Hlavní navigace

Znovu do fitka a v roušce: proč je lepší chirurgická než látková?

27. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Skupinová cvičení jen v osmi, ale kruhové tréninky jsou zakázané. Záchod se použít může, vysprchujeme se ale až doma a mnoho dalšího. Po delší pauze, kterou si žádala opatření kvůli koronaviru, se dnes otvírají posilovny a fitcentra. Ovšem za přísných hygienických opatření, která musejí dodržovat klienti i obsluha.

Vlastní podložka, dvoumetrová „bublina“, ve které se cvičí, a ideálně značky na zemi, abychom se v ní hlídali. U strojů láhev s dezinfekcí a zajištění dostatečných rozestupů. Pečlivý úklid a větrání po každé skupinové lekci. Omezení pro fitcentra je dost. 

„Že můžeme otevřít, je ale obrovský úspěch, pracovali jsme na podmínkách s epidemiology. Povinnost nošení roušek je nutnost, na kterou by se nemělo nadávat. Snad to půjde během následujících týdnů změnit,“ říká prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Cvičení jen s rouškou

Vstup do fitcentra a pohyb v něm je možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Personál na recepci, trenéři a instruktoři musí rovněž používat ochranné roušky. Tenhle bod vzbuzuje u mnohých negativní emoce, ale bez něj by se fitcentra otevřít nemohla. 

„Doporučujeme používání chirurgických ústenek, které se již dají zakoupit v lékárnách a dle naší zkušenosti jsou pro cvičení nejvhodnější a nejpříjemnější. Sama v nich běhám, jezdím na kole a potvrzuji, že se v nich dá dýchat dobře,“ má Jana Havrdová tip, v čem cvičit. Chirurgická ústenka by také neměla zvlhnout, na rozdíl od látkové je lépe prodyšná. Leckterá fitcentra je budou mít k dispozici na recepci.

Bez šaten a sprch, toalety se použít mohou

Na lekci cvičení musíme vyrazit ve cvičebním, popřípadě se převléknout třeba v autě. Z hygienického hlediska totiž zatím není možné využívat šatny ani sprchy. Je ale možné dojít si na toaletu. Pokud jste byli zvyklí na nákup občerstvení z nabídky posilovny, teď budou k dispozici jen balené potravinové doplňky a nápoje. A zaplatit za ně, stejně jako za cvičení, je lepší kartou bezkontaktně.

1 cvičící osoba má prostor 10 

Každá cvičící osoba by pro sebe měla mít dostatečně bezpečný prostor, za který se považuje 10 m².

„Pokud má například fitness centrum 150  cvičební plochy, což jsou sály pro skupinová cvičení, prostor posilovny nebo kardio zóny, může v něm být v jednu dobu maximálně patnáct osob. Odstupy mezi jednotlivými osobami v prostoru fitness centra by měly být nejméně dva metry,“ vysvětluje Jana Havrdová.

Galerie: Správné mytí rukou – ochrana před nákazou

Osobní tréninky bez fyzického kontaktu

Osobní tréninky v podobě jeden trenér a jeden cvičící klient jsou povoleny, trenér by se vás ale během lekce neměl dotýkat. Skupinové lekce mohou probíhat s maximální kapacitou do osmi klientů a k tomu jeden instruktor či trenér. Rozhodně se tak vyplatí využívat rezervační systém svého fitcentra.

„V sálech na stacionární skupinová cvičení bez osobního kontaktu, jako je jóga, pilates, spinning a další, mají být označená cvičební místa tak, aby se zachovala potřebná vzdálenost mezi jednotlivými cvičícími minimálně dva metry,“ vysvětluje Jana Havrdová, co máme očekávat.

U dynamičtějších stylů cvičení by tento prostor měl být pokud možno i větší. U spinningu a podobných aktivit se má zredukovat počet kol na osm. Zatím také není možné mít na rozvrhu skupinové lekce funkčních kruhových tréninků. Důvod je jasný – lidé by se rychle za sebou střídali na strojích a nedal by se zachovat vlastní prostor a odstup pro každého z nich.

Vlastní pomůcky a pečlivá dezinfekce

Ideální je přijít na lekci se svou vlastní podložkou, minimalizovat by se mělo i použití pomůcek. Využít se dá podle Jany Havrdové třeba ručník nebo láhev s pitím, přinesené z domova. Když už budeme využívat pomůcky z fitcentra, pak musí mít každý své pro sebe stejně jako cvičební prostor. I pro obsluhu je to praktické, protože odpadá nutnost neustálé dezinfekce drobných předmětů.

Manuál pro návštěvníky fitcenter

  • Přijďte do fitcentra již převlečeni do sportovního oblečení. Jen se zde přezujte do sportovní obuvi určené pro vnitřní prostory. 
  • Nezapomeňte, že při pobytu v centru musíte mít zakrytá ústa a nos, vhodné jsou například chirurgické ústenky, které se dají zakoupit v lékárnách. 
  • Pokud je to možné, přineste si vlastní podložku na cvičení.
  • Za cvičení plaťte kartou.
  • Vodu, jiné nápoje či potravinové doplňky si můžete zakoupit v balené podobě.
  • Při vstupu do prostor fitcentra použijte připravené dezinfekční prostředky na ruce.
  • Svoji venkovní obuv ukliďte do své tašky a umístěte ji dle instrukcí personálu.
  • Vždy dodržujte bezpečnou vzdálenost minimálně dva metry od dalších cvičících.
  • Po každém použití stroje či jiné pomůcky použijte dezinfekční prostředky. Stroj či pomůcku nejprve očistěte a následně ošetřete dezinfekcí.
  • Při použití toalet dodržujte bezpečnou vzdálenost, počkejte, až budou prostory volné, aby nedocházelo k přítomnosti více osob ve vzdálenosti menší než dva metry. Dodržujte správný postup při mytí rukou a následnou dezinfekci.
  • Při odchodu z fitcentra opět použijte dezinfekční prostředek na ruce.

Zdroj: Česká komora fitness

Pauzy mezi lekcemi

Nejsou přesně stanovené časově, ale po každé lekci se musí pečlivě uklidit, vyvětrat a vše potřebné dezinfikovat. Proto je praktické se o nových časech předem informovat.

„Doporučujeme minimálně patnáctiminutové pauzy mezi lekcemi, klienti z předchozí lekce by měli sál opustit, proběhne větrání, úklid, a až následně je umožněn vstup pro klienty na další lekci,“ říká Jana Havrdová.

Dezinfekce před i po cvičení

V posilovně by měla být dezinfekce doslova na každém kroku, k dispozici by ji měl mít kromě personálu každý klient. Dezinfekce rukou je povinná před zahájením a po celkovém ukončení cvičení, tedy u vchodu do fitcentra a do jednotlivých prostor. Pokaždé, když opustíme posilovací stroj nebo použijeme nářadí, by se měla dotyková zóna dezinfikovat znovu. Samozřejmostí by také měl být odpadkový koš na všechno „toxické“ – například jednorázové roušky.

Odborná spolupráce:

Mgr. Jana Havrdová

Prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, prezidentka České komory fitness

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).