Hlavní navigace

Odborníci jakékoliv pozitivní účinky fidget spinneru popírají

29. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Říká se o něm, že na rozdíl od jiných antistresových pomůcek pomáhá i například při ADHD. Fidget spinner je prý skvělý pro každého, kdo neví, jak zabavit své prsty. Psycholog si to nemyslí.

Mnoho z nás trpí různými drobnými, ale pro okolí někdy hodně obtěžujícími zlozvyky, jako je například cvakání propiskou, ťukání prsty o stůl nebo v horším případě okusování nehtů. Tyto nepříjemné návyky jsou často výsledkem stresových situací a roztěkaných myšlenek. Snadné řešení, jak se tohoto chování zbavit, často slibují různé antistresové pomůcky a hračky.

Galerie: Fidget spinner a antistresové hračky

Nejznámější zástupci antistresových pomůcek

Asi nejjednodušším druhem antistresových pomůcek jsou různé balónky a kroužky určené k mačkání v dlani, které mají člověku pomoct zklidnit se v náročných situacích. Tento druh pomůcek se prodává i v nápaditějších tvarech, než je jenom balónek. V obchodech není problém najít antistresová zvířátka nebo zombie.

Odreagování ovšem slibují i sofistikovanější pomůcky. Z Asie se k nám například dostaly relaxační koule, které jsou určeny k tomu, aby se s nimi v dlani kroužilo tak, že se koule navzájem nedotýkají. Koule při tomto pohybu vydávají jemný zklidňující zvonivý zvuk. Kromě zklidnění má údajně tato pomůcka také masírovat akupunkturní body a tím být prospěšná i našemu tělu.

Pro věčné hračičky, kteří nenechají ležet ladem žádnou propisku, kancelářskou sponku nebo papírek, byla vynalezená antistresová kostka plná nejrůznějších cvakátek, přepínačů a tlačítek.

Další kostkou, která slibuje zklidnění, je neocube. Tato kostka se skládá z dvou set šestnácti malých magnetických kuliček složených do tvaru krychle. Kuličky je možné skládat do různých tvarů. Díky této kreativní stránce je to rozhodně zajímavý způsob, jak na chvíli vypnout a nepřemýšlet nad ničím jiným kromě magnetických pólů.

Nápaditost a chvíli času také vyžadují antistresové omalovánky pro dospělé. Ty před nějakým časem zaplavily knihkupectví a staly se velkým hitem. Od dětských omalovánek je odlišují především složitější a menší políčka, do kterých jsou obrázky rozděleny.

Galerie: Stopněte stres – 7 aktivit, které vás zabaví

Populární fidget spinner

Všechny tyto antistresové pomůcky však v posledních týdnech překonává fidget spinner. Tato drobná hračka se skládá z ložiska, kolem kterého se roztáčí kovová nebo plastová konstrukce ve tvaru vrtulky. Vzhled i materiál fidget spinneru se může lišit. Princip je ale vždy stejný. Hračka se drží mezi dvěma prsty a roztáčí tak, aby se fidget spinner dokázal co nejdéle točit.

Původně tuto hračku na počátku devadesátých let vymyslela americká inženýrka Catherine Hettinger. Do prosince minulého roku ale o fidget spinneru nikdo pořádně neslyšel. Až na konci loňského roku vyšel o této vrtulce článek v časopise Forbes. Fidget Spinner zde byl popsán jako nejlepší kancelářská hračka pro rok 2017, kterou potřebuje každý, kdo neví, jak zabavit své prsty.

Tento krátký text odstartoval raketovou popularitu do té doby neznámé antistresové pomůcky.

Fidget spinner není lék

Fidget spinner je prodejci propagován jako jednoduchý způsob, jak se zbavit stresu a zvýšit svoji koncentraci. Často se také objevuje informace, že fidget spinner byl původně vytvořen jako pomůcka pro děti s ADHD, kterým má pomoci se soustředěním.

Odborníci ovšem jakékoliv pozitivní účinky fidget spinneru popírají. Dětský psycholog David Anderson z amerického Child Mind Institute upozorňuje, že fidget spinner je pouze hračka a ne lék, a popírá jakékoliv vědecké důkazy o tom, že by tato vrtulka mohla lidem s ADHD nebo komukoliv jinému prokazatelně pomoct.

Radek Ptáček z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity vysvětluje, že „fidget spinner funguje na principu odvedení pozornosti, což některým lidem pomáhá zastavit proud roztříštěných myšlenek a na chvíli se zkoncentrovat.“ Psycholog ovšem poukazuje na to, že k dosažení tohoto cíle mnohem lépe než módní hračka pomohou skutečně vědecky ověřené techniky, jako je například metoda mindfulness.

Každému, kdo se potřebuje zbavit nepříjemných zlozvyků, jako je například neustálá potřeba zaměstnat své ruce, Radek Ptáček doporučuje vyzkoušet dvě různé strategie. První strategií je uvědomění. „Pokaždé, když se přistihnu, že už si zase s tužkou hraji, toho nechám, na chvíli zavřu oči a řeknu si určitou mantru, například ‚Jsem v pohodě‘ nebo ,Jsem klidný‘.“

Druhou technikou je právě princip odvedení pozornosti, se kterým pracuje i fidget spinner. Aby se člověk vyhnul svému zlozvyku, měl by dělat něco, co odvede jeho mysl jinam. Psycholog Radek Ptáček upozorňuje, že „taková činnost by ovšem neměla vytvářet jiný zlozvyk. Fidget spinner se však zlozvykem může snadno stát. Kdybych si měl vybrat mezi hraním si s tužkou nebo s fidget spinnerem, nevybral bych si ani jedno, a naopak bych se snažil oběma variantám velkým obloukem vyhnout.“

Odborná spolupráce:

Doc. PhDr. Radek Ptáček, Ph.D., MBA

Docent lékařské psychologie, klinický psycholog, soudní znalec. Dlouhodobě se zabývá problematikou dětské a forenzní psychologie.

Působí na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).