Hlavní navigace

Když muži tloustnou

24. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
70 % dospělých mužů v USA se potýká s nadváhou a každý třetí z nich s obezitou. Tloušťka je však jen jednou stránkou problému. Způsobuje pokles hladiny hormonů v těle, což se neblaze podepisuje na společenské a sexuální aktivitě, upozorňuje Philip Zimbardo v další ukázce z knihy Odpojený muž.

Odpojený muž vzbudil celosvětový zájem odborníků i veřejnosti. Psycholog Philip Zimbardo v knize ve spolupráci s Nikitou Coulombovou ukazuje, jak to s mužností jde z kopce. Příznaky této krize zahrnují nepřiměřené hraní počítačových her a sledování porna, rozčarování a útěk k drogám. Upozorňují na zoufalou neschopnost současných mladíků dospět a odolat nástrahám virtuální reality. 


Autor: Grada

Přečtěte si ukázku:

Tloustnutí

V dnešní době se přibližně 70 % dospělých mužů v USA potýká s nadváhou a každý třetí z nich s obezitou. Přestože se poměr lidí s nadváhou mezi jednotlivými zeměmi liší, je obezita celosvětovým problémem.

Přibližně čtvrtina australských, britských, kanadských, německých, polských a španělských mužů trpí obezitou. „Množství obézních lidí celosvětově narůstá,“ říká Christopher Murray, který vede Institut pro zdravotní statistiky a vyhodnocování na univerzitě v Seattlu. Zmiňuje dále, že dříve býval v tomto ohledu optimistou a doufal v příklady lidí, kteří s nadváhou úspěšně bojovali a mohli by se tak stát vzorem hodným následování, ale z vyhodnocených statistik jeho institutu vyplývá, že v minulých třech desetiletích nedošlo ke snížení průměrného počtu obézních lidí v jedné jediné zemi. Potýkáme se zjevně s globální epidemií.

Američané, snad nejzapřisáhlejší bojovníci v tažení proti obezitě, si však své vlastní úsilí většinou také sami sabotují. Každý krok vpřed vrátí hned o dva kroky nazpátek. Obrovité porce jídla, rodinné restaurace, v nichž se platí za vstup a jíst se může, co hrdlo ráčí, rychlá občerstvení s vjezdem pro auta a obsluhou přes okýnko na téměř každém rohu větší ulice, sedavé zaměstnání, doprava auty a taxíky a postupující urbanizace, to vše dělá z Američanů národ „tlustoprdů“. Navíc všechny tyto příšerné návyky předáváme svým dětem. V amerických školách se každý rok prodá 400 miliard prázdných kalorií – to jsou jen pro představu dvě miliardy čokoládových tyčinek. Automaty na jídlo najdeme ve 21 % základních škol, 62 % středních a v 86 % vysokých škol. Oproti tomu pouze 20 % středních škol a 9 % vysokých škol nabízí k jídlu pouze zdravé svačiny.

Zatímco obezita u dospělých lidí za uplynulých třicet let stoupla „pouze“ dvojnásobně, u adolescentů se počty obézních ztrojnásobily. Z mnoha výzkumů také vyplývá, že obezita je zabijákem – život zkracují nemoci způsobené poruchou imunitního systému, jakými je třeba diabetes 2. typu – například u lidí hispánského původu je pravděpodobnost jeho výskytu padesátiprocentní, nebo srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak či některé druhy rakoviny. Centrum pro prevenci a kontrolu chorob (CDC) zaznamenalo, že tento trend se objevuje zejména u chlapců, kdy se z tlouštíků stávají ještě větší tlouštíci.

V Americe je situace skutečně alarmující. Týdeník Army Times informoval, že chlapci věkově způsobilí pro vstup do armády jsou čím dál méně způsobilí tělesně, převážně kvůli nadměrné tloušťce. Z nedávné statistiky poskytnuté Pentagonem vyplývá, že více než třetina amerických mužů ve věku od sedmnácti do dvaceti čtyř let by neuspěla při odvodu pro fyzickou nezdatnost či zdravotní obtíže. Curt Gilroy, který má v Pentagonu na starosti příjem nováčků, říká, že u valné většiny z nich je kamenem úrazu obezita: „Situace je vážně otřesná… Nedokážou udělat ani pár kliků, nesvedou se přitáhnout na hrazdě. Vůbec neumějí běhat!“

Obezita je však jen jednou stránkou problému. Na rozdíl od nárůstu svalové hmoty způsobuje tloušťka pokles hladiny hormonů v těle, což se neblaze podepisuje na společenské a sexuální aktivitě. Čím je muž dominantnější, tím větší množství testosteronu produkuje, a to na oplátku zvyšuje také jeho libido.Vědci z univerzity v Buffalo nedávno zjistili, že obézní muži mají hladinu testosteronu nižší a úbytek mužského hormonu negativně ovlivňuje jak plodnost, tak i výkon v ložnici. Studie ukazuje, že 40 % obézních mužů má abnormálně nízkou hladinu testosteronu. Obezita se stává také „spouštěčem“ cukrovky 2. typu, při níž se zpomaluje proudění krve v cévách, zejména v drobných vlásečnicích, tedy i těch v penisu a varlatech. Bez přísunu krve se erekce neobejde. Kuriózním následkem kombinace obezity a snížení hladiny testosteronu je nezdravý vzestup ženského hormonu estrogenu, který se u mužů za normálních okolností vyskytuje v malém množství, ale jeho nadměrná přítomnost může vést až k erektilní dysfunkci a neplodnosti. Je to tedy skutečně dvojnásobná rána pod pás!

V průběhu posledních pár desetiletí fyzická aktivita mládeže poklesla, zatímco velmi vzrostlo sledování monitorů počítačů či displejů mobilních telefonů a tabletů. Namísto toho, aby se děti pohybovaly nebo spaly, tráví čas sezením u her nebo televizních obrazovek a přitom se cpou nezdravým jídlem. Tráví-li chlapci a mladí muži večery ve společnosti herních konzolí namísto přátel a ukrajují pro hraní čas určený spánku, vystavují sami sebe velkému riziku rostoucí nadváhy.

Návyky z dětství provázejí člověka po zbytek života, a z obézních dětí se tak stávají obézní dospělí. Čím je dítě starší, tím je pravděpodobnost vyšší. Děti, které dávají přednost televizi a počítačovým hrám a nechtějí být samy nikterak aktivní, si předurčují sedavou budoucnost.

Není žádným překvapením, že několik různých studií zjistilo přímou souvislost mezi časem tráveným před obrazovkou a sklonem k nadváze a obezitě u dětí. Sedavý způsob života není pro muže pouze velice nezdravý, může vést k mnoha obšírnějším problémům, ba dokonce k ukrácení života.

Ukázka z knihy

Philip Zimbardo, Nikita Coulombová – Odpojený muž

Vydává Grada, www.grada.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).