Hlavní navigace

Oční jóga pro unavený zrak

12. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Oční klinika Gemini
Jóga neslouží jen k protažení a uvolnění těla, pomáhá i očím. Proč a jak oční jógu cvičit i pro koho je vhodná, vysvětluje přednosta Pavel Stodůlka.

Cvičení pro oči se říká oční jóga či oční gymnastika. I pro trénink očí platí, že pro co nejlepší efekt je třeba ho dělat pravidelně a dlouhodobě. A také má, podobně jako tělesná cvičení, určitá omezení, byť minimální.

Přirozená masáž oka

„Oční jóga oči uvolní a funguje jako přirozená masáž oka,“ říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran. Oční jógu můžete cvičit třeba takto:

„Cvičení urychlí látkovou výměnu v oku a jeho okolí, což má pozitivní účinky na zrak,“ popisuje lékař.

Cviky doporučuje provádět třikrát denně. „Nejlépe je cvičit oči také pravidelně večer před usnutím,“ doplňuje.

Cviky pro oční jógu:

  • nejdříve 10× zamrkat
  • 10× se podívat nahoru a dolů
  • 10× se podívat doprava a doleva
  • 10× se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů
  • 10× se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů
  • 10× zakroužit očima doprava
  • 10× zakroužit očima doleva
  • 10× zamrkat

Pracujete na počítači? Cvičte oči

Oční jóga je vhodná téměř pro všechny, ale častěji by ji měli cvičit ti, kdo pracují několik hodin denně na počítači. Ostatně nejen počítač, ale i další digitální zařízení, jako jsou tablety či mobily, náš zrak značně zatěžují. Odborníci mluví o tzv. digitální únavě zraku, která má svá specifika. Ke vzniku potíží dochází již tehdy, pokud na mobilu a počítači trávíme více než dvě hodiny denně.

Zde pomáhá také jednoduché pravidlo nazvané „20–20–20“. Každých dvacet minut si na dvacet sekund udělejte přestávku a dívejte se na něco ve vzdálenosti dvaceti stop – cca šesti metrů.

Cvičení očí je vhodné zejména také pro osoby, kterým se zhoršuje oční vada.

Naopak zřejmě jedinou výjimku, kdy se oční jóga nedoporučuje, představují lidé krátce po očních operacích. „Pacientům po operaci očí doporučujeme začít s cvičením až měsíc po operaci,“ upřesňuje Pavel Stodůlka.

Odborná spolupráce:

Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Přednosta sítě očních klinik Gemini. Zkušenosti s oční chirurgií sbíral u nás i ve světě. Působil jako přednosta očního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně a založil soukromou oční kliniku Gemini.cz. Má dlouholetou praxi v široké škále očních operací. Přednáší na mezinárodních kongresech, vyučuje v kurzech pro zahraniční oční lékaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).