Hlavní navigace

Oční alergie a pásový opar v oku

20. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Může nám oční alergie trvale poškodit zrak, jak se mnohdy tvrdí? Pozor si dejte na následnou infekci, a zejména na pásový opar v oku, radí odbornice.

V médiích se čas od času objevují titulky s tím, že nám mohou oční alergie trvale poškodit zrak. Je to ale skutečně pravda? Není to jen nafouknutá bublina, která při bližším zkoumání splaskne?

Alergie očím neškodí tolik jako následná infekce

Ať už trpíte alergií na cokoliv, obvykle se nevyhnete nepříjemnému pálení a natékání očí. V mnoha případech nemohou postižení jedinci po ránu ani pořádně rozlepit svá oční víčka.

To jsou ale celkem běžné příznaky alergie, kterými trpí značné procento populace. Můžeme kvůli různým typům alergie ale skutečně přijít o zrak? Imunoložka Karola Haasová z Centra imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem podotýká, že problémy mohou nastat jedině v tom případě, pokud necháme alergický zánět v očích bez léčby. „Na zánět alergický totiž nasedá zánět infekční a může situaci zhoršit. Trvalé poškození zraku ale nelze alergii přiřknout,“ vysvětluje lékařka.

Pokud tedy trpíte alergií na pyl, roztoče, srst či různé chemické látky, rozhodně byste pálení očí, které provází každou druhou alergii, neměli podceňovat.

Galerie: Alergie na roztoče – věčný boj proti prachu

Dlouhodobě neléčená alergie může poškodit rohovku

Pacienti mají obvykle oteklé oči, které slzí a pálí, cítí v nich nepříjemné řezání. Pokud máte tyto příznaky, odbornice doporučuje vyhledat lékaře, který vám udělá klasický test na různé tipy alergií a doporučí vhodnou léčbu. Pokud byste totiž skutečně dlouhodobě oční alergii neléčili, můžete si poškodit rohovku.

Obecně také platí, že alergií nemusíte trpět od narození, může se projevit v podstatě v jakémkoliv věku.

Oční alergii nelze úplně vyléčit, ale díky podstoupení vhodné léčby je možné příznaky do velké míry omezit. Očím mohou velmi ulevit také obklady a doporučuje se i nošení slunečních brýlí. Odborníci naopak nedoporučují nošení kontaktních čoček. Při zmiňované alergii na pyl je dobré při klasických příznacích vypláchnout oči vodou.

Karola Haasová upozorňuje, že pro naše oči však existuje jiné, mnohem větší nebezpečí. Je jím pásový opar.

Pásový opar v oku je nesmírně bolestivý

Imunoložka uvádí, že infekční záněty v oku nemusí způsobit jen klasická alergie. Ve své praxi se setkává i s takzvanými herpetickými viry. Situaci podle ní může zhoršit například vir neštovic. Ten totiž může v oku způsobit pásový opar.

„Pokud pacient prodělal v dětství neštovice, virus oparu zabuduje svoji genetickou informaci do genu našich buněk,“ popisuje odbornice. Při snížení imunity se pak může virus zaktivovat a přinutit naše buňky, aby jej vyráběly. „Pásový opar v oku je nesmírně bolestivý a nebezpečný,“ upozorňuje Karola Haasová.

A jak se dá tato nebezpečná virová infekce léčit? Podle imunoložky se k léčbě obvykle používají antibiotika na bakterie či různá virostatika, která se podávají buď v tabletách, nebo nitrožilně pomocí infuze. „Pro prevenci je dobré mít v těle dostatek vitamínu B12 a B komplexu,“ říká lékařka.

Galerie: Vitamíny A, B, C v potravinách

Odborná spolupráce:


MUDr. Karola Haasová

Absolvovala studium na 3. LF UK v Praze. Pracuje v Centru imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. Zastává zde vedoucí funkci v Laboratoři vakcín. Zabývá se imunologií, alergologií a mikrobiologií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).