatímco zlomená ruka sroste a oděrky se zacelí, zranění hlavy může mít i trvalé následky, proto je lehkovážné úrazy podceňovat.

Máte nějaké osvědčené tipy? Nebo naopak varování před ne právě povedeným výrobkem? Napište nám do diskuse.

Čtěte téma: Pět největších letních rizik pro vaše dítě

Léto je období, kdy rapidně přibývá úrazů. Jak u dospělých, tak u dětí. Jak se jim vyvarovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).