Hlavní navigace

Od pondělí mohou na posilující dávku očkování proti covidu děti od 12 let

21. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ministerstvo zdravotnictví spustí v pondělí registraci na posilující dávku očkování proti covidu-19 pro děti od 12 let.

Dosud mohou na přeočkování proti covidu, tedy na třetí dávku vakcíny, jen dospělí a mladí lidé od 18 let. A to pokud od prvních dvou dávek uplynulo pět měsíců a více. 

V pátek ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o snížení věkové hranice pro přeočkování na 12 let.

Přeočkovávat budou hlavně dětští lékaři

„Očkování posilovací dávkou výrazně snižuje riziko vážného onemocnění covid-19, a to včetně varianty omikron. V pondělí 24. 1. proto spouštíme registraci na očkování posilovací dávkou i pro děti starší 12 let, aby i ony mohly získat maximální ochranu před onemocněním covid-19,  a připojujeme se tak k řadě zemí EU,“ uvádí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Přeočkování proti covidu bude probíhat zejména v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost a také na očkovacích místech, která to umožňují. Starší zájemci o očkování ve věku 16–17 let mohou navštívit libovolné očkovací místo, uvádí ministerstvo v tiskové zprávě.

Přeočkování po pěti měsících a jen vakcínou Pfizer

Posilovací dávku u dětí bude možné aplikovat po 5 měsících od data dokončeného původního očkování.

Přeočkovávat se bude pouze vakcínou Comirnaty od společnosti Pfizer/BioNTech bez ohledu na to, jakou vakcínou bylo dítě očkováno při první a druhé dávce.

Přeočkování proti covidu od 12 let ministerstvo projednalo i s Českou vakcinologickou společností ČLS JEP a Českou pediatrickou společností ČLS JEP. Obě vyjádřily souhlas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).